Srpski tehnički list

БРОЈ 6

се пили лако запаљиви или експлозивни материјали, као и радионице у којима се израђује сама дрвенарија, магацини за рану, сале за велике скупове позоришта локали за забаве, школе болнице и томе сличне зграде.

6) Зграде за обштавање и занатлијске радиопице, парна купатила и друге сличне.

в) Зграде од мале опасности за пожар а то су оне у којима се обично ватра не дожи, кло што су: коњушнице, шупе за кола, месарнице п друге такве.

Ча. 70.

Сви околни зидови мордју бити озидани од тврдог материјала (без дрвета) код ових грађевина:

а, Код грађевина у тачци а, чл. 72.

6, Код грађевина у тачци б, чл. 72. ако исте нису удаљене од оближњих зграда више од 5 метара.

в, Код грађевина мале опасности (тачка п, чл 72) они околни зидови, који у одстојању краћем од 5 мет. саевим пили готово паралелно леже са грађевинама, 0 којима је реч у тач. а чл 72.

ИЕ

Зидови који су ватри изложени морају бити јаки најмање једну опеку. Ако ови зплови елуже џи за подлогу тавањача, онда они морају бити јаки 1'/, оцеку.

Чала. 72.

Забати на тавану морају бити опеком ознданп и то најмање од у“, опеке јачине и појачани са стубовима. Дрвени делови у забатима морају бити од суседне стране одвојени зидом од 15 сант. м дебљине. Са суседне стране мора бити одепљена цела видљива површина забатног зида.

4179

Свака зграда према суседу мора пмати свој сопствени зид, најмање једну ошеку јак.

Чл. 74.

Код грађевина са огњиштем, на коме се јаком дуготрајном ватром ради. као што су: ковачнице, пекарнице и т. п. огњишта са наслоном на зпд суседног имања, поред зида означеног у чл. 76, морају имати још један засебан зид до висине тавана јак једну опеку.

Чл. 75. Греде п у опште сва дрвенарија мора бити од суседа Најмање за 15 см. зидом одвојена. Чл. 76.

Огњишта, као што их имају бравари, ковачи, котлари и друге сличне занатлије, у самој згради морају бити засвођени; њихови пожарни зидови морају бити 45 см. јаки. Димњаци морају имати штит противу варнпца.

Чл. 77.

Грађевине са лица улице морају се покривати незапаљивим материалом,

Покривање кровова даскама, шиндром, сламом и.

трском, забрањено је за зграде под а,бив ча. 72. Споредне у дворншту могу се покрити и шиндром ако нису више од 5 м. и не стоје у додиру са другим зградама, па и тада овакве зграде морају бити удаљене 10 мет., од осталих зграда у којима се ватром ради.

ПРЕДЛОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА

(> ----- фтвАНА 198.

Ча. 78.

Конструкција крова код свију зграда под тачком а и 6 чл. 72 мора бити таква, да су сви делови крова одељени од тавањача последњег спрата у размаку од бар 15 см Чан.

Таванице морају бити довољно јаке. Грађевински одбор властан је, да се о тој јачини увери и по потреби нареди, да се о трошку господара изврши нужно појачање.

Чл. 80.

У сутеренима и подрумима, тавани морају бити зидани, а дрвена конструкција несме се употребита.

Ча. 81.

У таваницама са дрвеном конструкцијом патос мора бити одвојен сурвином или песком од најмање 8 см. висине. Највиша таваница мора бити такве конструкције и јачине, да у случају пожара може противетати рушењу крова и зидова.

Чл. 82.

У зградама под тачком а чл. 72. у којима има просторија за дуже задржавање људи, унутрашњи 81дови, подлоге и стубови, који служе за носаче тавањача, морају бити од несагоривог материјала. То исто мора бити и у магацинима запаљивих материјала, као

"и код зграда под тачком 6 чл. 72. ако укупна висина,

зграде износи преко 10 мет.

Чл. 88.

У зградама, у којима се ради ватром, као што су: ковачнице, пекарнице и томе сличне, таванице морају бити омалтерисане. У оном одедењу где је огњиште не смеју бити дрвене преграде.

Чл. 84.

Патос приземних зграда, које служе за обитовање људи, мора бшти узвишен над земљиштем најмање 50 см, а у водоплавном земљишту поред тога још најмање 15 см. над највишим познатим стањем воде.

Чл. 85.

Преправка тавана у просторе за обитавање и у опште обитавање на таванима није дозвољено.

Чл. 86.

У свакој згради за обитавање степенице морају бити у засебном простору.

Степениште мора бити озидано тврдим материјалом.

Степенице у зградама у којима станују више породица, дужан је госпесдар зграде осветљавати до оног доба ноћл, које месна општинска власт одреди. Ово важи и за уласке у зграду.

Илало с:

Свака зграда са више спратова мора имати најмање једне главне степенице, које су сигурне од ватре, као и њихове таванице Према своме пространству треба зграда да има још довољан број споредних степеница, које не морају одговарати горњем услову.

Чл. 88. У зградама под а и 6 чл. 72. таванска врата, морају бшти од ватре сигурна.