Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО коло

полит скопљански Севастијан Дебељаковић. На св. Саву служио је у српској цркви у Цариграду службу божју и ту је тако озебао, да је пао у постељу из које се више није ни дигао. Митрополит Севастијан рођен је у селу Липљану из једне од најстаријих и најзнатнијих свештеничких породица на Косову. За митрополита је изабран 15. (28.) јануара 1904., а посвећен 18. (31.) јануара 1904. Лака му земља и вјечан спомен у народу српском! Друштво за оснивање српских народних књижница. Ми смо већ о том писали у овом листу, како би требало У' нашим мјестима оснивати народне књижнице, гдје би се држале корисне књиге за народ, па их народ узимао и читао. Сада се у Загребу оснива тако друштво, које ће оснивати таке књижнице. Правила ће наскоро бити предана влади на потврду, а друштво ће онда почети да ради. Када правила буду потврђена, писаћемо још о њима. „Српско Коло" и спољашња сарадња. Под овимјем именом изишао је у „Новом Србобрану" веома лијеп чланак, у ком се пише, како би требала наша народна господа, као свештеници, учитељи љекари, адвокати, судије, инжинири и т д. поред тога, што се заузимљу за раширење „Српског Кола", да и пишу у „Српско Коло" згодне чланке за народ. Надамо се, да ће они то заиста у будуће што обилније и радити. Различне вијести. Закон о подизању сточарства. Сабор краљевине Хрватске и Славоније примио је ових дана закон о подизању сточарства, који одређује, како се има поступати с биковима, пастусима, нерастима и овновима, што их влада даје преко опћина или подружница за расплод стоке (коња, говеда, оваца, свиња и т. д.) За расплод се смије употребљавати само здрава и ваљана стока. Посебна сточарска повјеренства водиће надзор око тога. Ако онај, који држи оваку животињу за расплод, не буде вршио све на што се обавеже, биће кажњен глобом од 5—500 круна, а може му се и одузети без икакве отштете. Кога котарска Област казни, може се притужити на жупанију и владу. Све ове глобе теку у ветеринарске закладе опћинЗ,, и имају се опет употребити за подизање сточарства. Привредни одбор у Сомбору. И у Сомбору је недавно заузимањем г. Косте Панића трговца, основан сталан Привредни Одбор (попут бечког, новосадског, осјечког и т. д.), који ће се бринути о српском привредном подмлатку у Сомбору. Предсједник одбора је г. Стева Михајловић апатекар, тајник Д-р Бранко Маширевић, а остали чланови: Коста Панпћ трговац, Риста Свирчевић професор, Влада Вукичевић трговац, Стевд Илкић учитељ и Милета Николић трговац. Одбор је вћп почео сомборске шегрте скупљати на редовне састанке, те је на првом састанку држао дјеци згодно и поучно предавање г. Стева Илкић - српски учитељ, на другоме ће г. професор Риста Свирчевић и т. д., а

основаће се и књижница (библиотека) за привредну омладину. Руски генерал на Ријеци. У недјељу 23. јануара (5. фебруара) био је на Ријеци на проласку у Русију, руски генерал Громбчевски, заповједник козачких чета, који је био рањен у боју на ријеци Јалу. Био је у Италији на опоравку, па се отале вратио у Русију. Сад му је педесет година, а још је сасвијем чио и добра изгледа. Радост у црногорском двору. Црногорском кнежевићу Мирку родио се 18. јануара на Цетињу син, кому су дали име Станислав. Бранислав НушиЋ. 7. фебруара по новом прослављен је свечано у Новом Саду двадесетпетогодишњи рад на српској књизи г. Бранислава Нушића, садашњег управитеља Српског Народног Позоришта у Н. Саду. Не поштују православне празнике. Трговци Мавро и Макс Хиршли у Глини нијесу хтјели затворити дј/ћана, кад је на св. Саву ишла литија (процесија). Сви С У ДРУ г и то могли учинити, само они нијесу. Тако презиру наше светиње они, који су се обогатили нашим новцем. На ово треба бити одговор „свој своме", јер у Глини има и Срба добрих трговаца. Србин свеЋеник на дјелу. Госп. Вујатовић, српски свећеник у Вуковју продао је недавно Србину сељаку једно имање за 3000 круна, и ако му је један Мађар давао за њега 4000 круна. Ово је мало бољи свећеник од проте новосадског Милана Ћирића, који је радије дао Швабама земљу у закуп, него српској земЂорадничкој задрузи у Војци, која је била вољна дати закупнИну колику и Швабе.

•<&* ЧС7 -^7 УС7 '<27 -^7 '^7

Фабрика жалузија, ролета, дрвених и жељезних завојних капака Р. СКРБИЋ Ш Илица 40. ЗАГРЕБ — Илиаа 40, Ш препоручује своје ф признато солидне, тачне и јеФТине ф Фабрикате Шј Ијевовници бадава и Франко. -2?'^7 ^ '^7 -^7 -^57 *^7 -^7 .^7 -^7 .^7 ^7 •/?

Штампа: Српске Штаипарије у Загребу.

Одговорни уредник: Буде БудисављевиЋ.