Srpski tehnički list

ОТРАНА 158

Менха и повратак отуда, по 30 динара, био би годишњи приход 600000 динара.

Молба за концевију узима, да ће се издати за 4 милијуна динара акција а за 4 милијуна облигација, и да ће за прве дивиденда ресултовати од о, а за друге камата од 47 Председник СОпуег ЛДеЏег је обележио стање финансирања у седници научне комисије од 15. Фебруара, као сасвим добро, не упуштајући се у појединости. |

Грађење се има извршити и предавати саобраћају поступно, а намера је, да се први део отвори још ове године.

За други део пруге предузео је професор Рг. С. Корре из Брауншвајга Фотограметрична снимања, која ће при детаљном травирању ове пруге бити позвана, да играју важну улогу, те се дакле може предузети и утврђење пруге и за тај део.

Још су многе и огромне тешкоће, које ваља савладати; већ ће и само детаљно трасирање необичне захтеве поставити умној, а — што се овде мора нарочито истаћи — и телесној снази инжењера, којима су радови поверени; али опробана издржљивост и то ће савладати и кроз коју годину, па ће толики свет без по муке моћи да се испентра на један од највиших висова Европских, на који кад се 1811 први пут попело, онда је то хваљено као урнек туристичкога успеха. Али није парном мотору суђено да нађе пута у регионе вечитога снега, и овде му је електрични мотор отео првенство.

Хензсћг. 1. Езепћаћпеп ипд Ратртзећ Таћг! 9. оезкег, ипд Моп. Нећ. 12, М. Н.

Канал између Црнога и Источног мора. — Група Француских предузимача у Петрограду, проучава везу Црнога мора са Источним помоћу канала, који би полазио од Риге на Источном мору, а излазио у Херзону на Црном мору. Укупна дужина изнела би око 1800 Ктз, попречан профил имао би у нивоу воде ширину од 64 ш, а у дну ширину од 35 т. Да би могли каналом пловити и највећи ратни бродови, узеће се дубина воде у каналу од 9,0 шт. На томе путу налазе се реке Двина, Берјозина и Дњепар, као и разни мочари и језера. Прве две реке везаће се једним каналом, а мочари и језера између Припета и Берјозине пезаће се са Њименом и Вислом и туда канал спровести. На реци Припету мораће се извршити корекција. Тај канал додириваће вароши: Херзон, Никопољ, Александровск, Јекатеринослав, Кременчуг, Канев, Перејеслав, Кијев, Динабург и Ригу. У свима тим варошима подићи ће се пристаништа. Регулисањем побочних река од тога канала, везаће се са њиме и многе друге вароши, као што су Чернигов, Полтава, Житомир и тд. За електрично осветљење употребиће се пад самога канала: а што од електричне снаге претекне, употребиће се за кретање лађа у каналисаним рекама. Пролаз лађа из једног мора у друго трајаће 6 дана. Грађење рачунају да ће трајати 5 година.

За извршење тога предузећа, траже предузимачи од руске владе концесију на 66 година, гарантију од 49 и амортисање 19. Пролаз ратних бродова биће бесплатан и држава има права на у акција.

Тај канал имао би не само велику стратегијску вредност, већ и са трговинскога гледишта био би користан како за Русију тако и за трговину на доњем Дунаву. — Теренске и геологијске прилике су за канал повољне. Једино што би залеђивање у извесно доба године градило сметње саобраћају.

гладбници

БРОЈ 9 п 10

Купатила у основним Берлинским школама. Многе Немачке вароши и варошице имају већ од неколико година купатила у основним школама.

Та се купатила већином састоје само из душева.

Берлинска општина се дуже време колебала, да ли да ионау својим школама сагради таква купатила.

Против купатила у школи изношени су разлози, како купање у школи смета настави школској, како се губи време које је за наставу одређено и да је у опште неугодно за школу. Осим тога истицана је бојазан да деца при душирању могу назепсти, што ће тиме прећи на школу једна од родитељских брига, те ће се дати повод да се и још које друго родитељско старање пренесе на школу.

За купање у школи опет, говорио је разлог, да навикивање деце на чистоћу. улази у круг школске наставе и да ће један нараштај, нарочито онај из сиротније класе, који се навикне купању, бити снажнији, здравији и издржљивији, но што је сада.

Ти су разлози превагнули у Берлину и 1894. године саграђено је прво купатило у једној новој школској згради.

Ресултат, који је у тој школи добивен, био је повољан, јер се показало, да у току године, није настава од купања имала никаква уштрба, а тако исто није било ни разболевања услед назеба после купања. С тога је 1895. саграђено купатило још у четири школе, а ове године још у две. Осим тога, решено је да се од сад свака нова школа гради са купатилом.

Само уређење купатила је у главноме овако:

Соба за купање је у сутерену или подруму и обично има величину за две учионице; обраћа се пажња да је та соба добро осветљена и да има доста ваздуха, услед тога треба да је таван собе најмање | т на тереном. Патос је од цемента, а дуварови олајном бојом премавани. Соба је подељена на два одељења и то једним ду-

варом од дасака, који је висок |, 1. веће одељење

има обично 28 преграда, са сваке стране по 14; те преграде служе за свлачење. Свака преграда је 0,8 та широка, а ! т дубока; у дну има клупу, с десне стране две куке“за одело. У другом одељењу су исто толико велике преграде са по једним душем у свакој прегради; с десне стране налази се тањирић од цинка са сапуном.

За загревање воде и загревање купатила има нарочита ложишта.

Прописи за купање у главноме су ови:

[. Лети се купа између 8 и 12 сати пре подне; а зими, између 9 пре и |! сат по подне ито у извесним данима мушка деца, а у другим данима женска.

2. Топла вода има топлоту од 30% С. Бригу, да се мешање ладне и топле воде удеси добро, води за мушку децу нарочит служитељ, а за женску децу јеи послуга женска. Ти се служитељи старају да се купатило после сваког купања брижљиво опере и очисти. А исто тако, они воде и надзор над децом за време купања.

3. На купање иду деца старијих разреда. За време једног сата школског, може само један разред да се купа и то у групама, које су распоређене тако, да на дату команду од служитеља, улази прва група (или први ред) у преграде за свлачење, где се за пет минута свуку, па онда, такође на дату команду од служитеља, улазе у преграде за душеве, где се душирају 3 до 5 минута и онда на дату команду излазе п за пет минута обуку се.

ај

КА