Srpski tehnički list

— 488 —

Још ми је неразумљивија срџба г. Јотића на колеге, који нису способни за војску те према томе добијају одмах службу. Ево како се изражава о њима г. Јотић: „Друга околност коју треба узети у обзир, јесте та, што у свима струкама постоји једна велика неправда, да људикоји су за војску неспособни место да доцније стичу право на указ, нису пи изједначени у томе са онима, који служе војску, већ су награђени тиме што они право пре стичу“... И са овим неизједначивањем способних и неспособних у правима на државну службу, сада у почетку каријере. а пред новим законом о Министарству Грађевина са периодским повишицама, значило би оставити способне за читаву деценију млађе од својих неспособних колега за навек и т. д.

Господине Јотићу, како сте неправедни како сте себични! Меље треба дакле да казни — поред тога што ме је Бог и природа казнила — и држава, што нарамљујем на леву ногу или што немам лево ко! Па пристајете ли да трампимог!... Или, кад то не можемо, пристајете ли да извадите лево око па да Вам ја дајем половину свога имање од сада па до века2!! . А шта ћемо за бол који осећам, кад са Вама шетам корзом2! Ви леп, млад, прав као стрела, а ја поред Вас „садим купус.“ На Вас се сваки бокфиш осмене умилно Вас погледа, а мене ни да види! Вијсте у шансу, да направите „богату партију“ зато што сте без телесних недостатака и лепи — за шта опет као што морате признати, немате лично апсолутно никаквих заслуга, а ја, ја се морам задовољити каквом сиротицом, којој ћу увек морати бити захвалан, па ма каква да је, зато, што је пошла за богаља!..

Видите, млади колега, како сге неправедни, себични !

Господине Јотићу, више скромности!..

Зтатипа

Домаћи цемент из фабрике у Раљи.

Последњих година осећа се много веће интересовање за наше домаће цементе, који заиста из године у годину све боље резултате пружају тако, да већ данас имамо цемент из наше фабрике, који се такмичи са цементом из чувене фабрике Беочинске, а то је цемент из фабрике у Раљи.

Вредни предузетници овога сразмерно још младог предузећа нису жалили ни труда ни капитала, само да бисмо једном ми у Србији имали наш домаћи цемент који би се такмичио са страним цементима.

И труд ми је уродио пгодом.

Још прошле године испитани су цементи из фабрике у Поповцу и Раљи и на основи добивених података, пошто је цемент из обе фабрике потпуно одговарао нормама доброга цемента, г. Министар Грађевина одобрио је употребу ових цемената за подизање свију јавних грађевина на суву и на води.

Али, да“фабрике не би остале без контроле, па евентуално израђивале и лош цемент, г. Министар Грађевина задржао је себи право да контролише израду и доброту домаћих цемената, и чим се увери, да цементи више не одговарају нормама доброга цемента, де употребу истих или ограничи, или са свим забрани,

Ово је можда у неколико допринело, те су цементи из наших домаћих фабрика цемента одржали свој квалитет.

Пошто се у овој години десио један случај где је констатовано да извесан цемент употребљен при једној грађевини није одговорпо нормама, јер ни после неколико дана није везао, то је госп. Министар Грађевина решењем својим од 26. августа ове год. одредио нарочиту комисију, са задатком, да обиђе све домаће фабрике цемената, да са стоваришта истих изузме потребне количине цемента и под својим печатом пошаље их заводу за испитивање материјала на Универзитету, у Београду да их на уобичајени начин испита,

Комисија је извршила ово решење г. министра и 4. септембра ове год. отишла прво у Раљску фабрику цемента и са слагалишта, са разних места, напунила један џак портланд цемента у тежини од 50 кгр. и под својим печатом и фабричком пломбом истог дана експедовала научном заводу за испитивање материјала на Универзитету у Београду, да исти испита на уобичајени начин: тежину, време стврдњавања, сталност запремине, финоћу млива, и моћ ношења на кидање и притисак после 7 и 28 дана.

Завод за испитивање материјала 3. новембра т. г. поднео је Министру Грађевина извештај о извршеном испитивању поршланд цемента из фабрике у Раљи, који је показао следеће резултате:

Боја : сива.