Srpski tehnički list

— 378 —

општински дом, за нови двор, за катедралу, за технички факултет и т. д.

Из свега се овог види, да би се паметним распоредом финансијских срестава, Београд, за сразмерно кратак низ година, могао обогатити са једно 15—20 монументалних јавних грађевина, које би му дале тип.

И сад је питање: да ли је паметније раштркати све те грађевине по разним крајевима Београда, или их груписати око једног језгра, онако као што је то славни архитекта Семпер урадио за Бечр

То ће питање наравно имати да реши конкурс за израду плана регулације.

Али има једно врло важно питање с којим морамо рачунати. А то је питање о потребном земљишту.

Земљиште је у центру Београда скупо и прескупо, а за јавне грађевине треба простора. Да наведем само, да је за саму зграду технике потребно око 3000 до 4000 м“ земљишта, с обзиром на то што се техника јако. развија па се мора водити рачуна о потребном проширењу.

То питање може да учини да све или бар већина јавних грађевина дође на периферију Београда. Јер се већ мисли нато н. пр. да се техника зида на зеиљишту где је сад опсерваторија, дакле на крају Врачара, на Крагујевачком друму.

Па поред све озбиности тог питања, ми бисмо у интересу престонице радије при-

стали на груписање јавних грађевина у две.

три групе но на раштркан распоред по крајевима, ЈЕ

За уређење Београда.

Већ се у многим местима увидело да

политичко представништво општине нема толико компетенције ни могућности, из разних административних и локалних обзира, да довољно и успешно дела на уређењу вароши. Ту скоро је, за правилни напредак вароши према савременим уметничким захтевима, у Келну образован Одбор који ће давати своје мишљење по сваком уметничком питању при уређе њу вароши Келна. Одбор је састављен из 75 чланова изабрани на две године од општинског савета. Ти чланови су изабрани од људи из саме општинске управе, из општинскога Савета, од уметника и истакну-

тих аматера. Седницама њиховим председаваће председник општине").

И ако је Келн скоро пет и по пута већи "по броју становника од Београда и једна уређена варош, ипак нам баш зато може служити за пример, те да и ми тим путем пођемо уређујући наш Београд.

У Београду има много да се уради, управо све, од катастра па до полепшавања већ саграђених великих кућа, њихових фасада и кровова. У последње време осећа се живље интересовање јавности за развитак и улепшање вароши. До општинске управе и њеног председника стоји, да умеју искористити ту вољу и преданост свију оних који би могли припомоћи општој ствари. Наши архитекти и други уметници, сликари, вајари, уметнички критичари, људи који су путовали и умели видети лепоту вароши, нека сви помогну општини својим саветима и својом умешношћу да нам Београд буде леп, напредан и пример уређене вароши. Ако би се број чланова тога одбора, или је зовите ко' мисије, узео 10, онда би то било довољно.

Нека број њихов буде и испод 10, али ће надамо се, рад општинског одбора са њиховим радом био у велико допуњен и одвелике опште користи.

В.М. П.

Предлог за преправку главне дуваљке Вјазтоћг, Копи, — огњишта и тендерске кочнице теретних локомотива серија

| ' — 78.

— Пише Милан ГРЕБЕНАРОВИЋ, ДИПЛОМ.

МАШИНСКИ ИНЖЕЊЕР. —

— Продужење Да би дејство главне дуваљке теоријским путем доказали, нека означава : Џ; = брзину гасова у водогрејним цевима ; О

средњу брзину мешавине паре и гасова на најужем месту коничног димњака, односно на оном месту цилиндричног димњака, на коме мешавина гасова и паре потпуно испуњава | шупљину димњака и одакле се подједнаком | брзином крећу;

Ољ = средњу брзину са којом израђена пара на| пушта конус;

| | 1) Кеуце тштераје, Ме 490 р. 373 Рап5