Srpski tehnički list

— 243 —

Члан 211

Сва дела, из чл.: 209 и 210. овог закона извиђаће полицијске власти по службеној дужности или по тужби Министра Народне Привреде или Управе Удружења, а и по тужби сваког члана удружења, а судиће и казну изрицати редовни судови.

Новчане казне и за ова дела изрицаће се у корист Фонда Вода.

Члан 212.

Ако се новчане казне, досуђене по овом закону, не би могле наплатити од кривца од две трећине његовог имања, онда ће се заменити затвором, рачунајући сваки дан затвора у десет динара.

Члан 2138.

Све подигнуте грађевине без претходног одобрења, или противно овом закону у опште, поред изречене казне у колико су предвиђене по чл. 201,208 и 204 овог закона, уклониће се или порушити о трошку (кривца.

УШ. ОДЕЉАК ПРЕЛАЗНО НАРЕЂЕЊЕ Члан 214.

Постројења на водама, која овај закон затече, дужни су сопственици пријавити над лежној општинској власти најдаље у року од једне године дана од дана, када овај закон ступи у живот.

У пријави мора се навести: -

1.) име и презиме сопственика постројења, и ако их има више, означити њихове ут деле;

2.) место, водени ток, општина, срез и округ, у коме се постројење налази;

8.) начин, на који се добија водена, снага (са положеним колом и буквом, великим точком, прекајом, турбином и др.);

4.) на шта се употребљава, водена снага;

4.) на шта се употребљава водена снага: за стружнице, ваљавице, осветлење итд., а код воденица за мливо назначити још и то: да ли меље једну или више врста брашна;

5.) колики је капитал уложен о построн јење и колика му је садања вредност, као и колики је капитал уложен у целокупно предјузеће; 6.) опис постројења: да ли је постројење у самом кориту воденог тока или нње обали у самом кориту воденог тока или на обали или ван корита, колика је дугачка вада за довођење, а колика. одвођење воде, на, ком је месту брана постављена и колика је она ум даљена од постројења; јели стална или по-

кретна, од чега, је саграђена (зидана од коља, и поплета без камена или помешано, од ко“. ља са набацаним камењем) итд.

7.) које је године подигнуто постројење и по чијем одобрењу: да ли окружног начелства или окружног суда (приложити препис одобрења); а акоје постројење подигнуто пре 1878 године, онда да се означи, да ли је и кад постројење саображено закону, о водама од 1878 године (приложити тпрерг, пис одобрења);

8.) прва постројења узводно и низводно;

9.) да ли постоји какав спор, с ким и око чега.

10.) да ли постројење има воде преко целе године и ако нема, за које време то траје, и са колико каменова или коњских снага ради при најмањој води; и

11.) све оно, што се тражи правилником, који Министар Народне Привреде буде прописао.

Ову пријаву потписаће сопственик пон стројења, а ако их има више (смесничарипоредовничари), онда сви они или њихов пуномоћник, са изјавом, да јамчи за истинитост поднетих података.

Члан 215.

Кад општински суд добије ове пријаве, онда ће он, у року од шест месеци, рачунајући од истека рока од године дана, који је остављен за подношење пријава, проверити наводе у пријавама, па ће затим за сваки водени ток поређати постројења редом како иду, почевши од изворног дела, па низводно до ушћа.

Овако фоређане пријаве судови ће послати окружном начелству са својим мишљењем, у коме ће нарочито истаћи, да ли које од ових постројења чини штету или не.

Члан 216.

Кад окружно начелство добије од општин-“ ских судова податке из претходног члана онда ће оно израдити списак свију постројења и поређати их по воденим токовима, по“, чевши од изворног краја па низводно.

Уз овај списак начелство ће приложити и ђенералштабне карте, у којима ће по могућству бити означена места, где се по> стројења налазе. Сем овога, начелство ће из пријава извадити:

1.) Сва она постројења, која имају одобрење власти и то: одвојено она постројења, која су саграђена за време закона о водама од 1878 године, а одвојено она, која су саграђена пре тога закона;