Srpsko kolo

Год. Н.

СРПСКО коло

Стр. 1о.

бави спрам свога краља и у његовој вери, да сриска вдада добро ради, што ради. Ми смо у првом чланку већ рекли, да Србија прославља ове године стогодишљицу првога устанка. Прославе су започеле већ почетком године и у овој години биће их више, јер ће осим државне прославе битп и других, које ће приредити различита друштва. Дигнуће се више споменика бесмртним јунацима првога уетанка. У Маћедонији једнако ври и кува у народу, док на прољеће не избије врење опет и устаници се не одметну гори у хајдуке. То ће свакако и бити, јер народ није задовољан с оним промјенама, које су Русија и Аустрија добиле од Турске и које још мисле добити. Те промјене које се зову латински рефорле, неће много користити сиротињи раји. Талијански ђенерал Ђорђис послан је од Европе за заповједника све жандврмерије у Старој Србији и Маћедонији. Осим тога послала је Русија и Аустрија свака по једног свог човјека, да пазе на турске власти. како раде. Уз то ће још свака европска држава оправити по неколико ОФицира и подоФицира, који ће бити као жандари помоћници ђенерала Ђорђиса. Али од тога брашна, неће бити богме раји погаче, јер није Европи стало до раје, него до своје користи, да се дочепа тих земаља. То народ зна, па зато и не вјерује никоме Једино се још узда у Србију, Бугарску и Црну Гору, да ће их у борби помоћи. Прољеће је близу, па ћемо видјети, шта ће бити. Помоћи им мало можемо, али уза своју бригу мислимо на њих. Дај Боже, да им скоро сине сунце слободе, адн без господар ства евронских држава. Између Русије и Јапана воде се још увек преговори, да не дође до рата. Како изгдеда, Русија за сад неће рата. И ако Русији непријатељске државе, особито Енгдеска, гурају Јапан у рат и Јапан жеди да у рат зађе, неће ипак доћи до тога, јер је Русија стрпљива и рада би да све у миру прође. Ми Срби можемо само то желити, јер су Руси наша браћа, која су нам у невољи увек помогли, а кад би се заратиди у Азији, онда би непријатељи нашег народа биди јачи. То би сад особито било опасно за Маћедонију и Стару Србију.

Нова година — нова срећа. Ступили смо ево, хвала Богу, у другу нову годину с нашим народним листом. Одзив је у народу приличан, а био би и бољи, кад би се родољубни људи заузели, да га рашире по народу. Онде, где се нашло заузимљивих људи, одзив је у народу врло леп и народ радо чита своје новине. Нашло се и родољубних људи, који могу, па су платили по неколико бројева, да се шаљу сиромашнијим ратарима, који не могу одвојити од уста ни претплате за лист. V мена н>ихова почећемо доносити у првом броју после овога, да им јавно кажемо хвалу. Молимо зато свакога пријатеља овог на-

родног листа, да поради у својој околини око скупљања претплатника. Народни лист треба народ и да чита. Штампање адреса није још свршено за овај број али ће бити за који дан готово.

Молимо да се прочита. Особито у оним селима, гдје нема поште, него гдје опћински уред у селу преузме од поште листове и новине, па их раздјељују сељацима, долазе нам притужбе, да ни наши претплатници не добивају свога листа. Пограбе новине у опћини они, којима не припадају, па их не даду онима, који су платили новац за лист. Исто тако на поштама преузме један сељак за другога лист, да му преда, али то не учини него га задржи за себе. Молимо зато поштоване своје претплатнике и пријатеље, да пазе на то и да се притуже и код опћинског уреда и код поште, а подједно и да нама јаве, да и ми одавле учинимо што треба. Оне, који траже поново лист, кад га не добију, упозоравамо да није од потребе нлаћати дописну карту за то поновно тражење (рекламацију) новина. Овако треба радити без икаква трошка: Треба узети комад чиста папира, колика је половица једне стране „Српскога Кола", па је по пола пресавити. Споља треба написати: Кек1атасЈја, а унутра написати; Рекламирам, тај и тај број „Српског Кола" од прошле или ове године, па затим ставити име, презиме и мјесто (тачну адресу) онога, који рекламира. Дакле овако на прилику: КеШатааја (с поља). Рекламирам 6. (шести) број „Српскога Кола" од г. 1903. Рајо Узелац, ратар, к. број 56, Заложница, п. п (последња пошта) Врховине Лика (то дође унутра). Друго се не смије писати ништа. Та се цедуља преда на пошти и не треба платити ни потуре зато, јер то иде бесплатно. Треба пазити дакле на ово двоје: Не допуштати да други узима лист па да га не враћа. Кад се рекламира, не треба платити ништа, ако се уради онако, како рекосмо. Треба штедјети у свачем, па и ту.