Srpski tehnički list

"БРОЈ 14.

У Београду 6. Априла 1908. год.

ХТХ год.

СРПСНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИг

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Канализација Београда.

У

Од свију грађевинских материјала при модерним канализацијама најважнију улогу играју: бетон за зидане канале и каменаста маса за канале од цеви. Канализације се не граде да послуже дзајестину, тридесет година, већ се тежи да послуже вековима, с тога се свуда у свету обраћа највећа пажња да се за канале употреби материјал само првог квалитета, без обзира на веће или мање коштање. Свака уштеда на материјалу доцније се свети, јер су оправке с обзиром на дубину канала и сметње, које долазе од функционисања канала, веома отежане.

Ми жалимо што о до сада извршеним радовима на канализацији и употребљеном материјалу не можемо изрећи повољан суд. Начин рада по коме се предузимачима уступа и набавка целокупног материјала и извршење показао се, као што су то тачно предвиђали и страни експерти и Стручни Одбор за канализацију као штетан и по солидност извршених радова и по општинске интересе.

Како смо за прве две године радова на канализацији само повремено имали прилике да пратимо извршење радова, не желимо да о истима дамо суд, који не би био у сагласности са оценом људи, који су налазећи се стално у Београду и интересујући се за послове имали прилике да буду добро упознати са начином изврпења, с тога смо слободни да на првоме месту наведемо мишљење једног нашег колеге г. М. Савчића инжењера о изради бетонских канала, које је новембра месеца 1905 год. објављено у Трговинском Гласнику, у једној полемици са г. К. Главинићем тад. председником општине београдске То мишљење од речи до речи гласи овако:

»„Начин, како се ради на већ отпочетим

радовима на канализацији на дунавском а нарочито на савском крају, показује још сада, како ће канализација испасти. Коме је добро познато, како се бетон справља и какав треба да буде за радове ове врсте, нека изађе на горе означена места, где се канали радс, па ће се сам уверити, да се ни обични бетонски радови, а још мање бетонски радови за главне варошке канале, не раде онако, како ови предузимачи раде. јер материјал ни израда нису добри. И ако општина не стане на пут таквоме раду, онда ће се г»ађанство уверити, колико је општина са својим стручњацима погрешила, кад је приликом одобравања лицитације за радове на канализацији препоручила стране предузимаче и да за овакве радове није гаранција за солидан рад у предузимачу, ма како он стручан био, већ да је за солидност посла главно да је пројекат добар, да су технички услови извршења добри и прецизни и да је надзор стручан и савестан. Ја овом напоменом чиним своју дужност и упозоравам општину да ћу о тој важној ствари нарочито обавестити грађанство на несумњив начин,““ Саопштавајући ово мишљење г. Савчића изјављујемо да смо с тим мишљењем потпуно сагласни, изузев оног једног јединог става: да за овакве радове за солидан рад нпје гаранција у предузимачу, ма како он стручан био,“ пошто смо од увек сматрали да добар део гаранције за солидан рад у сваком послу баш лежи у предузумачу, и да један посао може бити добро изведен и код услова мање потпуних и код надзора мање стручног, ако га само ради предузимач, који сматра да је мрава зарада

. # Велики општински радови, од инжињера М. Савчића. Прештампано из Трговинског Гласника стр. ои 52.