Srpski tehnički list

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА

РЕДАКЦИОНИ ОДВОР УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА

УРЕДНИК М. И, СТАМЕНКОВИЋ, ПРОФЕСОР ВЕЛ, ШКОЛЕ

ГОДИНА 1.

СЕПТЕМБАР 1890.

СВЕСКА 9.

АНиИТРЉОТИ 7 БЕСТРАДЕ (ба сликама па листу ХХУП ХХУШ и ХХЛХ)

(Продужење)

Магацини.

Магацина пма три врсте:

а) Од тврдог материјала, за механичко претоваривање. У ове магацине смештаће се рана и сва остала разноврена роба,

Ради олакшавања механичког претоваривања налазе се код ових магацина перони, с једне стране Гоош, а с друге стране, која је води окренута, 2,50 11 широхи.

ђ) Од тврдог материјала, за ручно претоваривање; ови су магацини тако исто постројени као и они за механичко претоваривање, само што су овде оба перона цо 1,50 та широки. У ове магацине смештаће се шљиве, жито, кукурув и остала рана.

с) Од слабог материјала, за робу са кратким роком лежања.

Опис магацина под а) наведеног.

Овај је магацин представљен у основи, пресеку и изгледу на листовима ХХУШ и ХХЈХ.

Магацин је 16,00 та широк а 9б,2о за дугачак; осем подрума на једном крају своме, има он приземни спрат од 8,50 1 чисте висине и горњи спрат од 2,00 та чисте висине. Магацин је пожарним зидом подељен на два дела, те према томе има четири оделења. Оделења су спојена вратима од таласастог лима.

Носећа конструкција састоји се из стубова од кованог (ваљаног) гвожђа, тако да зидови образују само облогу зграде,

Греде за ношење подова састоје се такође од кованог гвожђа, а потпатоснице од дрвених греда; патос је пак од талапа.

У сва четири оделења, која мере 8078 ли" могу се сместити преко 8000% = 8000000 Ке робе Подрум је одређен за смештање течности.

Ради комуникације приземног и горњег спрата, наместиће се дрвене степенице, а доцније ако се потреба, укаже и дизала за робу (Аштћсе).

Степенице и дизада нису у плану удртани. Међу тим се напомиње, да дизала нису од преке потребе, као

што смо имали прилике, да се у Рјеци уверимо, где су |

дизала у тамошњим слагалиштима сасвим напуштена, те сада људи преносе робу по дрвеним степеницама из једнот спрата у други.

Магацин је пројектован за висину планума (горње ивице шина) од 74250: према првобатном пројекту кеа (види лист ХТУ); но пошто смо због предпоменутих разлога тај пројект напустили и планум на коту 78,300 1, односно горњу ивицу шина на коту 79,425 та положили, то се овај пројект магацина мора пре извршења модиФиковати, те да одговара овој последњој коти планума, што се даје врло лако извести.

Утврђење спољних гвоздених стубова са подлогама. (Лист ХХУЦ)

Веза ових стубова са плочама од ливеног гвожђа извршена је по ед. 1» и 1». Ове плоче, које су 8 ста дебеле, треба да су толико ведике, да оне преносе притисак стубова на довољну површину зида.

Притисак, који се једним стубом преноси, износи у округлом броју 40 000 Ке; па пошто се камена подлога не сме више, но са 20 Ке на 1 ст" напрезати, то плоча од ливеног гвожђа мора да има најмање површину од –— = 2000 ст. Површина плочеу нашем пројекту има 60 + 45 = 2 700 ста“. дакле је довољно велика.

Да би површина камене подлоге постала равнија, треба је овго прелити цементом од 1 ст висине; плоча, од ливеног гвожђа полаже се хоризонатно у овај слој цемента помоћу либеле.

Величина камених подлога одређена је условом, да оне не преносе на, зид већи притисак од 7,5 Ке на 1ст >, Према томе потребна је површина камене подлоге = __ 40000 Мао логе износи = 90 -- 60 = 5 404 ст“,

Плоче од ливеног гвожђа утврђују се у камене подлоге помоћу бодљикавих заворња (сл. 19 ), који се заљевају оловом или цементом Пречник ових заворња

= 5888 ст. Површина наше камене под-

обично је = ба д = да сш == тог дљ ст, где је д 21