Srpski tehnički list

Оена |

.

Механизам који служи за постигнуће овога одличног стабилиста ванредно је прост. Он је у самим колима смештен и састоји се у суштини својој из два замајна точка, које тера директно електро-мотор ван: редном брзином у супротним правцима, а који су тако монтирани, да се њихова кружно-окретна снага и нагомилана енергија може потпуно искористити. Ови замајни точкови смештени су у безваздушне кутије, тако да се трење ваздуха о лежиште своди на. најмању меру и потребна снага брзог обртања за усправно држање воза може бити сасвим мала.

При нагомилана енергија је тако знатна а трење је опет тако мало,

ротацији са пуном брзином у замајцима

да се точкови и при потпуном прекиду струје морају још више часова обртати са довољном брзином и кола одржати у равнотежи.

Део механизам узима мало простора и смештен је као најрационалније на једном крају кола. Тежина му је мала и износи највише 5%/, од целокупног терета.

Точкови самих кола нису као код обичних железничких кола у два реда са стране, већ само у једном (Они су на предњем обртном постољу и могу се саставити не само у хоризонтално већ и у вертикално криволинејно обртање.

реду испод замајних точкова.

(С тога сама кола и могу прелазити криву путању чији је полупречник мањи „него што је дужина самих кола; исто тако она могу да прелазе криве-савијене шине као и врло нераваћп терен без опасности искакања из колосека.

Моторна снага може бити парна, гасна или електрична. Најпре је пак примењена динамомашина покретана бензиским мотором, која је смештена на самим колима и давала струју за окретање точкова као и за кружни стабилитет.

Таква су кола имала то преимућство, што су се замајци могли, у миру машине, одржавати у непрестаној ротацији струјом једне мале акумулаторске батерије.

петролеумска, .

Сви се точкови директно терају. При на брежуљкастом терену употребљује се променљива брзина. При кретању низбрдо постиже се велика брзина, те на тај начин може се постићи одлична про-

кретању

сечна брсина путовања.

Пошто су се у овој прилици кола, која суу

односу на њихову дужину шира него код обичних

железница показала при раду економичнија, љена су кола за обичних кола.

направпробу 3,6 м. т.ј. у пола шира од

Сви су точкови снабдевени кочницама ручним или · плевматичким. Шина је обичног пресека и треба да ја само права, равна, да буде толико

тешка као шине обичних железница, како би могла

| при истом броју точкова да носи исти терет.

УЖелезнички прагови су потребни у пола краћи него што су код обичних железница,

_ Лако је разумети, да се по новом систему може поставити привремена железничка линија са сасвим малим трошковима коштања, а преко неравног терена; при том би се могла употребити нарочита, и то по систему једне шине снабдевена другога материјала.

Такве би железнице добиле у рату огроман значај, пошто би се њима могло постићи брзо продирање војске, која би се могла лако снабдевати и

свима осталим потребама.

Петрошња материјала за гориво је знатно мања код новог система железница него код обичних жељезница пошто нема бочног трења у кривинама и кола се без потреса крећу. Због овога мирног хода путовање на таквим железницама пријатније је, а сем тога може се постићи и већа брзина.

Покушаји са моделом за једно лице испали су повољно. Да ли ће се овај систем и у пракси у много већем обиму показати као добар, може се тек свестранијим испитивањима утврдити.

| М. Аћиповић

конструисана и са електричном вучом грађевинска кола за пренашање шина и

ВБ ЛАВЕ ДГРСЕ

Светлеће лампе — кула светиља. На пламеним лампама примећена је мана, да њихови светлосни зраци немогу кроз маглу да продиру. Познато је, да магла абсорбује брже оне светлосне зраке који имају краће таласе, него оне, који умају дуже. Овим, се објашњава појав, да кад се сунце или какво друго светлеће тело кроз маглу посматра, да ови светлесни извори изгледају јаче

црвени него обично. Светлост, која је (богата са зрацима. кратких таласа, биће јаче од магле

абсорбована него светлост, која је богата жутим и црвеним зрацима. Како се маом на светлећим кулама употребљују пламене лампе, и како је њихова светлост врло бела, то је и квалитет њихове светлости врло

различан, Конструкцијом пламених лампи, које би биле

богате жутим зрацима 6гз сумње би се повећало

знатно њихово светлеће дејство. Тако зване К]јаштепровепаларе, које су богате жутим и црвеним зрацима, дају врло интезивну светлост, и веома су угодне за светлеће куле. 4.

Бродарско друштво Налођите — Атаетка — аде, које је недовно славило свој 60 годишњи јубилер располаже капиталом од марака 120 000 000 — овоме треба додати и 50 000 000 марака у облигацијама. Друштвена флота је највећа на свету, има укупно 358 бродова (од овога