Srpski tehnički list

— 108 —

БЕЛЕШНЕ.

Аутомобили у Њујорку. За последњих [12 месеци пријављено је у Њујорку и уведено у спискове 11753 аутомобила. Према прошлој години показао се вишак од 3128 аутомобила.

Извоз хартије нз разних земаља. Немачке фабрике из. возе годишње на 120000 тони; Енглеска 98420: Сједињене Америчке државе 33766 а Француска само 26200 .они годишње.

Нови пневматици за точкове. У француској је већ ушла у примену нарочита врста пневматика који аутоматски поправља сам себе ако се где буде провалио или задро.

У пневматику има природне, несвтрднуте, гуме. Ако се пневматик ма где повреди гума поцури и заптије начето место. Зато ти пневматици и немају вентила за црпку. Ваздушни шмрк, којим се пневматик пуни ваздухом има зарад тога на врху шупљу иглу којом се пневматик при пуњењу пробије. После тога одмах гума заптије избушену рупу.

|

Аутомобили. У прошлој години 1906. у целом свету саграђено је око 200 000 аутомобила разних конструкција. Највише је тих аутомобипа израђено у Америци преко 58000. Ово је утолико чудније, што је грађење аутомобила у Америци почело тек 1902. године. Те године израђено је било једва 314 комада. Француска која је до сад у свету заузимала прво место као

земља у којој се производило највише аутомобила, сад је доспела на друго место, после Америке, јер је у год. 1906-ој у Француској израђено 55000 кола. На треће место по производњи долази Енглеска са 27000 па онда Немачка са 22000 израђених аутомобила. још су за грађење аутомобила важне ове земље: Италија и Белгија. Прва је произвела 18000 а друга 12000

кола. За последњих десет година кзрађено је у Немачкој свега око 70000 аутомобипа а за то времг је у целом свету саграђено преко 550000 самокретних кола.

)

Најбезбедније место у железничком возу. По свестраном научном испитивању и праксом освештаном искуству једног железничара најбезбедније место у железничком возу изгледа да је средина предпоследњег вагона

Ј.

Раскрављивање Замрзлих водоводних цеви помоћу електрицитета. Услед јаке зиме која је била у Америци, у многим су варошима замрзле водоводне цеви. Кој је имао прилику да ради око одкрављивања замрзнуте водоводне цеви, тај може знати са каквим је неприликама скопчан овај посао. При најмањој непажњи може цев да прсне, било да се иста загрева помоћу ватре или врелих облога; а при том је цео овај рад врло дангубан. За пажљиво и полако загревање разноврсних предмета, показао се електрицитет као врло добар; па су и у Америци дошли на ту мисао: да и замрзнуте водоводне цеви одкраве електрицитетом.

На једној обичној локомобили поставили су једну динамо машину.

Струју из динамо машине спроводе до замрзле цеви или славине помоћу једног дугачког покретног кабла. (Ово кабло има две полуге — звани »полови“ које просто споља на цев или славину положе и струју пусте, па како иста пролази кроз леду цеви и славини, то се одма почне лед топити.

На тај су се начин помогле све вароши у Америци јер су такве локомобиле вожене из улице у улицу ради наведене цељи, коју су врло брзо и добро из-вршиле, 6

о М. ћ.

Вести.

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од 15. марта ове год. постављен је у Дирекцији Орп. Држ. Железница, за инспектора друге класе г. Марко Каракашевић, виши инжењер прве класе,

Набавка вагона за Железничку Дирекцију. Лицитација за набавку 53. ком. вагона путничких и теретних, заказана за !. април ове год. одложена је за 16. април ове год. а исто тако, продужени су и рокови за испоруку ових вагона.

Набавка гвоздених конструкција за железничке мостове и пропусте зашта је заказана офертална лицитација за 20. март ове год. одложена је за 16. април ове год. пошто је остављени рок за подношење понуда био и сувише кратак.

Израда ПЦ суво-зиданих пропуста на путу Чачак— Пожега уступљена је Илији Јовановићу, пред. из Пожеге, за 3900 дин. ниже од предрачунске суме

| за 1663,24 дин. или 29,90".

Плаћа округ. Оправка зграда при манастиру Раваници у окр. моравском уступљена је Петру Пантићу,