Srpski tehnički list

— 190 —

Ако притисак не прелази 1 кгр. ефективни на кв. см. то се ово време може свести на пет минута.

Забрањено је вршити спуштање кесона наглим смањивањем ваздушног притиска, до« претходно радници из тога простора не изиђу.

Свака ваздушна комора мора имати манометар.

Ако је ефективни притисак већи од ! кгр. на кв. см. овај манометар мора бити таквог типа, да непрекидно региструје мењање ваздушног притиска

Чл. 5. — Висина кесона или простора у коме се ради, треба да је толика, да људи могу стојати усправно; ни у ком случају ова висина не сме бити мања од 1,80 м.

Количина ваздуха, који се у овај простор сабија, мора изнети најмање 40 кубних метара на један час и једног радника. Ово је довољно те да однос угљен диоскида у ваздуху не пређе један на хиљаду.

За случај да се прекине збијање ваздуха надзорник над радницима у кесону наредиће после чекања највише од 10 минута да сви радници изиђу

Забрањено је палити мине у кесону док сви радници не изиђу и не сме се дозволити повратак док стање атмосфере у њему“не постане нормално.

Чл. 6. — Запремина ваздуха у ваздушној комори мора изнети најмање 600 куб. десиметара од особе.

Ако периода испуштања ваздуха има да траје дуже од 10 минута, то се обнова ваздуха у ваздушној комори врши једноврсленим радом славина за улаз и излаз сабијеног ваздуха.

Ваздушне коморе треба лети заклонити од сунца. платном или влажним асурама.

Кад је на раду у згуснутом ваздуху више од 20 радника. тада веза између њих и спољњег света треба да је осигурана телефоном.

Члан. 7. — Треба предузети нарочите мере да би се избегао опасан пад у случају несвестице код радника при излазу на ваздух.

Члан 8. — Врата за саобраћај и капци за затварање ваздушне коморе треба да се отварају на страну где је већи притисак ваздушни.

Врата, кроз која се избацује ископани материјал и уноси материјал за зидање, могу се отварати на страну где је мањи притисак, али морају имати направу која ће спречавати њихово отварање пре времена.

Члан. 9. — Вертикална цев треба да је лако приступна, а степенице да су увек у добром стању и да су чисте.

Треба имати увек у приправности справе за извлачење раденика, који не би могли сами по степеницама изићи.

Ваздушна комора, вертикална цев и кесон треба да су осветљени електричном светлошћу.

' лекара

Треба предузети нарочите предохране, да би се избегло кретање радника у кесону непосредно испод отвара вертикалне цеви.

Члан. 10. — Свака цев, којом се доводи згуснути ваздух, треба на своме улазу да има аутоматски вентил, који се сам затвара, како притисак доводног ваздуха буде мањи од оног у кесону.

Све справе за производњу и спровод збијеног ваздуха (црпке. резервоари или цеви)треба да су снабдевене направама за аутоматско регулисање притиска ваздуха, који се у кесон шаље.

Члан 11. — На сваком градилишту треба да има

| за помоћ радницима једна кутија у којој је наро-

чита цев са сабијеним кисеоником или место тога какве друге материје из којих се лако и брзоослобођава знатна количина чистог кисеоника.

Кад се радови врше под ефективним притиском већим од 1,20 кр. на квадр. сантиметар потребно је да се у близини места рада спреми једна барака, у којој би се радници по изласку из кесона могли одмарати. Величинина ове бараке треба да се управља према броју раденика, који једновремено раде у просторијама са збијеним ваздухом, с тим, да на сваког раденика треба да дође у тој бараци по 6 куб. метара запремине. Барака треба да је добро проветрена и загрејана, да има умиваоница сапуна и убруса, хаљинарницу и постеље за одмор.

Кад ваздушни притисак кесону прелази 2 кгр. на квадр. сантиметар тре за поновну компресију ваздуха спремити један простор, који треба да буде довољно простран. да би могла да стане једна постеља и да има места још за два помоћника. Члан 12. —- Све справе, а нарочито моторе, резервоаре. цеви, затвараче, степенице и ланце, тре-

6

а

| ба сваке недеље прегледати.

Везе -на саставу појединих узастопних делова вертикалне цеви треба подврћи нарочитом прегледу сваки пут кад би биле дарнуте или ударене.

Члан. 13. — Према извештају надзорног инжењера или инспектора радова, може префект полиције издати решење којим се —према приликама под којим се посао извршује — може делимично или потпуно одступити и то стално или привремено од захтева изнетих у овим прописима, ито: у погледу рагиструјућег манометра (Чл. 4. последњи став); у погледу максималне количине угљен диоксид у ваздуху (чл. 5. други ставу у погледу инсталисања телефона (чл. 6. последњи став) у погледу регулисања притиска ваздушног аутоматским путем (члан 10 последњи ставу као и односно простора за рекомпресију (чл, 11. последњи став). За ово последње одступање потребно је мишљење одређеног по чл.3. ових прописа.