Srpski tehnički list

М 7 00- =

БЕЛЕШКЕ.

Једно ново дејство радијумово. Проналазачки дух човечанства занима се вековима да разреши најтамнија питања природних наука, и у времену као што је ово наше, изгледа као изненађење што се и питање о „перпетум мобиле“ приближује своме решењу. Тако читамо у „Вестилистерским новинама“ један чланак, који је написан веома научно и интересантно о проналаску младог енглеског природњака Р. Ј. Стрита, сина лорда Релеја у Глазгову, како је конструјисао један сат, који неће требати никако навијати ни после неколико хиљада година.

Према његовим подацими ово је дејство постигао тиме што је уметнуо у сатни механизам између танке две плочице од алуминијума један једва приметан део грама радијума, те овај произво“ ди сваког минута треперећи покрет ових плочица, које се треперење преноси на једно врло малено звонце и његов се звук једва може чути. Цео овај веома марљиво и вештачки израђен механизам метнут је под стаклено звоно те да не може никаква прашина или нечистоћа да поремети његово кретање

Ова тако рећи изчезавајућа, мала количина радијума, јер се само помоћу микроскопа може приметити, треба према Стритовом тврђењу да проинзводи ово дејство безпрекидно на хиљаде година те тако, акосе ова вест обистини, биће једно питање решено, које је столећима сматрано као непостижима“ тајна природе, јер према чудноватим својствима радијума ово тврђење није немогуће.

КБ; В. МУП.

Прва фабрика радијума. У Лондону је по- |

ложен камен темељац првој на свету фабрици, у којој ће се производити радијум и за продају. Овој су свечаности присуствовали многобројни виђени научњаци. Према новој пронађеној методи сер Вилијама Ремсаја добија ће се радијум у кратком року од осам недеља, а највећу количину производње коју се надају годишње добити, биће од пет до десет грама. При продаји добивеног радијума има“ће' првенствено право куповине енглеске болнице и енглески научњаци.

коб Вија

ВЕСТИ

Конкурс за два инжењера. Предузећу за грађење пруге Пожаревац — Петровац потребна су два инжењера. Понуде са назначеном спремом и

досадањом праксом, као и услове, за пријем поднети што пре Београдској Трговачкој Банци.

Саобраћајне вести. Извештава се заинтересовани свет, да је на прузи Забреж — Ваљево успостављен целокупан редовни саобраћај, пошто је пруга између станица Јабучје и Лајковац, код „Жутог Брда“ доведена у ред.

Део среског пута Јежевица — Рајац на

| месту „Бабљак“ саградиће се ове год. по пројекту

|

в. инжењера г. М. Протића.

Предрачунска је сума 22 269,87 дин

Мостови и пропусти на сргском путу Крушевац — Александровац оправиће се ове год. по пројектима окр. инжењера г. Хр. Спасића.

Предрачунска је сума 2381,80 дин.

Мостови и пропусти на окр. путу Крушевац — Јанкова Клисура и Крушевац — Разбојна — Брус, оправиће се ове год. по пројектима окр. инжењера г. Хр. Спасића.

Предрачунска је сума 5974,27 дин.

Брана на Колубари код Дивачког моста

| саградиће се ове год. по пројекту инжењера г. Л

Зисића.

Предрачунска је сума 1342,78 дин.

Нова крила на другом и четвртом мосту на „Дубоко“ на држ. путу Београд — Умка — Обреновац, саградиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. П. Јовановића.

Предрачунска је сума 4102,97 дин.

Камени пропуст од 0,80м. саградиће се ове год. испод Рапај брда на путу Гор. Милановац — Крагујевац у атару села Неваде, по пројекту окр. енжењера г. В. Вишека.

Предрачунска је сума 736,75 дин.

Дрвени мост преко реке. Тамнаве у Коцељеви оправиће се ове год. по пројекту в. инжењера

|г. П. Бојића.

Предрачунска је сума 1287,00 дин.

авва раишш Рана Резе паше ратна те давне вени Члановима Удружења

Како до одређеног рока многи чланови нису послали своје одговоре на разаслати циркулар односно овогодишње екскурзије о Духовима (за Берлин или Цариград), то се чланови Удружења понова умољавају, да то одмах учине, те да би се што пре могла донети дефинитивна одлука о екскурзији.

Управа.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекга Кирило Савић управник Управе за грађење нових железница Одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине београдске Штампарија К Грегорића и Друга — Београд