Srpski tehnički list

БРОЈ 38

ХУЈЦ, гол.

У. Београду 23. Септембра 1907. год

СРПОНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИСТ!

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Дом Народног Преставништва.

Двадесет сегмсг августа ове године положен је темељ за зграду Народног Преставништа уз присуство народних посланика и свих власти. Зграда треба да се подигне по награђеној скици инспектора Министарства Грађевина, г. Јована Илкића, и већ је израђен предрачун за зидање темеља и сокла и то је се дати још ове године у израду.

Предрачун за темеље и сокл износи приличну суму од пола милиона динара; колико ће остали радови стати, не може се одредити, јер ни планови нису у толикој мери готови, да би се могао предр чун израдити. Ова нервозна журба око подизања ове велике грађевине неда се ни оправдати ни образложи' и; оправдана је међутим сумња, да ће се оваким радом доћи до скупље зграде и да је се у току рада појавити запле и, чије ће решење бити тешко, и на штету закона о подизању јавних грађевина аи на штету угледа наше струке.

Два пута је већ покушано од стране Министарства Грађевина да се дође до потпуно израђених планова. — Први пут кад је Министарски Савет 31. маја 1891. год. одобрио Министру Грађевина, да у оскудици персонала у архитектонском одеље:у Мин. Грађегина ступи у преговоре са бечким архитектом Гг. Костом Јовановићем за израду планова и предрачуна за дом Народног Преставни: та. 28. септ. 1891. г. закључен је уговор између Министра Грађевина и архитекте г. К. Јовановића, а 31. децем. 1893. г. после напорног рада од две године дана предао је архитект Министарству Грађељина планове и предрачун — 131 комад листова са разним цртежима у размери 1:100, 1:25 и 11 — об,;ађен са таквом тачношћу и марљиво ћу и у таквој потпуности каква се регко виђа и која човека мора задивит“. План је био за једнодомни систем, гредрачунска сума 2 000000 дин.

Други покупај био је кад је промењен

,

Устав и кад смо место једног преставничког тела добили још и горњи дом, те се указала потреба, да се изради други план за зграду за два дома.

Минис арство пада на срећну мисао, д: путем јавне утакмице дође до скица за зграду. Рагписивање конкурса. није се извело пјавилно; место д' оцењивачки суд саставља програм, само Минист. рство грописује п:ограм и чиновници који су саставља: програм суделују доцније на конкурсу. (Догабај, који међу солидним људгма не би био могућан.)

Пријављено је било 7 радова. Три су неграђена, од кдјих скица г. Илкића- „Тетри5 е:тецт ји5“ прво: наградом, остала два

„другом и трећом, а један је рад откупљен. .

Мотиви којима су се руководили чланови оцењивачког суда при оц:ни радова најбоље се виде из извештаја, кога су они поднели Министарству Грађевина; и нека је допуп тено поједина м ста из тог извештаја исписати.

Ради всома важног закључка оцењувачког суда, потребно је навести из извештаја само оцену двају рад.ва: „Тебе Бога хвалим“ који је откупљен и „Тетрц5 е: тешт јаз“, гоји је добио прву награду. Ове оцење гласе: |

Скица под мотом „Тебе Бога хвалим,“ (А тор инж. г. Д. Нинковић).

„Основна је замисао у диспозицији глав„них просторија одлична. Та одлична зами„сао, која се архитектонски да врло лепо „обрадити у томе је, што је пројектант. за„мислио главне просторије у горњем спрату, „а подређене у приземљу и повом спрату, „који има мању висину. Тиме што се главе „просторије находе у горњем спрату, а те „су зборнице једног и другог дома, прилаз „са гардеробама и Виће, које леже у осно„Ввици једнога крста, са центром који пре„ставља Роуег-ове просторије, по својим по-