Srpski tehnički list

— 235 —

налогији, јер је то врло потребно; чланови треба да шаљу градиво за тај посао а нарочита секција би имала на својим седницама да решава и утврђује саму терминологију.

Председник мисли да је главни задатак данашњег скупа да се изјасни усвајали предлог како је изнет — у три тачке. Све је умесно што је до сад примећено али налази да је то све и спородно, главно је да скуп усвоји и одобри изложени програм. Боји се да програм не буде велики нарочито с погледом на то, да су свуда готово исти људи ангажовани. Мисли да је предлог г. Миросављевића умесан, али за то треба много више времена.

г. Маслаћ налази да је програм довољно јасан у свему. Сваки део програма за себе је велики и за сваки тај део, ових 5 година што их имамо пред собом, није велики рок. Нпр. за споменицу треба најпре прикупљати материјал — што захтева много времена па после приступити сређивању свега тога, а зато тако исто треба много времена. Односно дома друштвеног тако исто. Мисли да зидање дома не треба почети пре него што се има довољно новаца. Треба прикупљати скице за сеоска имања, али не за целокупна имања већ само за зграде г г. Колеге треба да прикупљају по народу материјал за то па да шаљу одбору који ће прегледати, и одатле изабрати оно што има вредности и карактеристичности за поједине крајеве и да се на основу тога израде типови зграда за поједине крајеве. При томе одређивању треба узимати у обзир и све оно што је важно за поједину кућу и оно што се налази у самој кући. Главно је за сада то да скуп одобри програм овакав какав је.

2. Гачић, мисли да не треба само извесан мали број чланова одредити за рад на тим по: словима—-прикупљање података за сеоска имања — тај посао треба да приме на себе сви чланови удружења. Верује да је могућно цео програм извести. Налази да ће се најбоље успети ако се посао односно сеоских имањазграда — да само архитектима, али да им се предходно даде могућност да уђу у народ и боље га упознају.

г. Манојловић у начелу је за предлог о-

накав каквог је предложила управа удружења, Истиче да је споменица најглавнији део целокупног (програма) и да она треба да буде монументално дело српских инжењера, зато опет тражи, да се за сарадњу на њој одреди хонодар. Споменица треба да буде велико дело наше, историја целог нашег рада

до сада, а уједно и основа будућег рада. Мисли да ће бити најбоље да се образује ужи одбор од неколико лица који ће радити на прикупљању материјала за цело извршење програма.

г, Маслаћ одговара г. Гачићу да људикоји су споменутн у програму, и на које управа тек жели да се обрати за сарадњу, нису дефинитивно одређени, а тако исто и остали чланови удружења нису искључени од сарадње, но ипак мисли да прикупљање подетака не треба поверити само архитектима, већ да ту ствар треба да изврше што већи број

| људи и инжењера и архитекта заједно па тек

за сређивање тог треба ангажовати за тај посао.

г. М. Божић тражи да г. Манојловић одреди колико мисли да треба да се плати за сарадњу на Споменици и одакле, јер удружење нема одакле. Треба прво прикупити материјал за рада не још сада у напред одређивати награде.

г. В. Ђурић каже да ако треба платити хонорар свима сарадницима за споменицу он: да би требало да отпаднну све остале тачке предлога, зато ако се хоће да изведе цео програм треба ангажовати појединце да бесплатно раде.

г. Гачић вели да су га рђаво разумели. Он налази да је грешка ако се управа обраћа само неколицини већ треба свима и инжењерима и архитектама. Сваки инжењер треба да уради колико може и то ће бити велика помоћ, али ипак мисли да би то архитекте боље учиниле.

г. Председник изјављује да је управни одбор учинио то према стеченом искуству јер се и раније неколико пута управни одбор обраћао свима члановима, али се ови нису сви одазивали но само неколицина, те је зато овом приликом управни одбор имао највише у виду те људе на које се највише и може поуздати, међутим никако нису остали чланови искључени из сарадње. Мисли да

прикупљеног _ материјала архитекте као стручније

| се могу извести 1. и 3. тачка програма (спо-

меница и меморандум о сеоским домовима) за другу тачку, мисли, да се неће моћи извести, ма да би он из свег срца желео да се и она може остварити. Да би се могла и та тачка испунити налази да се мора прибећи принудној мери за прикупљање прилога за дом (ванредни улог 10 дин годишње) а ако ко хоће да да више у толико боље за саму ствар.