Srpski tehnički list

— 119 —

јави за испит докаже своју више годишњу праксу, па

"тме и без нарочите школе.

Решено је да се тражи претходна школска спрема.

Дефинитивно решење овога, остаје за идући скуп. 76.

ХР месни скуп инжењера и архитекта, 11 — 1Х 1906 год.

Председавао г. Н. Манојловић, присутни гл: Ј;

Аврамовић, Ј. Симеоновић, Д. Леко, М. Милошевић, К. Савић, Св. Теодосијевић, К. Пешика, Мил. Јовановић, М. Јањушевић, П. Јовановић, Св, Јовановић, Б. Јелисијевић, В. Поповић, П. Димић, Д. Томић, М. Станковић, Ђ. Миловановић, От. Вељковић и П. Гачић.

г. Н, Манојловић отвара седницу и саопштава, да се према дебати прошлих седница, дошло до закључка: да Грађевински Савет са досадањим делокругом рада не треба да постоји. Савет треба задржати, али му одредити делокруг рада тако: да буде ствари, које морају ићи пред Савет и да министар за све ствари може тражити мишљење од Савета.

Песле међусобног објашњавања између чланова решено је да чл. 8 гласи;

Чл. 8. Грађ. Савет мора се питати за мишљење за све вештачке грађевине, чија вредност прелази 80000 Дин за све техничке радове, чија вредност прелази 100.000 дин. за регулације градова, трасе путева и ж лезница и регулација река; а министар може тражити мишљење пре него што донесе решење и за све остале радове. Ово има накнадно да се стилизује..

После овога решења прешло се на деџату о кругу рада и саставу Грађевинске Управе.

г. К. Савић вели, да би требало да буде 1 шеф,

који би се називао директор министарства и бпо етарији од началкика појединих одељења. За шефа — пазалника -— општег одељења треба поставити лице, које би било добар администратор п не мора бити по струци техничар.

Г. М, Милошевић воли, да његов ранији усмен предлог, који је: начелно усвојем, разликује св од мштљења г. К. Савића и састоји се у овоме: да се досадањи начелник општег одељења назове директором и да мора бити инжењер. Он ће управљати администрацијом, њему ће начелници одељења подносити ре: серате а он непосредно минпстр,. Сам ће моћи одобравати кдедите до 2000 дин. ј

г.К. Савић заступа мишљење; да администраторски посао не може да се сложи са деректоретвом. Ди ректор треба да има другу већу Функцију. Тражи да опште одељење има шефа као администратора. Сумња да ће бити инжењера, који ће почети каријеру у том одељењу, те да се спреми за администратора с тога је за то, да администратор не мора бити инжењер,

Г. М. Милошевић вели, да администрацију че.

сматра за тако важну ствар, да неко треба нарочито за то да се спрема. Директор треба да има у рукама администрацију а верује да ће све наћи људи, којп ће и као техничари моћи управљати администрацијом.

Г. Манојловић; г. Милошевић је за садање стање са називом началника Општег Оделења 'Директором. Г. К. Савић не.

г. П. Димић објашњава да г. Милошевић желу да директор буде старији од осталих начелника и онда није разлика само у имену, него има битне разлике. Г. Милошевић наводи случајеве, да по једној и истој ствари за коју се интересују једновремено два оделења, доносе ретења која су једно другом противна, чега не би бнло када би се управа уредила по његовом предлогу и када би било директора.

| динара

| 1906. год.

г, В, Поповић. Непотребно је Опште Одеавње пошто остала одељења у ствари раде и његов посао. Оно би могло постојати као канцеларија министрова.

г. Манојловић моли г. Милошевића, ла д0несе написан текст за идућу седницу, па тада да се донесе коначна одлука по овој ствари, а сада да се

| пређе даље о саставу Грађ. Савета.

Према објашњењу и дебатовању на ранијим седницама треба чл. 9. да гласи:

Грађев. Савет састављају: Начелник Грађев. Управе 3 (три) начелника одељења и празни референт граћ. управе, Директор железница, помоћник директора железница, шеф одсека за грађење. Шест инжењера. касациони судија и један грађевинар.

г. Милошевић је против предузимача.

Гласањем је решено да грађевинар остане. У 9. да уђе и: .

Седницама могу по потреби присуствоватп и један изасланик министарства за чију се потребу грађевина подиже и

Пројектант грађ. пројекта, који се у савету пјетреса. Шест техничара, касац. судију и грађевинара Као и њине заменике поставља, Краљ указом на предлог Мин. Грађевина на двв године. Начел. Грађ. Управе, три нач. одељења, правни референт грађ. управе, директор железнида, помоћник директора и шеф отсека за грађ. су чланови по положају.

Изасланици министарства и пројектант ву“ само објашњавајући чланови.

Савету је пословођа секретар инжењер грађ. управе мин. грађ.

Ча. 10 отпада

Ча. +1 да гласи:

Оделења грађ. управе стоје под управом министарства грађевина од кота добијају и врше наредбе. Чл. 12 19 "и 14 отпадају а чл. 15 да гласа:

Државне полицијске као и самоуправне и олштин-

Ч4.

| ске власти дужне су без оклевања давати одељењима

грађ. управе сва обавештења, која одељења од њих. затражв.

Чл. 16 отпада.

Чл. 17 да глави:

Одељења грађевинске управе стоје у непосредној преписци са свима надлештвима и властима,

Седница закључена и друга заказана за 12. септ. Иби

Белешке

Снупо земљиште, Пенсилванска железница потреабовала је у Њујорку две траке земљишта, једно_широ,о 25 см. а дугачко 30 мет., друго широко 10 см. а дугачко 29:50 мет. Приватни сопственик изложио је те две парцелице јавном надметању и железничка управа морала је платити за њих лепу сумицу. од 19.200

Квадратан метар стаје ту 5370 динара у округлој суми. М, Ј. В.

Директна електрична железница Рим —- Налуљ. Италијански м тнистар грађевина дао је једном италијанскобелгијско-француском друштву повластицу за грађење електричне „брзе“ железнице између Рима и Напуља. До сад је најбржи воз прелазио размак од 249 кило» метара по постојећој прузи за 5 часова, сад треба директним вођењем нове трасе да се сведе одстојање на 200 километара а да се пређе за два часа.

М.Ј.В.

пе

· Власник за "Удружење Орп. Инжењера и Архитекта Мих. Ј. Валента шеф инжењер општ. Београдске.

·" Одтоворни уредник: Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавска ул. бр. 69. Штампарија ЈК. Грегорића и Друга — Београд. Краљев трг бр. 11.