Srpski tehnički list

_- ју =

терену налази и која је већ почела да стари а и да се без рачуна сече.

Добивеним новцем за шуму исплатиће се израда насипа. По извршењу има да се изради тачан парцеларан премер обезбеђеног земљишта и да се трошкови поделе сразмерно обезбеђеним површинама на заинтересовине. Тачну површину обезбеђеног земљишта још немамо, али ће приближно изнети око 430 ћа. И такогће једну ћа обезбеђеног земљишта стати око 325 дин, На први мах изгледа ово обезбеђење доста скупо. Али кад се узме у обзир, да је у том крају земља скупа, сада стоје један ћа зиратног земљишта 1500 до 2000 динара, и да сваким даном цена земљи постаје све већа и да је земљиште које се обезбеђује врло плодно; онда ће се увидети, да ће се ти издаци на обезбеђење ипак исплатити и накнадити, јер се ово земљиште услед честих поплава могло досада једва или скоро никако рационално сбделавати. Осим тога овим се обезбеђењем много добија и у хигијенском погледу. Јер Сава скоро сваке године плави ово земљиште, и то обично од Марта до половине Јуна. Пошто се вода повуче у своје корито остају баре још за дуже време које су легло раз ним заразним болестима, Ове су болести о пасне, како за становништво, тако и за стоку у томе крају, те ће се овим радовима дакле знатна побољшати и здравствене прилике.

Планове за овај насип израдило је Хидротехничко оделење општини бесплатно. Оно такође бесплатно води и надзор над извршењем преко свог инжењера, који је стално тамо придодат општини.

Желети је само, да се у вези са овим обезбеђењем изради или управо настави обезбеђење и осталог плавног земљишта, како села Забрежја тако и варошице Обреновца. Ово би обезбеђење било од неоцењене користи становништву и у погледу економском и здравственом.

Ове користи су тако очигледне, да их нико не може спорити, па их ни становништво тога краја неспори само су интереси многоструки и изукрштани, те ће требати још времена да прође док им се интереси не изравнају и док се заинтересовани сложе и реше да изврше овакав један користан објекат.

Много би се брже и лакше дошло до

циља, да је пројектовани закон о водама постао закон а не остао само пројекат. Беоорад

З1-ХИ 1911 М. С. М.

Мањето за паљење у моторима са екстловијом

Стаано усавршавање аутомобила и индустрија гасних мотора допринели су да се нарочита пажња обрати на мањето, (справа за паљење).

Као свака. новина, тако и појава аутомобила заинтересовала је нашу публику. Готово сваког дана виђамо свет сакупљен око аутомобила са жељом да се упозна са његовим функционисањем; па када, због компликованог склопа, не може готово ништа разумети, интересовање се почиње губити.

Код нас још сматрају аутомобил као кола угодности, луксуза, и као таква га готово једино и употребљавају, а последње време опазивши његове добре стране почели смо их употребљавати и као средство за пренос али у врло малој размери у сравњењу са употребом на страни.

Овде не желим упуштати се у детаље, не мислим излагати начин како се аутомобил конструише — то остављам инжињерима машинским — већ ћу се потрудити ла објасним различите врсте мањето, који се сада употребљавају, потрудићу се да изложим користи које нам они дају.

Дефенишимо пре но што почнемо даље разлагање, шта се назива мањето. Генератор електрицитета, чије је магнетско поље произведено сталним магнетима — аппапћ регтапап5 — називамо мањето-електрични генератор, или просто „Мањето“ припадају мало фамилији динамо машинама али се разликују од њих по томе, што дају много осетљивије варијације у брзини окретања и што није потребно да се окреће великом брзином као дивамо, да би дали довољну струју.

Мањето се деле на две категорије: 1, мањето са ниским напоном или слабом волтажом, и 2, Мањето са високим напоном или великом волтажом.

Студија апарата прве категорије помоћи ће нам да разумемо апарате друге категорије.

Мањето са слабим напоном.

Мањето са слабим напоном састављен је из металног калема (бођше) обмотаног бакарном жицом. Тај се калем окреће у магнетском пољу које дају магнети.

Да бисмо разумели постанак електричне струје потребно је знати један од основних принципа електро-магнетске индукције.