Srpski tehnički list

ћином, при изради објекта ван утакмице, па макар пројектант био и најсавеснији и добар стручњак.

А кад се узме у обзир, да ће сви утакмичари радити како напред изложисмо, онда је још јасније, да се путем утакмице морају добити богатије и разноврсније обраде планова за условљени објекат. Услед оваквога рада долази и та могућност, да решење узето у целини као најбоље, појединим својим деловима заостаје од другог у келини слабијег. Отуда и то да се из утакмицом добивених најбољих решења за дефинитиван план комбинује ново решење, у које се уносе добре а избацују слабе стране и најбољих решења. Из овог се опет види да није целисходно и да је нерационално утакмицом тражити дефинитивне планове већ слмо -— идеје изражене нацртима.

По себи се разуме, да, кад се објављује једна таква утакмица, треба учинити све, да она успе и даде добар резултат; што друкчије речено значи: треба отклонити све што би могло онемогућити добаррезултат утакмице,

Не треба, држим, напомињати да је за добар успех утакмице потребно, како да утакмичари имају довољно времена за студију и израду планова, тако и да начин објављивања утакмице буде без примесака, који би могли дати целој ствари изглед да је неозбиљна и неправилна.

тв Њ 25

Мислимо да расписани стечај, утакмица, који је објавила Управа Чиновничке Задруге за израду плана за свој дом, благо речено, морају сматрати неозбиљним баш они на које се позив упућује: Српски и Југословенски архитекти.

Да је ово тачно показаће на даље изложени недостаци овог стечаја.

Управа је објавила утакмицу огласом, који носи датум истина 1. децембра али је он објављен тек у другој половини децембра прошле године, По том огласу право учествовања имају архитекте из Србије и Југословенства. Рок за предају готових планова је 1. фебруар 1912. год.

Архитекти из Србије без сумње су у повољнијем положају били да пре дођу до потребних података за приступање штудирању, Но њихове колеге ван Србије. Па да видимо како стоји ствар с њима» Предпоставимо да су одмах по прочитању огласа прибавили пдбдатке, па је ипгк немогуће пре краја децем-

бра извршити претходне штудије. Значи, да остаје месец дана да се изврше штудије, даду најбоља и најцелисходнија решења и израде сви планови: (основе, пресеци, изгледи) у размери 1: 100. Заиста леп задатак, изволите се такмичити г, г. архитекте!

Да нема другог недостатка „овај један краткоћа времена –- био би довољан, да оправда наслов који напред исписасмо; али је он истовремено довољан и да уништи могућност да се овом утакмицом, претпостављајући и да би ко могао участвовати, добију планови са преимућствима, која напред истакосмо. За овако кратко време би се једва механички савладао овај посао радећи од јутра до мрака, без озбиљне штудије, а још мање би се имало времена за преглед литературе и штудију узорно изведених зграда ове врсте.

_А да ли ће ко хтети и желети да да решење, које му прво на ум дође и у опреми првој што му из руке изађе чак и под претпоставком да му и такав рад буде нограђен> Сумњамо ! А да ли Управа жели да добије такав план, и да ли је то био циљ утакмице И у то сумњамо, јер нашто би јој онда утакмица 2 !

Ово што рекосмо за краткоћу времена важи још више за архитекте ван Србије.

Правилима за јавне утакмице у области архитектуре, која су усвојили и потписали већина наших архитекта, и која су до сада изведеним утакмицама стекли пуно права на живот, предвиђено је, да наши архитекти не могу участвовати у утакмицама расписаним противно овим правилима. А ова расписана утакмица је и у битним тачкама противно овим правилима.

Правила траже да се истовремено са објављивањем утакмице објаве и имена чланова оцењивачког суда, што овде није случај. Правила траже, да чланови оцењивачког суда суделују и утврђују програм и начин утакмице, а овде се и не зна ко су чланови оцењивачког суда.

Најзад ови напред изложени недостатци а има их још много у које се нисмо ни упуштали, који су могли доћи и случајно (из необавештености или незнања), изазивају можда и неоправдане сумње, које овде нећемо износити, а којих не би могло ни бити да су предњи недостатци отклоњени и да је створена могућност за озбиљну и успешну утакмицу.

Намера је ових редака, исписаних на брзу руку, да за времена укажу Управи на недостатке расписаног стечаја, те да ове недо-