Srpski tehnički list

У

БРОЈ 2.

~ САСТАВЉАЊ О ПРЕДРАЧУНА

ЗА ГРАЂЕЊЕ ЖЕЛЕЗНИЦА СТРАНА 87.

Члан 31. Промене у ценама.

Ако, за време извршења радова, цене скоче у толикој мери да преоставши недовршени радови коштају једну петину више цего што је предвиђено у предрачуну, уговор може да се раскине ако предузимач захте.

Члан 82. Престанак или одљагање радова.

Чим дирекпија нареди да се обуставе радови то се сматра да је уговор разрешен.

Кад дирекција затражи да се радови одложе- за више од године дана, било пре било после отпочетих радова, предузимач има право да тражи да се уговор раскине, али тим чином он неодустаје од потраживања, отштете на коју би у оном или овом случају имао права.

Ако су радови отпочети били, предузимач може да, тражи да се одмах провизорно приме сви извршени послови, а коначан пријем мора да се изврши по истеку рока одређеног за трајање гаранције.

Члан 83. Мере строгости.

Ако се предузимач не би покоравао било одредбама уговора, било од енжењера издатим наредбама, дирекција ће га опоменути да се у одређеном року повинује. Тај рок не сме бити мањи од 10 дана, рачунајући од дана кад му се опомена преда; само у хитним случајима рок може бити мањи.

По истеку овога рока, ако предузимач није извр-.

шно дирекцијин налог, дирекција може да нареди да се радови доврше у режији али о трошку лредузимачевом. У овом случају дирекција ће позвати званично предузимача, да се састави инвентар целокупног материјала, а ако предузимач не би дошао на учињени му позив, онда ће се у његовом одсуству инвентар саставити.

Ова околност јавиће се министру грађевина, који може да нареди, према приликама, било лицитацију на штету предузимачеву, било просто раскинуће угогора; а може да рети да се радови доврше у режији.

Док траје режија, предузимачу је допуштено да прати ток радова, без да има права да чини, ма у чему, сметње извршењу енжењерских наредаба.

Овако одпочети радови у режији могу се и прекинути, ако предузимач међутим докаже да има довољно средстава да настави и доврши радове.

Ако би усљед режије или лицитације на предузимачеву штету издатци били већи него што би износила зарада коју би предузимач пмао за исти посао, недостатак ће се покрити из оне суме коју би предузимач иначе имао да прими; али, ако се мањак на овај начин пе би могао покрити, дпрекција ће судским путем да тражи наплату преосталог дуга.

Ако би пак, ва у режији извршен посао или усљед, лицитације на предузимачеву штету, било мање издатака, него што би износио обрачун са предузимачем, да је он извршио радове, он пеће имати права ни на који удео у овом вишку, по сав чист прпход припада дирекдији. Члан 94. Смрт предузимачсва.

У случају смрти предузимачеве, уговор ће се сматрати да је раскинут, изузимајући, ако бп дпрекција хтела да усвоји предлоге предузимачевих наследника, у погледу даљег наставка предузећа.

Члан 35. Оључај кад би предузимач обуставио плаћања.

У случају да предузимач обустави плаћања, уговор ће се сматрати да је по себи раскинут, изузимајући ако би дирекција хтела да усвоји предлог предузимачевих

повериоца за наславак одпочетог предузећа.

(ОвРШИЋЕ би)

а

САСТАВЉАЊЕ ПРЕДРАЧУНА ЗА ГРАЂЕЊЕ ЖЕЛЕЗНИЦА

од

М. МАРКОВИЋА.

(НАСТАВАК)

У. Коштање преноса на привременим железницама, када коњи вуку терет. Под претпоставком, да се и овде употребљују кола као пи под ЈУ. и да сачпниоц трења опета износи 1 0,01 == – : 100)

да вуку = 2 60 · 100 = 12000 Ко или двоја натоварена кола. Нека су у усеку 3 воза по 20 кола, који напзменце

могу два коња по 60 Ка теглеће снаге

; 2 раде. За два воза потребно је = Е-= 10 пари коња

са 10 слугу. а) Коштање коња и слугу. — 1 коњ кошта на

"радни дан по Ш а. = 7,50 динара, 2 коња коштају

15,00 дин. 4,875 , СВЕГА = 19,875 дин. или у округдом броју 20,00 динара.

дакле = Коштање слуге по Ш- а. ==

Брзина коња, узима се опета (као под 1) = 1,25 т у секунду = 75 т у минуту. Корпстан пут за 10 часова износи дакле 45000 пп.

дадржавање при товарењу = 10 минута 5 „ стоваривању се. + , „ закачивању и 01качивању на месту стоваривања, === 8 Задржавање при ранжирању у усеку = 4 5 света = 20 минута

које време одговара губитку лута од 75 · 20 = 1500 т.

Број вожња које свака кола учине дневно за да45000 љину преноса х метара износи дакле = „ 11500. х «

4756 Сваки пар коња потребује за сваку вожњу

ах

време == 76 рђав 10 минута задржавања, који прео-