Srpski tehnički list

СИТНИЈЕ БЕЛЕШКЕ

Број 3.

СТРАНА 84.

до границе кохезије гвожђа (око 35 | рго ст за ваљано гвожђе) претпостављају и димензирају делове с малим дужинским односима. на основу

дозвољеног напрезања на чист притисак 5, __-

~

ти 4 8 ) они неотице редуцирају степен

сигурности њихових конструкција у још већој мери, но што би то био случај при обичној примени Хамјег-овог обрасца.

Ми се радујемо, што сио били у положају (ва то нека је искрена хвала г. Милашиновићу

инспектору, што нам је потребна дела из своје личне библиотеке на послугу дао — у библиотеци минист. грађевина таквих дела и нема), те могасмо ове најновије проналаске професора, Тетмајера, за гвоздене конструкције од неоцењиве вредности, саопштити српским инжењерима, с оправданом надом, да ће их они оберучке при-

хватити и њима се у практици користити.

1 Јуна 1898 године, Београд.

К. Н. Живковић

> Ф—ф-+-•————

СЛЉАТЕЧТАЈЕ ЊЕШЛМЕЦТТКЕЕ

Љубичевски мост. — Министарство - грађевина споразумело се са предузимачем љубичевског моста да се одмах приступи раду како би се мост још у току ове јесени саобраћају предао.

Предузимач ће подићи о сопственом трошку гвоздену конструкцију срушеног отвора, а појачања на друга два отвора извршиће по цену од 988 динара, по тони. Појачања, као што су их пројектовали г,г. Тетмајер и Гербер, изнеће до на 16 тона по отвору.

Овај споразум може се сматрати да је повољан за државу.

Тунел између Њу-Јорка и Бруклина (ВгооК уп). — Председник железничког друштва Гопд-Ј5јапа хоће да сагради тунел испод Еазе уег-а, који раздељује горње две вароши, као што дели Дунав Будим од Џеште. Тунел ће да има 8.0 т ширине и 1990 та дужине. Земљиште је већ тачно испитано и тунел ће да пролази кров чврсту стену. да грађење његово требаће две године, а трошак ће изнети на 3,000.000 долара.

Хрђав укус код пијаће воде која долази из водовода. — Често се жалп против хрђавог укуса пијаће воде која долази из водовода. Узроци овој појави могу лежати:

1. У промени самога извора, а ова промена можда је последица непознате нам промене геолошке и минералошке природе.

а. У хотимичном прљању воде, нарочито кад вода тече у отвореним каналима.

8. У штетном упливу самих водоводних цеви услед хемијско-Физичног раствора њиховог, као:

а) брзо трулење дрвених цеви,

р) нездрава глазура којом су превучене земљане и камене цеви,

с) разни китови којима се састављају металне цеви,

4) хрђа која се развија при не једнаком стању воде; талог који се прикупља у резервоарима, а и сама

вода која се довађа из разних извора да се подмире веће потребе.

Чим се водин укус промене, надлежни треба да учине што је потребно да се зло одклони.

Хрђави п минерални китови, нарочито за гвоздене цеви, често сузроци квара укуса водиног.

Мост нреко реке Охио. — У Држави Илиноа (Северна Америка) саграђен је 1387 —1889 године најдужи мост на свету — од 6236 метара дужине. Мост има гвоздене конструкције у дужини од 3218,6 ш, остала је конструкција од дрвета. Два су отвора од 150 распона, седам отвора, од 121,9 т и три отвора од 75.9 т распона. Мост је коштао 2,675.458 долара, од којих долази 1,189.744 долара за гвоздену конструкцију, 765.616 долара за доње постројење и 628.458 дол. за дрвену конструкцију.

Мост између Француско и Енглеска, — Много се већ говорило о начину како да се споје Француска и Енглеска: мостом или тупедом. Тако п данас Француски ишжењер Вћоше де Сашопа приказује нам у том циљу озбиљан за један мост. Исти треба да броји 840 стубова; носачи који ће на њима да почивају имаће 400 та и 500 та распона. Доње ивице носача леже 68 т изнад најниже, а 611 изнад највише морске површине, тако да и највећи морски бродови пепод моста, проћи могу. Предрачунска цена за мост износи 818,500.000 франака, а годишњи приход предвиђен је на 98,700.000 Франака.

О овом новом пројекту може се свакојако мислити, ади је у ствари он један податак више за коначно решавање питања да ли ће бити веза „тунед или мост,“ Француска је била вазда земља у којој су се не само покретади него и извршавали највећи пројекти, док у другим земљама не би било дозвољено ни помишљати на радове оволикога обима — за то се можемо надати да ће и сад Француски дух победоносан да буде.

гвозјеево-=—_—____-_-