Srpski tehnički list

— 351 —

СТЕЧАЈ.

Удружење Српских Инжењера и Архитекта расписује овим стечај за израду расправе о армираном бетону.

Најбоље израђену расправу награђује са 200 динара Раљска фабрика цемента.

Расправа имау првом реду да изложи и испита опште особине конструкција од армираног бетона и да при томе обрати особиту пажњу питању: када су и у колико оне подесније од осталих а нарочито чисто

гвоздених конструкција.

При том расуђивању треба узети у обзир све особине армираног бетона, а нарочито његову сигурност противу пожара и његове игијенске особине.

При испитивању конструкције од армираног бетона с економског гледишта, ваља узети у обзир не само трошкове око израде него и трошкове око одржавања.

Зарад бољег објашњења и очигледнијег упоређења могу се расправи додати и упоредни пројекти за једну конструкцију у гвожђу и у армираном бетону и то за околину Пожаревца, Шапца или другог ког места у Србији у којима је оскудицау добром крупном камену за зидање.

Рок за предају расправе оцењивачком суду или Удружењу Српских Инжењера и Архитекта биће Цвети 1911. године како би се могао извршити преглед и оцена поднесених расправа, те да се награда додели о главном скупу Удружења на Духове 1911. г.

У оцењивачком суду су изабрана ова лица :

Председник г. Јефта Стефановић ред. професор Универзитета и чланови г.г. Кирило Савић Управник грађења нових железница, Миленко Турудић и Ог Јпсеп. Милутин Миланковић ванредни проф. Универзитета и Драгутин Маслаћ архитект Мин. Грађевина.

30. маја 1910. год.

Београд У име Удружења Срп,. Инж. и Архитекта Председник оцењивачког суда

Јефта Стефановић.

БЕЛЕШКЕ.

Тунел испод Босфора. Двојица енглеских инжењера Соок и МогП5оп добили су од турске владе концесију за грађење подморског тунела, ко ји ће спајати европски део вароши са азијским делом Цариграда.

ЈИ,

Извршење другог Симплонског тунела. За израду овог тунела, који ће коштати око 35 милиона динара, расписана је опет лицитација, пошто фирма Вгапдди и Сот. из Винтертура није могла извршивати услове, на које се уговором била обавезала. Ова фирма волела је да плати 2 милиона динара казне за раскидање уговора, него да извршује овај тунел по раније понуђеним ценама. Вишкови према ранијем предрачуну срачунати су сад на више од 10 милиона динара.

ВЕСТИ

Грађевинарске вести.

Шест камених плочама покривених пропуста, саградиће се ове год. на државном путу Брза Паланка—Неготин по пројекту окр. инжењера г. П. А. Ћпрића.

Предрачунска је сума 3524,70 дин.

Проширсње окр. пута Д. Милановац Зајечар на месту „Војводин Вис“ извршиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. П. А. Ћирића.

Предрачунска је сума 8780,37 дин.

Проширење среског пута Жагубица Горњани — Црнајка на месту „Враца“ извршиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. П.А. Ћирића.

Порушене подзиде на старом путу у Горњачкој Клисури оправиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. П. М. Ракића.

Предрачунска је сума 4654.72 дин.

Лицитација је одређена за 26. новембра т. год.

Камени мост од 10. м. распона, саградиће се преко Лубничке реке на путу Зајечар —Књажевац, по пројекту окр. инжењера г. Младеновића

Предрачунска је сума 27722.88 дин.

Нови срески пут Указом Њ. В. Краља од 14. новембра ове год. Бр. 94283. оглашен је за срески, нови пут који ће се саградити од „Селишта“ на окр путу Параћин — Зајечар, уз Мировску реку, поред Мировске железничке станице на седло Рашанац, до везе са окр. путем Бољевац—Соко Бања — Топоница.