Srpski tehnički list

БРОЈ 2 ПРОЈЕКАТ ЗА ЗАКОН 0 ТЕХНИЧКИМ ГРАЋАНСКИМ ЧИНОВНИЦИМА

2

СТРАНА 58.

ПРОЈЕКАТ ЗА ЗАКОН 0 ТЕАНИЧКИМ ГРАЂАНСКИМ ЧИНОВНИЦИМА

ОД ЈЕДНОГ ЧЛАМА УДРУЖЕЊА

|. Општи део.

Члан 1. Технички грађански државни чиновници деле се на: подинжењере, инжењере, надинжењере и ваше техничке чиновнике.

Сви се постављају Краљевим указом на предлог министра грађевина.

Члан 2. Подинжењер може постати

1. Техничар, који је свршио са добрим успехом Факултет (одељење) на Вел. Техн. Школи у Србији пли у туђини.

2. Техничар, који је са добрим успехом свршио реалку или средњу техничку (грађевинску) школу.

Члан 8. Инжењер може постати само онај подинжењер под 1 чл. 2, који је положио државни инжењерски испит по овом закону.

Члан 4. Виши технички чиновници јесу: инепектор п начелник одељења министарства.

Као инжењер може се узети у службу какве самоуправне власти само онај техничар, који има квалиФикацију потребну за државног грађевинског чиновника.

Ако је такав самоуправни чиновник старешина, он мора да је положио државни инжењерски испит.

Члан 5. Техничар, који жели радити приватно инжењерске послове у Србији, дужан је обратити се министру грађевина молбом п сведоџбама, да му он изда уверење, да ли му признаје општу плп посебичну инжењерску спрему пли не.

Свако такво своје решење, које се мора оснивати на мишљењу Грађевинског Савета, објавиће министар грађевина у службеним новинама.

Никоја власт у Србији неће узимати у оцену нити у извршење пројекте, нити оцењивати извршене радове онога техничара, који од министра грађевина, није добио никакво илп недовољно уверење о стручности п спреми у опште пли за пзвесне техничке послове.

Тако исто никоја власт неће таквога техничара примити за техничког заступника (управника радова), предузимача какве јавне грађевине. ,

Такса за тражење уверења једнака је са таксом за пријаву На полагање државног пелшта, а такса за уверење са таксом за инжењерску диплому.

Члан 6. Техничар туђински поданик може се примити у државну службу као пнжењер под уговором само онда, ако има право на полагање државног инжењерског пспита.

Ако не може доказати, да је вршио инжењерску службу државну пли приватну, овде или у туђини, најмање 10 година, онда не може постати пнжењер пре но што испуни прописе из одељка П. овога закона.

Члан 7. Српски поданик не може се поставити за инжењера под уговором.

Туђински поданик може бити инжењер под уговором само дотле, док не узмогне постати српски поданик. Члан 8. Инжењер под уговором не може вршити административну власт (бити старешина) у надлештву где има инжењера српског поданика,

Члан 9. Кад инжењер под уговором постаје указни државни инжењер као српски поданик, он мора испунити прописе из одељка Џ. овога закона, изузев полагање првог државног испита.

|. Државни испит.

Члан 10. Шраво на полагање државног пинжењерског испита има онај техничар, који је са добрим успехом свршио Факултет (одељење) на Вел. Техн. Школи у Србији или у туђини.

Члан 11. Државни енж. пспишт је двогуб:

Први теориски,

Други практични

Први се полаже најдаље две године по свршетку школе, за које време кандидат не мора бити у државној служби.

Други се полаже најмање две године по положеном првом пепиту. Ове две године мора да је кандидат одслужио у државној служби као подинжењер или да је за то време вршио практичну пинжењерску службу.

Министар грађевина стараће се, да грађевинске власти употребљавају подинжењере за две године најмање тако, да могу стећи потребна практична знања.

Члан 12. Да ли кандидат пма право, да према предњим члановима полаже који испит, решава према поднетим сведоџбама грађевински савет.

Сматра се, да је положио први инжењерски испит онај техничар, који је свршио с одличним успехом школу, која се овим законом тражи,

Члан 18. Ако кандидат ма који државни испит не положи, може поново полагати сваки још два пут у размаку од године дана највише,

Недовршен пспит рачуна се као да није ни положен, ако превид није учињен због доказане озбиљне болести кандидата.

Члан 14. Пошто у туђини на Вел, Техн. Школама, постоје испити слични државним пспитима по овоме закону, то сведоцбе о положеним оваким испитима могу заменити сведоџбе о положеним државним испитима,

Грађевински Савет са професорима техн. факултета Вел. Школе српске именоваће оне школе у туђини које имају ранг Техн. Вел. Школе, и решиће, које сведоџбе са таких туђинских школа и од испитних комисија у туђини могу заменити сведоџбе о положеном првом или другом државном испиту.

Ово решење грађевинског савета важи 10 година, у напред, а минпстар грађевина објавиће га у службеним новинама.

Члан 15. Државни испити полажу се сваке године месеца Априла и Октобра пред комисијом од 5 чланова, од којих су два професори Вел. Школе а три државни инжењери.

Члан 16. Председника, чланове и њихове заменике у пспитној комисији поставља министар грађевина, бирајући их из чланова Грађевинског Савета,

Члан 17. Правила о полагању државних пспита, прописује министар грађевина.

ШИ. Подела на класе, плате и унапређивање.

Члан 18. Подинжињери деле се на шест класа. Плата је подинжењеру

У класе динара 1000 У и : 1250 Уба 1500 Пе ави 1750