Srpski tehnički list

БРОЈ 31.

У Београду 5. Августа 1907. год.

ХУШИ, Год.

ве

СРПСНИ

_ТЕХНИЧНИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Чпановима Удружења

На Преображење, 6. августа ове године, према члану 57 устава Удружења држаће

се у Београду

Бакредах глабки скуп.

Удружења Српских Инжењера и Архитента

с овим дневним редом : „Измене устава Удружења. Скуп ће. се држати у стану Удружења Васина улица бр. 15. у 8 и по часова

пре подне.

Хотреба ревизије Устава удружења српских пижењера и архитеката.

Устав нашег удружења, који је данас у важности, донет је у години 1895. и у току последњих дванаест година претрпео је веома незнатне измене. Две три од последњих Управа покушавале су на главним скуповима да учине у појединим члановима Устава измене, које су се према стеченом искуству показале као потребне, али нису имале успеха“ за 10 што је по чл. 57. садашњег Устава потребно да на главном скупу мора бити присутно најмање а редовних чланова, па да се могу учинити какве измене у Уставу Удружења. Међутим позната је ствар да суглавни скупови Удружења за последњих неколико година били доста слабо посећени, чему је узрок колико заузетост инжењера и архитеката службеним и приватним техничким пословима, који су се у последње време у Србији у знатној мери развили, толико и прилична апатија, коју према удружењу показују многи чланови његови.

Пошто се и на прошлом главном скупу покушало, да се учине неке измене у Уставу

а није се у томе успело због недовољног броја: чланова, то је садања Управа решила да грема одредбама чл. 58 садашњег Устава сазове. нарочити ванредни главни скуп, на коме би се извршила потпуна ревизија Устава и према стеченом искуству поједини чланови изменили тако, како би Удружење могло што боље да. одговара своме постављеном задатку.

У данашњем броју листа штампан је Устав нашег Удружења упоредо са изменама које Управни Одбор намерава да предложи

ванредном главном скупу.

Као што ће г.г. колеге, чланови удружена увидети, у предложеним изменама има их неколико сасвим принципијалних и с тога ћемо на овоме месту и проговорити коју реч о неким важнијим принципијелним изменама, остављајући да се о свима изменама детаљније објаснимо са члановима Удружења на самоме скупу.

Према досадањем Уставу редован члан Удружења могао је постати сваки државља-