Srpski tehnički list

БРОЈ 8.

У Београду 20. Августа 1906. год.

год. ХУП.

СРПСНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИ!

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Велини општински радови

Познато је да је, по програму, који је |

1905 године израдио нарочити ужи одбор, одбора општине београдске, решено да се велики радови око канализације Београда изврше у року од пуних шест година и тако то дело доврши у години 1911.

Овај рок од шест година био је сам по себи веома дуг, јер радови око канализације врше се на таквом пространству, да се тако рећи једновремено могу отпочети и засебно извршити све деонице, на колико је и варош подељена.

Јасно је према томе, да техничких тешкоћа за брже извршење послова нема; и, мудрим руковођењем радова, сви послови око канализације могли би се са свим лако извршити за две — три године. А убрзане послове желе сви Београђани, о томе сумње нема, јер је то у првом реду у интересу њиховог здравља. Па кад је тако, онда општина београдска, која је за ове послове зајам закључила, имала би да предузме потребне кораке, да се ти послови доиста у краћем року и остваре, него што је може бпти предвиђено.

Како се послови у току 1906 споро и и заметно врше, то, кад би се придржавали тачно распореда, који је прошле године утврђен, ми бисмо већ данас, после непуне године дана пословања, били у дефициту у времену за грађење.

Да сви не заустављамо на томе што ра- |

дови отпочети у 1905 години нису довршени у времену које је погодбом одређено, него да констатујемо само то, да, хвала буди недостацима у администрацији, сви радови заказани за 1906 годину до данас још нису ни отпочети. Због тога ће неминовно наступити застајање у извршењу свих послова за читаву годину дана, ако се у општини дословце буду придржавали програма, је у напред одређено које се области једна

којим |

за другом по реду имају каналпсати. Само.

по досадашњем раду канализација би била довршена тек 1912 године.

Ми се надамо да то неће наступити, јер би то била једна аномалија, против које би сви грађани српске престонице имали права, да се формално буне. И за то тврдо верујемо да ће они, којима је поверена судбина свих Београђана, настати да се не само изгубљено време надокнади, него и иначе да св сав посао знатно убрза.

Ми налазимо, да је од свих делова радова, који се тичу канализације, најтежи рад око пробијања тунела, који везује савски са дунавеким сливом, јер је за извршење тунела број нападних тачака ограничен. Све остале до данас неканалисане области, где се може радити једновремено на много тачака, могу, међутим, бити без икаквих тешкоћа довршене у истом времену, колико је потребно да се тунел пробије. И зато тврдимо, да се мудром управом може постићи, да се целокупна канализациона мрежа може и мора довршити у оном истом року, који се оставља за пробијање тунела.

Тунел, међутим, може се довршити најдаље за две године дана, те зато треба тежити за тим да се сви радови око канализације тако доврше до краја 1908 године, или најзад до пролећа 1909 године.

Нама је у опште непојмљиво, зашто се, кад је Финансијско питање срећно решено, са техничким извршењем натезало и натеже, тим пре што је познато, да је јако успорен рад, као што је то овде случај, скопчан и са излишним материјалним жртвама. По правилу штедње треба ићи за тим, да капитал, који се улаже у неки посао, постане што пре продуктиван. А он ће то бити само тада. кад се читаво устројство у најкраћем року преда на употребу и отпочну наплаћивати одговарајуће дажбине, којима се подмирују како трошкови за одржавање тако и за ануитет.