Srpski tehnički list

— 318 —

ловима, који су се додиривали са овим сада сувим делом, те се овој незгоди и невољи морало тражити брза лека

Управа канадских железница и канала позвала је за то једнога од својих најискуснијих инжињера М. Т,, УуеПег-а Шеснавст дана по његовом доласку пловидба је обновљена. Али се за ово време морало из броцова истоварити милион бушела (по 36,35 лита:

ра) зрнасте хранеи железницом треал.

Канал је понова и привремено затворен браном од дрвета и камена. Брана је надишла и обухватила локву, а супротна озала откопана је да се добије довољна ширина за пловидбу, Да би се спречило продирање воде кроз нови насип — брану, саграђен је на подножју бране један бетонски зид од 3 мет вивинг. М. УУеПег није се мсгао користити предузимачима, али је одмах у непосредној околини нашао и потребан материјал и пстребну радну снагу. Трећег дана по провали канала он је већ имао три смене раденика, свака по 200 људи, међу којима су били многи ткачи, који су остали без рага услед прекида електричне струје, коју су радионице добијале од воде из 'канала. Девет дана после догаћаја брана је довршена и пуштена вода у канал. Две машине копачице (багера) одмах потом пуштене су у рад да прошире речно корито, и оне су свој посао свршиле за шест дана.

пе Дим.

Отпор ваздуха нед железкнч'ог воза у покрету. Пре кратког времена С. М5оп извршио је многобројне опите за изкалажење отпора које ваздух ставља на супрот железничким возовима. При томе је нпр. консгантовано да се за савлађивање отпора ваздуха за један

воз који прелази 96 км. на сат од прилике мора утрошити половина целокупног рада за покретање, Овај

отпор може се смањити, када се почетку и завршетку воза да клинаст облик, и по покушајима на електричној 56. [0015 железници то смањивање отпора износи од прилике 10%/, код целих возова а до 809/, код везних средстава која се појединце крећу. зећу. Ва.

отправити у Мон-

већ

ВЕСТИ.

Оправка пута Д. Милановац — Зајсчар у месту зв. „Гуфарец“ уступљена је Стојану В. Здравковићу, предуз из Неготина, за 6189. д н. ниже од предрачунске суме за 2503 д. или 28,80. Плаћа округ.

Накнадна оправка на зградама више жечске школе у Београду уступљена је Благоју Шурјанџу цред. овд. за 1290 дин. ниже од предрачунске суме за 421,62 дин. или 24.63'/,. плаћа држава.

Оправка зграде Народног музеја уступљена је Драг. Ђикићу, предуз. овд, за 250 динара ниже

од предрач нске суме за 51,84 д. или 17,106/. плаћа округ.

Џет камених пропуста. Саградиће се ове год. и то: један преко Рујишке падине, два у селу Вражогрнцу, један на потоку Сврачаку на окр. путу Зајечар Неготин и један на Поганом потоку у Метовници, по пројекту самоуправног инжењера г. Ст. Бурмазовића.

Предрачунска сума је за сваки поједини пропуст 589,75 дин.

Теретни аутомобили за Министарство Војно. Министарство Војно позвало је неколи«о фабрика да пошаљу своје атомобиле на пробу. Који се систем аутомобила буде најбоље одржао и одговарао свима условима за наше саобраћајне прилике тај ће систем аутомобила Министарство Војно набавити за нашу војску.

Пробе ће се извршити у месецу септембру ове год. а кога ће дана то бити саопштићемо нашим читаоцима накнадно.

Грађење зграда апсанск ах " за штале при окр. здању у Прокупљу уступљена је Кости Тасићу за акционарску задругу из Ниша за 69,610,76 дин ниже од предрачунске суме за 1840.55 д. или 2,5760/. плаћа округ.

Оправка пута Ниш — Прокупље. НишПирот до Ћеле Куле и свију осталих путова у реону општине нишке, уступљена је Вељку Динићу предуз. из Пиша, за 2699. дин ниже од предрачунске суме за 416 дин. или 13.35%/. Плаћа општ. нишка,

Преправка уступљена је Драг же за 336.00 дин.

тавана у згради Мин. Финансија Ђикићу пред овд. за 1490 'дин. ниили 18.31%/, плаћа држава.

Грађење 4 зидана пропуста на: уту Руник — Паланка од Тополе до Наталинаца уступљено

је Мати Гајовићу пред. из Кормана за 1147 дин. ниже за 3.528 дин, или 0,31%/, плаћа, округ.

Грађење 5 зидани пропуста напуту Руддник — Паланка код Жабара устуљено Љубомиру Димитријевићу пред. из Јовановца за 1425 дин. ниже за 13,15 дин. или 0.919/.

бебе ваља јавља љиљана нв љ ваља = = о ННННЦ

Извешће

За матер пок. Ђ, Миловановића приспели су ови прилози из Ужица преко г.ф. Трифуновића инжењ. — — 30 ДИН.

Из Београда преко Д. Божића === | 85 5 3 „ Г. М. Бркића инж. т-<-- 242 „ Пожаревца , г.Ј. Обрадовића инж. — — 60, Раније објављено 517 дин. Свега; 884 дин Умољавају се г г. колеге да прикупљене прилоге пошљу

најдаље до 10ог септембра тек. године на адресу потпис апога детаљан списак приложника објвиће се накнадно.

95 — УИГ — 1908 Душан Божић Београд инжењер.

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредни професор Универзитета,

( Атоворен уредник: Јован Андрејевић ивжењер, упровник грађевинског одељка општине београдске. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд Узун:Мироква 4