Srpski tehnički list

= 712 -=

дужи ли се загревање даље. то се с тим повећава све више и сила која размиче молекиле један од другога, и кад она порасте толико да надмаши кохезију, онда се молекили разилазе један од другога и тело прелази у гасовито стање. На тај начин имамо три стања т. з. три агрегатна стањо, у којима се тела јављају: чврсто, течно и гасовито стање. Прелаз

тела из чврстога стања у гасовито назива се топЉење, а прелаз из течног у гасовито кључање; исто тако се прелаз из гасовитог у течно назива кондезовађе (згушњавање), а прелаз из течнога у чврсто стање шчвршћавање или залеђивање (према природи тела).

(Наставиће се)

Вести.

Премештени, Указом од 15. авг. ове године _ премештен је г. Авдреја М. Станић п.инжењер | кл. Министарства Грађевина за п.инжењ, исте класе при Дирекцији Срп. Држ. Железница а г. Клементије Букавац п.инжењер 11 кл. Орп. Држ. Железница, премештен је за п.инжењ. исте класе при Министарству Грађевина оба по потреби службе.

Гвоздени мост преко Врњачке реке у Врњачкој бањи саграђен је и ових дана предат са обраћају.

Распон је овога моста 8. оо. м.

Шизина између ограде 6,36 м.

Пројекат је израдио г. Влад. П. Митровић окр. инжењер а маст Драг. Катић предузамач из Крушевца за суму од 7320,50 динара.

Стубови су озидани полутесаним каменом.

Инсталација централног парног грејања у новој згради гимназије на Врачару, Ових дана извршила је комисија пробе над том инсталацијом. Пробни притисак био је 0.55 Атм. (0.50 по уговору). Под тим притиском констатовано је да | су цеви целокупне инсталације потпуно здраве, тј. да | нигде нису напрсле и да не пропуштају пару и воду. | Тако исто и сви спојеви извршени су на потпуно задовољство комисије, нигде није пробијада ни вода ни пара. Што се тиче радијатора и они су исправни сем | једнога елемента, који је; вероватно при преносу напрснуо. Тај елеменат замениће се новим.

Функционисање целокупне инсталације добро је, |

сви радијатори —- односно елементи радијатора равномерно греју.

Инсталацију је извела фирма. „Сета ће езуегтке А. 4. Наппоует Нашћоја“ за суму од 21.150 круна.

|. Пријавили су се за нове грађевине:

у Београду :

1. Никола Марјановић на углу Мирочке и Ратарске ул.

2. Илија М. Јовичић на Кнез Михајповом венцу број 5.

3. Браћа Крсмановићи у Душановој ул. (парно купатило).

4, Миливоје Смиљанић архитекта у Зориној ул. бр. —

5. Васа Пешић грађевинар у Зориној Улан бр. =

6. Јаков Дамњановић грађевинар у Јовановој ул. бр. 49.

1. Васа Делић колар у Босанској улици бр. 75.

8. Драгутин Пецић чинов. Жељ. Дир. у Невесињској ул. бр. 7.

|. Пријавили су се за преправке зграда: 1.. Радосав Косовић у Таковској ул. бр. 86,

2., Илија Димитријевић каф. у Његушевој ул. бр. 59. 3. ОЦимитрије Најдановић на углу Босанске и;

Каменичке ул. Трифун Рајић у Краљице Наталије ул. бр. 66. Грађење административне зграде у бањи Ковиљачи уступљено је Раки Аћимовићу предузимачу из Шагца за 27 925 динара, или за 27497 дин, испод предрачунске суме што чини попуст 2,707 о.

Осигурање десног обалног стуба са изменом горњег строја моста преко Стубалске реке на путу Врање - · Лесковац уступљено је предузимачу Цветку Антићу за 7461,0 динара.

Попуштени проценат исноси 6,480/, или за 517,21 дин. испод предрачунске суме.

Страна Техника

Нова примена цеметног малтера. У новом Орлеану, у- | чињен је један пажње заслужан покушај да се стари | растови сачувају од савршене пропасти тиме, што су |! њихове шупљине испуњене цементним малтером.

Не би било на одмет да се и код нас слични опити покушају.

Канал између Црног Мора и језера Девне, Бугарски Ми-

нистарски Савет одобрио је министру војном накнадни кредит од 1.360.000 динара за израду једног пловног канала између Црнсг Мора и језера Девне.

По решењу истог савета извршење овог канала понудиће се друштву које је предузело грађење морског пристаништа у Варни, а по истим условима према којима је уговорено грађење истог пристаништа.

Власник за Удружење Срп. Инжињера и Архитекта Мих. Ј. Валента шеф инжењер општ. Београдске.

Одговорни уредник: Нестор Манојловић,

начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавека ул. бр. 69.

Штампарија К. Грегорићљ и Друга — Бооград. Краљев трг бр. 11.