Srpski tehnički list

— 375 —

Члан 2. Највише цене електричне епергије утрошене на осветљење ове су: а.) За државне и општинске претплатнике 0,055 динара хектоват.

6) За приватне претплатнике,0,09 дан хектоват.

Повластичар је слободан да мимо тих одређених цена својим претплатницима одобри нарочити рабат према броју лампи или потрошњн струје.

У горње цене није урачуната државна трошарина, која се плаћа по закону о државној трошарини од 15 јануара 1910 године; вредност трошарине према закону и правилнику о трошарини биће стављена засебно у рачун потрошене енергије и плаћаће се у исти мах кад и та потрошња.

Највише цене електричне струје, употребљене као моторна снага за грејање, медецинске, научне и др. "отребе, сем осветљења износиће за државу и општину 0,045 динара, а за приватне претплатнике 0,07 динара хектоват. Ако се у извесној инсталацији троши струја једновремено на ове потре6: и на осветлење, онда ће се свака од ове две врсте потрошње мерити засебним струјомерима, Ако у инсталацији постоји само један струјомер кроз који пролази струја за обе врсте потрошње, сва струја коју он буде показао сматраће се да је утрошена на осветлоње, осим ако се претплатник са повластичарем буде друкче споразумео. У пре ње цене од 0.045 односно 0'07 динара нису урачунате државне трошарине а ако их буде било, поступиће се као и за осветљење.

Чкан 38.

Исплата рачуна за потрошњу струје вршиће се на прво подношење рачуна претплатнику илн најдоцније на друштвеној благајни последњег дана у месецу који дође иза месееца за који је рачун поднет. Одступањем од овог прописа претплатннк се излаже томе, да му повластичар струју прекине.

Повластичар је дужан пре него што прекине струју |

да о томе на пет дана раније извести претплатника са препорученом затвореном картом.

Члан 4.

Сваки струјомер, који се има поставити код претплатника ма које категорије, мора бити оверен у физичком заводу универзитета према правилима Министар. Народне Привреде од 12 Мартт 1899 године Бр. 1.581. ,

Повласгичар је дужан платити таксу за прво оверавање својих струјомера. Показивања оверених струјомера остају пунсважни до новог оверавања, које може тражити како претплатник тако и повластичар; њихов коефицијенат вреди до дана новог оверавања.

Трошкови око новог оверавања падају на терет ономе, који га буде тражио.

Члан 5. Од дана кад ова погодба ступи у живот, Ме-

сечна кирија за оне струјомере, које "буде повла-

стичар поставио код својих претплатника (па морили они једносмислену и наизменичну струју), утврђу-

је се овако: +" С Од 2 ампера до 120 волта 0,75 дин. -. » 8 » » » » 1400 за « по Ботијнтија- | АИ па миде и = 2,003" же : До 5 Ат 5 2,50 'вр ПА ПО акт о! Паиде а а = 29 ; '" « » Зе % 30 3 ЛАН : 4,00, : 40 % дат 4 450 Њ, 50 4 пи : 5,907 5 у 19 У „СТ ЈЕ 6; о 0

У 2 =" 100 % НзИт 5 Оби = 150 “ У , о:5 0 „200 | „тв “ 10,00 ', · 900 ~ те М 12007

Број ампера сматра се као збир ампера свију ланаца.

За струјомере јачег калибра тарифа ће се утврдити нарочитом погодбом измеђ/ повластичара и претплатника; исто ће то бити и за струјомере вишега напона, који траже нарочити прибор (трансформаторе и т. д.)

Горње цене обухватају одржавање струјомера сем оправака изазваних кратком везом,ит. д. у инсталацији и апаратима иза струјомера; у том случају претплатник сноси трошак око оправке струјомера које ће извршити друштво.

За свако ново намештање струјомера, плаћа претплатник друштву 10 динара; исто тако за свако премештање струјомера по жељи претплатника плаћа се друштву 10 динара. Е

(наставиће се) '

Општинека поела.

Пре неколико година забрањен је теретни саобраћај од Вазнесенске Цркве уз брдо ка Лондону. Једна табла а поред ње и орган полицијске и општинске власти упућивали су сав теретни саобраћај поред Министарства Грађевина Његушевом улицом ка Официрском Дому. Сада се народ навикао и иде тим путем и сам без упуства надлежне власти.

А каквим путем идег Ако сте кад год видели код Вел. Градишта и Базјаша чамац на Дунавским таласима када дува јака Кошава, онда можете замислити и вожњу овом улицом. Час доле, час горе. Сад на левој сад на десној страни кола, као да су кола од „гумаластике“ па вас бацају из јелног ћошка у други,

га ~ .

5