Srpski tehnički list

СРАРО КИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА

РЕДАКЦИОНИ ОДБОР УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА

УРЕДНИК МИЛАН Ј. АМДОМОВИЋ, ПРОФЕСОР ВЕЛ. ШКОЛЕ

ГОДИНА ПЛ. СЕПТЕМБАР

и ОКТОБАР 18992.

СОВЕСКА 5,

= _

ИСИЈЕНОКИ ОБЗИРИ

ПРИ УКРШТАЊУ водоводних цЕВИ 6 КАНАЛИМА

од

Др=-х М. ЈОВАНОВИЋА-БАТУТА

Читаоци сетиће се мога чланка под горњим насловом, што је изишао у 2. и 3. броју овога листа. Расправљајући питање о полагању водоводних цеви ја сам том приликом у главноме рекао ово:

1. Цеви од ливепа гвожђа и асфалтисане, како их сада граде, јесу, истина, веома добар материјал за водоводе, али ипак нису увек апсолутно непробојне ни у обичном смислу те речи. У самоме ливу зида, а још чешће у спојевима (5Ебзве, КЈапаећеп, Ми еп) остане гдекада при изради неких недостатака, па онда и скорашње, нове цеви брзо попусте.

д. Али све да се и зид и спој може тако израдити, да при покушају никако не пропуштају, пропуштаће касније, чим се било спољним било унутарњим утицајем покваре или повреде — а тога временом бива и мора бити већ с тога, што ништа није вечно.

3. Чим водоводне цеви постану пробојне, одмах је онда опасности, да ће се вода у њима с поља загадити и инфипирати, ако је томе прилике. Истина да њу од тога брани до некле унутарњи притисак, под којим је обично у цевима, — али ни та одбрана није са свим поуздана. И поред неједнаког притиска с пољаи изнутра може бити дифузије кроз пробојне зидове, а и без дифузије могло би бити прелаза микроорганизама. Сем тога одсудно је и то, што притисак воде у цевима не може бити сва-

п.

кад п свугде једнак, него се разликује и по месту и по времену (зоне притиска по разлици у нивоу; отварање славина, ит. д.. Гдекада се унутарњи притисак изједначи са спољним, а има, и таких прилика, кад је мањи од спољашњег — кад је дакле негативан.

4. Ни кретање воде у цевима није поуздана одбрана од инфекције, јер баш убрзано кретање може да се претвори у аспиратора, (МУ аввегафгаћ ршире). Сем тога има прилика, где у водоводним цевима престане кретање воде, где дође, дакле, до застоја (т. 3. го4бе 5гапсе), или противне струје (Касквећјаг).

5. Узев све то у обзир игијена начелно препоручује и иште, да се водоводне цеви биле оне ма из каквог материјала и ма кокве дебљине — спроведу тако, како ће што мање бити изложене приликама, где би могле доћи у додир са сумњивим или кужним материјама. ( тога нарочито наглашује, да се при полагању водоводних цеви по могућству избегава непосредна близина канала који одводе домаћу и и варошку нечистоћу. Где би цеви ишле самим отвором канала, па још доњим делом (табаном) и попречке, да течну садржину задржавају: ту би опасност за инфекцију воде била још много већа. У таким приликама би заустављена течна, садржина плавила зидове и спојеве цеви, па би их својим јачинама нагризала и кварила, а нагрижене и покварене цеви би временом почеле

19