Srpski tehnički list

-_ 5] —

Од ове суме се одбија потрошена

и наплаћена струја. . . ., 248.

За рачун дирекције остаје: 17422. Д.

Дакле за одржавање Електране Дирекција је утрошила суму од динара суму поделим са бројем продукованих киловат часова, онда добијамо вредност једног киловат—часа

17422.00 и сад ако ту

који нас стаје, а то је:

1742200. 88730.669

Претпоставимо да смо морали за осветљење железничке станице узимати варошку струју, а за исти број сијалица и лампе, коштало би нас тако осветљење по државној такси од динара 0.55 и још уз ово на име нове порезе 0.10 дин: што чини заједно 1 киловат 0.65 дин. те би горња потрошња струје износила: 88730.669 Х 0 65 = 57574.90 дин. а по одбитку сопственог коштања од динара 17422.00 излази да је Дирекција овим учинила једну уштеду од дин. 40,15290

Пошто Електрана ево већ четири године без прекида ради, значи да се иста до сад два пут исплатила, рачунајући сваке године исту уштеду.

= го 020 динара

(Овај мали опис и извод нека служи заинтересованима, а кад буде и нева група машине монтирана и у рад стављена, бићу тако слободан даи онда изнесем рад и рентабилитет исте, а за сад нек буде довољно и ово неколико најважнијих података. БЕЛЕШКЕ.

Арлбершкој железници прети сурвгвање једног брега. У близини стапице Висберга од не-

колико дана прети Арлбершкој железници одваљи-

вање једног колосално великог дела стене, те је ова изложена великој опасности. Саобраћај је од неколико дана прекинут; с тога је како „В. Таређјан“ јавља ово дана учињен предлог железничој дирекцији, да се тај део Арлбершке железнице измести од овога опасног места. Нови део пруге би се од Рагпацп долине изменио једним тунелом вративши се опет старој прузи. Само би на овај начин чувени мост Тпгапа, један од највећих мостова, на свету постао излишан, јер ће се обићи измештањем же-

лезнич. пруге. Аћ. Аћимовић.

ВЕСТИ

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од 24. јан. а на основи 6. 76. закона о чиновницима грађанскога реда отпуштен је из државне службе г. Стеван Б. Савковић архитекта Министарства Грађевина.

Нови срески путови. Указом Њ. В. Краља од 24. јануара т. г. категорисани су и то:

Г. за окружни

|) продужење окружног пута Крушевац—Јанкова Клисура преко села Блаца, Стубла, Суводола и Тулара, до везе са окружним путем Прокуаље — Куршумлија.

П. за среске:

а). Пут који ће се саградити од окр. пута Прокупље — Куршумлија пред Малом Планом, преко реке Топлице уз Арбанашку реку преко села Д. Топонице, Д. и Г. Беоштице и Крушевице до села Арбанашка, везе са окруж, путем Белољин—Товрљани-—Житни Поток.

в.) Пут који ће се саградити од Плане на окруж. путу Прокупље—Куршумлија преко села Бресничића, Кончића, Прекопуце, Сварче, Придворице, Прецрешња, Д и Г. Јошанице, на Добру воду низ Наупарску реку, поред манастира Наупаре до везе са окр. путем Крушевац Јанкова Клисура, у Степошу.

г.) Нови пут, који ће се саградити од Мерћсза на окр. путу Куршумлија — Блажево — Рашка, уз Луковску реку, преко села Лукова до Луковске Бање.

д.) Пут који ће се саградити од Селове на окр. путу Куршумлија — Рашка преко Гргура, Барбатовца, Потурћаја и Чунгула до везе са новим окруж. путем Тулари — Блаце — Јанкова Клисура код Суводола.

ИВАЊИЧКОМ акционар. електр. индустр.друштву потребно је за своје електрично постројење 1 двојна турбина система „Францис“ са генератором, | егулатором и осталим принадлежностима за производњу електр. снаге у количини 200 коњ. снага; бакарне жице, изолатора, сијалица и разних ситница за монтажу уличног осветљења за варош каои за приватне станове.

Планови и предрачуни готови су и могу се видити у канцеларији друштвеној сваког дана за време канцеларијско.

Овим се позивају заинтересоване фирме које би же-