Srpski tehnički list

— 968 —

Уз молбу дужни су кандидати приложити:

1. Уверење о свом практичном раду и о занимању, као и о школовању, ако су какве школе учили. 2. Уверење да су најмање годину дана грађани Општине града Београда, и

3. Признаницу, да су општинској благајни положили 15 динара на име таксе за полагање испита.

Члан '6.

Ако кандидат у одређено време не дође на испит и ако тај свој изостанак не оправда, допустиће му се накнадно полагање испита само у том случају, ако поново поднесе молбу са прописаном таксом у чл. 5. ових правила.

Члан 7.

Испити ће бити усмени, а питања ће одређивати комисија. Кандидати имају да покажу опште разумевање и познавање свију послова око канализације приватних имања као и све специјалне техничке прописе за извршење.

П Програм за полагање испиша Члан 8.

Кандидати имају да покажу довољно знања и разумевања следећих предмета:

1) Основи познавања грађевинских материјала за канализацију, њихово прерађивање и употреба (камен, опека, креч, цемент, песак, малтер и бетон, асфалт, производи од каменасте масе, ливено и ковано гвожђе, цинк и олово).

9). Конструкције и спојеви при каналисању приватних имања: (врсте камена и спроводника, дозвољени падови и димензије, положај канала и спроводника, одвођење метеорске воде, сливници у двориштима и зградама, умиваоници, купатила, валови, корита и шоље испод чесама, предохране против мржења, таложници, преливи, нужници и писоари; испирање кућевпих канала, проветравање водени затварачи, ревизиона окна, водоводне инсталације, испитивање извршене канализације).

3). Земљани, зидарски и грађевински радови при каналисању. Раскопавање и подупирање ровова, осигурање појединих делова зграда, затрпавање ровова, рушење старих зидова, израда зидова од опеке и бетона, радови око шосирања, калдрмисање и патоси дворишта и зграда.

4). Познавање и објашњење планова за канализацију имања и зграда.

5). Састављање предмера и предрачуна за извршење приватних каналских инсталација.

3). Познавањање административних и техничких одредаба из Правилника о канализацији, одредбе грађевинског закона за-град Београд, одредбе грађанског. и кривичног закона о одговорности и накнади штете причињене у раду у приватним, општинским и државним грађевинама — имањима.

(Наставиће се)

ВЕСТИ

Објава: Према решењу одбора и према ранијој објави суда општине Београдске, сви сопственици имања у улицама на блоку између: Кнез Михаиловог Венца, Душанове, Позоришне и Кнез Михаилове улице, дужни су да до ћог Јануара 191 године изведу канализацију свога имања, на коме постоје зграде, и да изврше везу са новим уличним каналом.

Међутим, и ако се прописани рок већ приближио, ни половина сопственика није поступила по горњем наређењу суда и одбора; већи део сопственика нису још ни планове поднели на одобрење а има их много, који чак нису још тражили ни податке за израду планова.

С тога се дотични сопственици понова опомињу, да похитају са извршењем својих каналских инсталација, јер, ако то у остављеном року не учине, општина ће од нове године, не само по одборском решењу почети наплату прописне таксе за употребу канала — као да су се имања већ везала са уличним каналима, него ће доцније, на основу „правилника“ о каналисању имања, морати приступити и примудном извршивању приватних каналских инсталација, разуме се на рачун дотичних сопственика.

Грађевинарске вести.

Нов дрвени мост од 39м. преко реке Студенице у Скопцима на путу Ушће — Ман. Студеница саградшће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. Свет. Теодосијевића.

Грађу даје манастир.

Предрачунска је сума 4738,65 дин.

Грађење школске зграде у селу Д- Зуничу окр. тимочког, уступљено је Лазару Јовановићу предуз, из Жлне за 11785 дин; ниље од предрачунске суме за 1456,21 дин. или 10,997%/,; плаћа школска општина.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П. Митровић ванр. професор Унивсрзигета Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд