Srpski tehnički list

УРЕД

употребу не смеју оса«о изложене киселинама губити сшше од 29, 00 своје тежине.

Под каменом масом у спште сматра се компактна који у ствари воду никако не упија, али кувањем у води на Цеви још

порцеланаста маса с разнобојним преломом,

горе показани начин врло мало воде задржава. од камене масе за канализацијону употребу има и данас веома разноликог квалитета.

За добру камену масу првога квапитета узима се чиста, јако пластична иловача, која у себи има доста силицијумове кисел не, при сразмерно ниској температуви почиње да се стапа (синтерује) да саз компактно пече и при Тачка синтеровања (почетак топљења по ивицама и површини) ове иловаче мора бити јако удаљена од тачке топљења. Камена маса која се добро, тврдо пече и која је и без глазуре непробојна за течности, прима

томе врло мало мења облик.

добро сону глазуру. Ова се добија утицајем паре кујнхлорида, — силицијумове ки: паре, која се налази у

пламену. Натријум хлорид даје са воденом паром хло-

ске соли — натријум

селине из илозаче и водене

роводоничну киселину а са силицијумовом киселином и алуминијум оксидом, натријумово стекло, који 06разује један танак слој.

„Добре цеви од камене масе издржавају јак притисак и дају се чекићем и длетом веома лако обрабивати, што значи да нису крте.

За камену масу првога квалитета није потребна сона глазура ради заштите цеви од утицаја течности, гер је та маса за киселине постојана а за воду непробојна, веђ се те цеви једино глазирају зато, да би роба добила лепши изглед и да хартија и ђубре кроз цеви боље клизају.

Превео Јпе. Оћел.

О значају друмова ненад и сад.

(Наставак)

Као год што од крупноће камена зависи како ће се сно сложити тако исто то зависи и од облика. Кад је камење са оштрим ћошковима и танким ивиицама онда лако попушта и под теретом под којим се иначе не би дробило. Кад је опет округласто онда се камење размиче једно мимо друго и материјал за; везу не пријања на глатке површине. Према томе најбољи облик је онај који се што више Коцка нема оштрих ивица нити оштрих ћошкова и јакота јој је у свима правцима подједнака: Свакојако не може се изискивати да све камење буде приближно коцкасто јер би врло много коштало, али с друге стране опет никако не треба примати и у горњем строју употребити љуспасто камења и дугуљасто а заоштрено, јер је у таквог камена јакота у разним правцима различна.

Речни шљунак и ако има округласт облик може у извесним приликама бити врло добар по својим осталим особинама: еластичности и тврдоћи јер, шљунак махом дуго путује док се заокругли и док му се трењем и ударом одбије све што је слабије и што је било трошно.

Камење спремно за израду горњег строја треба да буде чисто од глиновите земље. Може се допустити известан мали проценат чистог песка или ситнеж који заостане при туцању камена; Овај ситнеж попуњава један део међу простора али ипак није оно исто што и спојно срество које се нарочито додаје и брижљиво уноси у горњи строј пута, Д

Избор камена. Најбоља је она врста камена, која је и чврста и еластична н чији ситнеж добро везује. Но тако сдличног камена нема свуда и инжењери морају често да се задовоље и лошијим врстама а поне“

кад и сасвим лошим. Ми ћемо овде. изложити главне.

врсте камена и побројати им главне особине како би-

приближује коцки.

смо знали како који камен треба употребити и шта треба додати као спојну грађу те да добијемо сразмерно добру калдрму, _

Најбољи су пешчари. и звонки. Њихов ситнеж је доста добра спојна грађа. Међутим неки пешчари, којима је цемент више глиновит дају сразмерно лошу калдрму.

Порфири и фепдепатне стене такође су одлична грађа кад су хомогени. Њихова спојна грађа је чврста и еластична а ситнеж од њих одлична је спојна грађа за друмове.

У врпо добру грађу за калдрму спадају и амфиболитне стене као: амфиболи, серпентини, диорити и офити; али им јакота није свакад једнака, треба бирати тврђе и једнолике.

Вулканске стене као базалти и лаве такође су добра грађа за друмове. Спојна грађа им је добра и ситнеж добро везује. Али их има и порозних који се лако дробе те дају много прашине.

"Гранити и њима сличне стене као гнајси и сијенити махом су добра грађа јер се лако не дробеи не мрве а ситнеж доста је добра спојна грађа. Али их има и врло лоших нарочито из горњих слојева. Овакве лоше одлике дробе се и оједају брзо и дају доста блата при мочарном времену.

Кварцити по еластичким. особинама приближају се ромнацу и воденичном камењу, мање су крти но ови али им ситнеж није добра спојна грађа; иначе су друмови од кварцита доста добри.

"Рожњаци, воденично камење и њима сличне стене све су махом врло чврсте али при том крте те се при удару лако распрсну у прах. Прашина од њих је силикатна која не спаја. На влази се самс збија а на сувоти расипа се у прах. Зато су они врло добра грађа у пределима где владају јаке суше,

И то пешчари компактни