Srpski tehnički list

о

селине. Тамо у опште нема друге воде за пиће и кућевне потребе. Имућнији становници употребљују сувише примитивне домаће филтре направљене од порозног пешчара. Број клица у непречишћеној дравско води износи у средњу руку 1600—3200, садржина кречај око 44 т.. на литар. Да она вода није шкодљива за здравље показује мали број смртних случајева. Џатогене клице нису нађене у води.

Да почнемо са чишћењем воде од механичних примеса муџа, глиба и т д.

Највећу количину муља носе планинске реке као Ин, Салца и т. д. при топљењу снега и при великом водостању. У то време готово је искључена могућност да се вода и за занатс«о индустриске потребе довољно очисти само пешчаним филтром.

Вода у Драви код Осека имала је ујуну и јулу 280 трама исушеног талога у зш воде, а у пролеће се та количина пење до 400 грама.

м (наставиће се)

О значају друмова некада — сад.

(Наставак)

Кад наступи поледица, онда се друм посипа песком или ситнежом, који је с друм: скинут, или се посипају струготине дрвета.

Лети за време великих суша нарочито на друмовима код којих је спојна грађа чист песак, поливају путари друм да га суша не би кварила. Али је ретко да путари имају на свакој деоници воде у изобиљу за тај ':осао, који би требало вршити двапут дневно,

· Покушавано је да се умерена влаге одржава на друму тиме, што се друм поспе хигроскопним солима, као што је н. пр. калцијум или магнезијум хлорид. За тај посао треба од прилике 1 килогр. соли на дужни метар пута. Поливање раствором те соли врши се трипуту најтоплијем месецу, па двапут и најзад у августу еданпут.

Кад је подлога друма креда, онда бива да се при отапању снега горњи строј друма, почне издизати. А услед овог издизања, које може бити и местимично ремети се облик горње површине. Ово се поправља на тај начин, што се издигнута места набију маљевима и дотерају упређашњи положај. Маљ треба да је тежа« 10—11 клг. треба га издизати око 0,30 т високо и ударе тако подешавати, да се већ једном ударено место захвати на 1, или 1/8 и другем ударом.

Сем свега побројаног има још и других ситница на које треба обратити пажњу при одржавању друмова Тако, ако се местимице по улокама ухвати поледица лед треба разбити и очистити. Ако се местимице нађе да по који крупнији камен стрчи, треба га разбиити и површину дотерати да буде равна.

Оправке које захте-ају додатак камена. Друм се донекле доиста меже одржати у добром стању ако се одржавање врши брижљиво по до сад описаном начину, служећи се при том метлом грабуљом, и маљем. Али, метле и грабуља поступно скидају с горњег строја оно што кола и коњска копита смрве. На тај начин дебљина горњег строја постаје све мања те најзад може доћи дотле, да горњи строј није више чврста непробојна кора подесна за прелаз терета. Јер ма како био друм добар, ма како раван,терет кола и удари коњских копита ипак разносе. ситне делове горњег строја друм се ипак оједа и ако слабије но кад се не одржава

добро. Ако се одржавање сваде на само чишћење и поправљање, онда се најзад друм може довести до тог стања, да горњег строја готово потпуно нестане и да најзад треба приступити изради горњег строја потпуно изнова.

Дакле јасно је да је потребно замзнити оно што се употребом ојело. Али је само питање кад и како то треба чинити.

По старој методи то се вршило поступно — тако рећи на парче — и помало, али непрекидно, тако рећи из дана у дан,

По новој методи то се ради од времена на време у веђим размацима али се тад додаје и разастире материјал у великој количини на велико пространство и тако разастрт материјал утапка се ваљцима, — дакле упола нова израда горње“ строја.

По првом начину рад се врши кад наступи влазина сезона — зими кад, је годњми строј друма у неколико размекшан, како би се добила што скорије чврста ваза разастртог материјала. Материјал се домеће на оним местима, где се појаве улоке а то се при кишном времену ласо запази. Пијуком се најпре издуби бразда од 4—6 сантиметара дубине око целе улоке, па се онда и сва улока пијуком неправилно избразда. Све што се при том раскопа, покупи се метлом и грабљом и остави на страну. Затим се донесе потребна коли. чина новог туцаника и разастре по улоци тако, да нај крупиије комаће дође онде где је улока најдубља а ситније око изице где је најплића. Па се затим ово попуни још оним ситнежом што је извађен при раскопавању. Некад су тако разгстрт камен и само толико по прављену улоку остављали, да га кола при пролазу сама утапкају чак су зарад тога и навраћали саобра“ ћај на та места. Али то није добро.

Много је боље да се тако попуњена улока и маљевима утапка. Набијање почиње с ивица ка средини спојна грађа се додаје тек кад се набијањем камење добро укљешти. Ако при том није време влажно, онда треба при раду поливати.

Као год што је важно добро попунити улоке, тако,

је исто важно и захтева и вештине и обазривости и

| | ;