Srpski tehnički list

– 28.

извини моју заблуду, јер сад зна, да ме је завела погрешна логика а не олако сватањеи претпоставке без икакве подлоге.

Зацело ће и г. Ј. П. 3. бити мило, ако се бар у другом примеру који сам био навео нисам преварио у толикој мери као у примеру из Подриња. А то ће имати да кажу инжењери окр. пожаревачког.

Међутим имам ипак да напоменем нешто у прилог моме мишљењу. Аутомобилски возови, као што ће бити познато Г. Ј. П. 3, данас могу да возе сразмерно врло велике товаре и по доста лошем горњем строју. Могу да се окрећу у кривинама од 10м. полупречника, па за нужду и у кривинама још мањег полупречника. Даље, оно неколико дана у години кад је друм поплављен, може чак и изостати редован саобраћај, Најзад за први почетак не мора се баш све урадити. Поправха друма може да сеизведеи поступ-

но. Дакле и поред све моје заблуде, можда |

је ипак имало места размислити више и о могућности увођења аутомобилских возова. Јер, ко зна, када ће се почети рентирати подринска окружна железница2 Ко зна, да ли се и с народно економског гледишта рентира уложени капитал на грађење поменуте пруге и кад ће та рента наступити, ако у рачун не узмемо једино приход од саобраћаја, но и посредну корист коју ће железница датиг Наш је новац скуп, јер га мало имамо.

Ј.

ИГИЈЕНА

(наставак) Карактеристике меса лошег квалитета.

С гледишта храњивости месо може бити лошег квалитета из ова четири разлога :

1). Што је од брава који је у тренутку клања био болестан изнурен или оболео од болести која не прелази на човека); то су меса крвава, од грозничаве стоке, љигава, мршава, малокрвна и т. д.

2). Што је од грла које је пред клање боловало од болести која на човека прелази.

3). Што је од грла које је угинуло од заразне болести.

4). Што је укварено или почело да трули.

Месо од болешљиве и изнурене стоке. Крваво месо, месо од грозничаве стоке мање је или више мрке боје. Но како ова боја на ваздуху постаје блеђа, то треба боју испитивати на све_жем пресеку. Месо је меко и трошно, има населе крви; обе марамице имају у себи крвног серума а

тако и суве жиле, нерви и површни лој; жљезде су, а понекад и лимфни судови хипертрофисани Срж је мрке боје. Руке се каљају од меса; има крвав изглед и особит задах (на грозничаво стање.)

Ово месо је од изнурене стоке или од стоке којаје болесна па је заклана пре но што угине од природне смрти, т. ј. свакојако недовољно крви истекло.

Љигаво месо је од сувише младе стоке. Мишићи су млитави, маст је сивкаста и мало је има, бубрези су љубичасте боје или загасито мрке, срж у костима није чврста.

Мршаво месо је млитаво, више или мање бледуњаво, врло сиромашно у масном ткању; често и нема масти а место ње је жућкаста течност у којој пливају громуљице масти. Срж је у костима делимице претворена у жућкасте пихтије и љигава је Ако је говече толико мршаво да кости износе по тежини 33—40%/, онда се срж из костију мора одбацити; не треба је употребити за храну.

Хидроемично месо је месо од изнемоглих овнова шкопаца, који су боловали од сушице. Кад болест не отме маха, па ован оздрави, онда им месо има доста дебљине -— масноће — и једро је, али је при том влажно и на додиру осећа се хладно. Доцније ако, пре клања болест отме маха, месо је пуно водњикаве крви, „економија живота прикупља воду са свих страна.“ Месо врло брзо трули ини по: што и ни на који начин не сме се потрошити за храну.

Месо од животиња које болују од болести које прелазе на човека.

Главне вирулентне болести које могу прећи на човека јесу : бактерична шуга и туберкулоза.

Бактерична шуга.

Месо оних брава који оболу од те болести још у већој мери има особине меса од грозничаве стоке. Микроскопски се та два меса ну уколико не разликују. Да би се поставила тачна диагноза, потребна су хистолошка испитивања крви те да се може констатовати Пауејпе-ова бактериода у крви. —Кад прође 24 сата после клања и кад месо дуго путује железницом, могу бактериоде исчезнути. О овом треба нарочито водити рачуна. — И ако се тврдило да је месо од таквих брава неш«одљиво, јпод условом да се добро испече, ипак га треба не само као храну одбацити већ га треба денатурисати и поништити, Туберкулоза.

Говгђа туберкулоза може да постоји у говечету а да говече опет изгледа потпуно здраво и гојазно.—Неколико пута је константовано, да су по изложбама награђена грла била туберкулозна. То се сазнало тек пошто су заклана била. — Туберколоза се карактерише тиме, што су повреде у плућима