Srpski tehnički list

— 308 —

не, испитане у лабораторији много је боља и поузданија пракса да се мешавине врше тако, да се у напред одреди: колико ће се килограма цемента додавати једном кубном метру песка. При овакој одређеној размери много је лакши рад, а много је поузданија и контрола над радом и ми мислимо да је, нарочито за наше прилике, ово пајбољи начин одређивања размера и да би га требало у опште свуда усвојити.

Што се тиче специфичне тежине, портланд цемент треба да има најмање 3.00. Мања специфичаа тежина од 3 показује цемент, који нема све особине портланд цемента.

При прављену цемент малтера ваља обратити особиту пажњу на каквоћу воде. Ако је вода „тврда“ иста се несме употребљавати. Песак и цемент морају се пре свега добро измешати да се добије једна потпуно хогомена смеса, па тек тада се може вода додавати. Да се добије добар малтер треба

га градити са што мање воде. али се зато мора |

много дуже мешати. Кад се додаје одвећ много

воде, цемент губи у отпорној снази. Н.М.

ВЕСТИ.

Личневести.

Указом Њ. В. Краља од 2. септембра т. г. уважена је оставка г. Хранислву Спасаићу мнжењеру треће класе Министарства Грађевина, а г. Коста М. Шијачки инжењер општине Београдске -постављен је за подинжењера прве класе у Министарству Грађевина.

Г. Мих. Кнежевић в. инжењер друге класе Министарства Грађевина по старом, унапређен је указом Њ. В, Краља од 10 септембра ове год. за вишег инжењера исте класе по новом.

Уваженаје оставка на државну службу. г. Атанасију Милојевићу и г. Миливоју Ј. Смиљанићу, цодархитектама прве класе Министарства Грађевина по новом. Указом Њ В. Краља од 6. септембра ове год. ува жена им оставка на државну службу

Нова Грађевинарско-предузимачка фирма у Београду. Г. Благоје Шурјанац грађевинар и предузимач из Београда. протоколисао је грађевинарско-предузимачку радњу код Београдског. Првостепеног Трговачког Суда.

Грађевинарске вести,

Грађење нових објеката. Г. Министар Грађевина одобрио је израду следећих нових објеката:

1.) Инондациони привремени мост преко Мораве на путу Ужице — Чачак, по пројекту окр. инжењера г. Ф. Трифуновића.

Предрачунска је сума 3613,60 дин. а исплатиће де из окр. приреза.

Оправка објеката: Г. Министар одобрио је оправку следећих објеката:

1.) Полусталног моста преко Ђуниске рекејна путу Крушевац — Ђунис — Делиград, по пројекту инспектора г. М. Балте.

Предрачунска је сума»3336,92 дин. а исплатиће се из окр. приреза.

Конкурс Округу Тимочком потребан је самоуправни инжињер, који би од !. јануара 1912 год. ступио на дужност.

Плата је са додацима 6—8000 дин. годишње.

Рок службе је 4 год.

Који би од г.г. инжињера компетовао, нека изволе поднети понуду зато местоји означене услове.

Уз пријаве поднеће се и документа потребна, како о свршеном факултету тако ји досадањој пракси, у исто време осначиће год. старости, које је вере и чији поданик.

Пријаве се примају до 20 Септембра тек. год. како би окр. скупштина извршила избор.

Нови срески путови. Указом Њ. В. Краља од 6. септембра ове год. оглашени су за среске следећи путови:

1.) Нови пут који ће се саградити од Јастрепца на среском путу Власотинце — Црна Трава. преко Дадинаца, уз Козарску реку, поред три Баре, Стрешаковца и Бучја до Рупља, везе са среским путем Пре (кејане — Рупље — Црна Трава;

2.) Нови пут који ће се саградити од Бољара на путу Влхсотинце — Свође, па преко Равног Дола, Дејана, Горњег Ораха, Д и Г. Гаре и Доброг Поља до везе са среским путем Власотинце— Црна Трава код Падалишта.

3.) Нови пут који ће се саградити од среског пута Таково — Савинац код реке Лесковице, ;преко села Такова, Синошевића и Врнчана до везе са окр. путем Г. Милановац — Ваљево.

Власник за Удруж. Срп, Инжењ. и Архитекта Душан Божић инжењер Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд