Srpski tehnički list

БРОЈ 36.

У Београду Недеља 4 Септембра 191. г.

ГОД. Ххп

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИС|

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

САДРЖАЈ : Продужење радова на канализацији Београда. (свршет к) стр, 301.— О регуниисању река у садашњости и будућности

(наставак) стр. 302.— Вести стр. 304.

Продужење радова на канализацији Београда.

— Свршетак —

Извршење послова на УШ деоници дато је предузимачу тако, да он примљени материјал од Општине прописно преда употреби.

Предрачунска сума за извршење послова на УШ деоници изнела је око 1208 000 дин. Приликом лицитације најјефтинији понуђач за израду овога посла била је Грађанска Банка, и Општински Одбор је ових дана већ донео решење, да се израда УШ деонице уступи Грађанској Банци по понуђеној цени од 895000 динара. С тогаје вероватно, да ће се још ове грађевинске сезоне и на овој деоници радови у велико почети и развити.

На УШ деоници имаћа око 8 км. бетонских канала разних профила и величинс. Најтежи и најинтересантнији радови биће у Немањиној ул. на делу између Сарајевске и Ресавске улице, куда су пројектована три паралелна канала. Пошто је овај део Немањине улице у доњем сливу Савске зоне, где се слива вода са целог новог „Селишта и Врачара“ то је средином улице пројектован велики испусни бетонски канал за примање сувишне кишнице преко 5-губо разређене нечисте воде, а због велике ширине ове улице предвиђена су још два мања канала за нечисту воду, испод тротоара, а за везу приватних кућа.

Ради регулисања степена разређености нечисте воде предвиђена су два велика прелива од тесаног камена (на доњем и горњем

крају поменутог испустад а ради опет регулисања и смањивања пада, у овом испусном каналу пројектоване су и неколике каскаде такође од тесаног камена.

И у стрмим улицама између Сарајевске и Ресавске улице ради савлађивања великих падова, предвиђене су веће каскаде нарочитог типа, а опет од тесаног камена.

Са овом МШ деоницом завршава се највећи, најтежи и најскупљи део Београдске канализације. Поред регулације Булбулдерског и Мокролушког потока остаје још да се изврши 1Х деоница (Ново „Селиште“ изнад „Славије“) и доња Савска и доња Дунавска зона као Х деоница. А за све ове деонице употребиће се већим делом само канали од цеви, а не и бетонски, те с тога ће извршење ових нових деоница бити и лакше и јефтиније. Шу 1. и 11. деоница приватних веза.

После извршења главних уличних канала у појединим улицама, Општина приступа извршењу приватних веза од уличних канала па до границе приватних имања, а одмах по извршењу ових веза, Општина постаје власна да по „Правилнику“ врши наплату каналских такса од дотичних сопственика.

Општина је још раније извршила ! деовицу приватних веза и отуд је у прошлој години имала око 1100000 дин. прихода, а овога пролећа извршене су иП и Ш деоница приватних веза тако да су сад, у свима улицама где су извршени главни улични канали извршене и приватне попречне везе.

П. деоницу — Дунавски слив — извршавао