Srpski tehnički list

БРОЈ 39.

У Београду Недеља 26, Септембра 1910. г.

ГОД. ХХГ.

СРПОНИ

ТЕХНИЧНИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖ:ЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА

САДРЖАЈ: Једна лицитација. Ст. Бурмазовић, стр. 281. ХХГ Главни скуп Удружења Српских Инжењера и Архитекта. Извештај: стр. 282. Развиће парних локомотива и кола на железницама. (продужење) Ј. стр. 283. Ескплозија Плезе! — мотора. Д. М. стр. 284. Железнице на целој земљи крајем 1908 године. (свршетак) Јов. Јирачек 6. грађев. инспектор |. кл. кр. срп, држ. железница, стр. 285 Париске подземне железнице (продужење) Ј. стр. 286. Белешке. Нове немачкке ваздушне лађе, С. О, В. стр. 287.Телеграфија без жица на ваздушним лађама Ј, стр. 288. Вести. Грађевинарске вести, Нове зграде у Београду стр. 288.

Једна лицитација.

На дан 20. августа ове године одржана је лицитација у ЈУ. секцији пруге ПараћинЗајечар у Зајечару „за проширење пруге уског колосека на нормални колосек“ од Зајечара до Вражогрнца на дужини од 7 КМ. Тај посао остао је на најнижем понуђачу Стојану Ганићу сељаку и фигуранту поменуте секције.

Није ово први случај да се послови и веће вредности, а за које треба више и знања и стручне спреме, уступају у израду ма коме са улице.

Код нас се годинама прича и проповеда, како наши грађевински радови не иду добро, а то само зато, што немамо технички спремних предузимача, те државни надзорни органи морају силом околности бити и палири и предузимачи и надзорни инжењери неком назови предузимачу. Колико таквим радом губи држава а колико углед државних над: зорних органа свакоме је инжењеру и пре. дузимачу добро познато.

Многих, од ових, неприлика не би било, када би само шефови надлештава били људи, који би имали шири поглед и правилније погледе на улогу појединаца у једној друштвеној целини.

Појамно је, да се ниједан технички спреман и образован предузимач не може такмичити са оваквим дошљацима у предузимачком послу, јер су обавезе технички спремног и образованог предузимача и према држави и према друштву далеко веће, него што су о-

бавезе једног фигуранта или пандура. У каквој пак моралној вези може стајати „дејствителни“ фигурант, као предузимач, према шефу секције и надзорном државном органу, остављам свакоме на слободно размишљање и оцену.

Јасно је, да оваквим поступцима ми никада нећемо доћи до ваљаних техничких спремних предузимача, а каким последицама то води свакоме је довољно познато.

Поменути посао остао је на фигуранту сељаку Стојану Гадићу за 14200 дин. округло; и, потписани био је скупљи својом понудом само за 270 дин. Зато је и учинио преставку железничкој дирекцији, и протествовао, зашто се такви људи и примају на лицитацију. Јер по условима предузимач мора бити, или имати стручно лице за тај посао, које ће га заступати у свима техничким радњама и питањима у односу са надзорном секцијом. Железничка дирекција схватила је правилно моју преставку и тражила је од шефа секције мишљење: да ли поменути фигурант, као предузимач, даје довољну гаранцију спремом својом за израду узетог послар

Не знам позитивно, али по чувењу, шеф секције одговорио је са: да!...... Тачка!!2 даљи коментар не треба.

Износим овај случај не само себе ради, него и ради осталих предузимача, пошто је „Технички Лист“ наш заједнички орган, те да се једном поведе борба о томе давно истакнутом питању, и сваки сузбије у границе деловања према својој спреми и своме образовању. Оваким досадањим сваштарлуком,

дотле дотерасмо, да смо последња држава на