Srpski tehnički list

ТЕХНИЧКЕ

8

–—

ВЕСТИ

Налдрмисање Раче. У вар. Рачи (крагујевачкој) саградиће се јошу току ове године калдрма у „Чаршији“ (пет улица). Предрачунска је вредност овога посла 15525,19 динара, а пројект је израдио виши инжењер г. Лука Ивковић.

Лицитација ће се накнадно објавити. |

Поштанске вести. Господин Министар грађевина, на оскову чл. 7. зак. о поштама, решио је: да се 1. јулија ове год. у селу Кличевцу срезу рамском, округу, пожаревађко, поред телеграфске и телефонске отвори и поштанска станица, и да ова станица поштанској струци врши све видове поштанских радњи.

У погледу картовања ова ће станица стајати у непосредној картирајућој вези по писмоносној и аманетној радњи само са цоштом пожаревачком, којој и пошиљке з Кличевац треба упућивати.

Гвоздени Мост преко Јадра. За гвоздени мост преко Јадра на путу Шабац-Лозница озидани су већ стубови, а сада је расписана лицитација за набавку и израду гвоздене конструкције, Мост ће имати 20,5) мет. распона и 7 мет. ширине између главних носача. Лицитација је офертна и одређена је за 1. август ове године.

Привремени мост преко Мораве. Преко Мораве код Гугља на путу Чачак-Пожега саградиће се привремени мост, који има да послужи саобраћају, док се не оправи постојећи дрвени (опет привремени) мост.

Израда овога привременог моста стаће по предрачуну 2511, динара, а уступиће се у извршење путем јавне лицитације.

Велики радови у Великом Градишту, Одобрено је, да се у 8. Градишту доврши грађење првога дела кеја, а уједно с тим и калдрмисање улице кеја.

Предрачунска је сума за довршење кеја 68522.56 динара, а за калдрмисање улице 178:8,62 динара. Ове радове исплатиће општина В. Градишка зајмом, који ће узети од Управе Фондова или кога другог домаћег новчаног завода на подлогу прихода од калдрмарине, што је већ одобрио и Госп. Министар финансија.

Нови камени мост. У току ове године саградиће се по пројекту инжињера г. С. Бурмазовића нов камени мост од б,о мет. распона преко Кржановог потока. на путу Зајечар-Метовница-Жагубица.

Предрачунска је сума 4921,1 динара, а исплаћиваће се из државнога буџета за ову годину.

Калдрмисање Гружанске улице у Крагујевцу уступиће се путем јавне лицитације у израду према пројекту и предрачуну, које је саставио г. Милан М. Аћимовић, п. инжењер, овај посао процењен је на 17.548,8% динара.

Водовод у Врњачкој Бањи. По пројекту инжењера 1. Влад М, Митровића саградиће се још ове године у Врњачкој Бањи водовод, који ће давати воду за поливање стаза и путова у Бањи, те да се на тај начин спречи дизање прашине, која веома досабђује и шкоди посетиоцима. Овим водоводом уједно ће се избећи досада љље поливање речном водом, која је загађена нужничком и помијарском нечистоћом, и што је још горе прањем пљуваоница и инхалатора.

Предрачунска је сума 6109: динара.

Водовод пијаће воде саградиће се доцније, независно од овога.

Нове грађевине у Београду. Управа града Београда одобрила је, да по прегледаним пројектима, подигну нове зграде у Београду:

1. МихајлоЈовановић пенз, у душановојгулицибр. 29,

2. Милутин Ристић Трг. на топчидерском брду.

3. Илија Мила у Вршачкој улици бр: 16,5•

4. Луиђи Гортано оштрач у ново просеченој улици Митрополитове баште.

Несрећа при раду. Ибарски пут (Краљево—Рашка) на месту званом Пасуљиште оргонила је и_сузила велика вода, а у исто времо засут је и земљом, која се сручила с брда, с горње стране пута. Сада се тај пут оправља. И приликом рада, на дан 29. маја ове године, отисла се сама, с висине од50—60 мет., једна стена, уз пут се раздробила и просула читаву кишу ситнога камења на раднике, надзорнога инжењера и надзорника,

Срећом, сви радници и инжењер разбегли су се без икакве озледе, али је надзорника ударио један већи камен у ребра. Од овога удара надзорник је одмах пропљувао хрв, и пренесен је у бараку, где је неколико дана лежао. Немамо извештаја, да ли је до сада оздравио. ;

Падање и ломљаву стене нису раденици чули од јаке хуке Ибра, те их је распрскано комађе изненадило на послу тако, да се може сматрати, да је овај случај прошао доста срећно. Зато при сваком раду ваља бити обазрив и опрезан,

Гвоздени мост преко реке Пештана у Шопићу. На офертној лицитацији за грађење гвоздене конструкције овога моста поднело јепет фабрика своје. понуде, и то:

1. К. Рћ. Уааспег из Беча понудио је конструкцију од 9,5, тона тежине по 540 франака од тоне, у“

купно за 5130 — франака; 2. Елзепуегк Мивпсћеп А. (. из Минхена 10,88 тона по 422 — франка свега 4346,6, франка;

3., Павићи из Будим Пеште 18,2, тона по 465 франака укупно за 5673 франака;

4. Угарска фабрика вагона и машина из Ђура 10, тона по 511,% франака ухупно за 5214 54 франака; и

5, „Мећојзоп“ из Будим Пеште 10, тона по 475 франака укупно за 5035 — франака.

Израда ове гвоздене мостове конструкције од 15,6, мет. распона, и 5,5, 1. мет. ширине уступљена је Минхенској акц. фабрици, пошто је она понудила најповљније услове.

Ова иста фабрика већ имау раду један гвоздени мост исте величине преко реке Бељанице на путу Београд— Лазаревац. Овај мост у фабрици већ је готови у скоро ће приспети у Србију.

Наналисање Београда, За израду уличних канала у деоница поднесене су на офертној лицитације ове понуде;

1. Прометне Банке за 859 555 динара у сребру;

2. Адолф Барон Пител из Беча за 845 306 динара у злату;

3., Рела и Нефе из Беча за 868 715 динара у злату;ги

4. Пител и Браузеветер из Беча за 921581 динара у сребру.

Одбор општине града Београда одлучио је, да се овај посао уступи у извршење Прометној Банци из Београда,

Ову одлуку има још да одобри и г. Министар Грађевина.

Ми 2

еф“