Srpski tehnički list

СТРАНА 82.

што ћемо један део наше водоводне мреже спровести испод канала.

Стровађање водоводних цеви испод канала, има и својих добрих и својих рђавих страна, па ваља и једно и друго у рачун узети. По себи се разуме, да водоводне цеви у већој дубини и испод каналске мреже, не ће бити тако изложене утицају терета, потреса и температуре с поља, као што то беше случај код цеви над каналима а. у незнатној дубљини. У исти мах стоји опет и то, да је опасност по чистоћу воде у водоводним цевима од наналске садржине много већа, ако су водоводне цеви спроведене испод канала; — да је, дакле, тај начин полагања са, игијенског гледишта много непоузданији. Истина је, да се грађење канала у новије доба веома усавршило, али се ипак за то не сме рећи, да су и најбоље саграђени канали апсолутно непробојни — да дакле садржина њихова не ће прелазити у околно земљиште, а из њега опет у водоводне цеви, ако су томе иначе прилике згодне. О томе не сумњају ни техничари и о томе вели један таки ауторитет прве врсте ово: «Уа Зав итђеађасћиде Аизећеп. соп. Капалеавветт. атђенчјј., в0 381 дле НетзјеЏиту етпет тт. згетавћеп. бтте угазвветаћећет _ Катаћсата ет итбвђалгез јесћтлвећев Ртобет.» Сам Петенкофер и његови ученици (УуоШћагеј, Боука, Кодог, и т. д.), који су иначе скептичари у томе питању и бране канализацију од свију напада и прекора, као да приликом може окужити земљиште и воду, ипак признају опитима осведочену истину, да је земљиште око, а нарочито испод канала. богатије продуктима органског распадања, него што је обично зомљиште даље од канала. Доказујући да зидови, а нарочито корита канала, све мање пропуштају од своје садржине у земљиште испод себе, наводи Ууоућисеј, да је у једном куб. метру земљишта одмах испод канала нађено:

АЗОТА. У НЕРАСТВОР.

ГОДИНЕ: __РАСТВОРЉ. ОРГАН.

ДЕЛОВА: ОСТАТКУ:

1868 · · · 88 грама · · · · 341 грама ПИЋА ет] Х дала али даве 9() У

Ти бројеви су, истина, нека мала утеха у томе питању, али нас још не могу да увере, да су канали за околицу своју са свим безопасни. У исти мах нашао је УУуошћисе!, да су у ! куб. т нормална земљишта из таке исте дубине, али далеко од канала само 52 гр. растворљ. орг. делови, и 40 гр. азота у нераствор. остатку дакле много мање него у околици канала баш и после 8 год. Ако те размере применемо на микроорганизме, па се сетимо, да у !. куб. сантиметру каналске садржине може да буде

ИГТИЈЕНСКИ

ОБЗИРИ БРОЈ 8.

4—5—20 милиона клица од разних микрооргапизама, онда морамо признати, да су канали за своју непосредну околину опасни — т. ]. да је могу загадити, отровати и окужити. Ти бројеви су у исти мах и потврда оном прастаром искуству, по коме се н, пр. из игијенских разлога, не копа бунар непосредно покрај канала пли нужника ма оп био и најсавесније саграђен. Они су најпосле и доказ, да би у приликама, где би водоводне цеви морале бити спроведене непосредно испод канала, као што то бива при укрштању њиховом, могло доћи и до инфекције воде у њима.

Да се та опасност са свим обиђе или бар у неколико смањи, иште игијена од технике у таким приликама неке извесне обзире и нека нарочита срества. Ми их не можемо све редом наводити — одвело би нас далеко — али ћемо истаћи бар оно што је најглавније, и што би се могло односити на наше прилике.

Игијенско је правило, да се при спровађању водоводних цеви испод канала по могућству клонимо каналских раскрсница, сутока, чворова. и густих мрежа, па баш и места, где је преких завојака, каскада, окана (Бећасћ!е), отвора и т. д. На тим местима је обично нагомилавања, застоја и таложења каналске садржине; ту је место једног канала читава мрежа испод које ваља цев спровести; ту је и састав појединих одељака лошије изведен и т. д. — дакле све згодне и повољне прилике, да се веће количине каналске садржине излију у околипу, те да доспу и до воде у цевима испод канала. С тога се за укрштање бирају — наравно где је то могуће места, којима пролази само један рукавац канализације, и где ће цев само малим делом својим бити у подножју и домашају његовом. Сем тога је нужно, да се та места дају ласно надгледати. Где није тога, ту се често са техничких тешкоћа пропусти оно, што игијена налаже, т. ј. да се и при најмањој сумњи потражи извесност, па може бити и најпречи лек.

Што се тиче самих канала, ту се, наравно, баш на местима њиховог укрштања са 80д0водним цевима обраћа, особита пажња, и на материјал и на израду. Штогод захтева игијена и хидромеханика при грађењу канала у опште, то се иште и у овим приликама ; — наравно још много тачније и савршеније. Нарочито се на тим местима мора пазити, да је пад канала довољан и одмерен а да му је унутарња површина, нарочито само корито, равно и глатко, како би отицање наналске садржине било сасвим слободно. Сем тога се иште, да су зидови канала, грађени од материјала, који је поуздан и трајашан, а у томе се особито пази при полагању