Srpsko kolo

Год. III.

СРПСКО коло

Стр. 11.

дећи наиме по изјавама министра Буријана у прошлим делегацијама, паушалирање десетине извршено је на темељу досадашњих пописа десетинских. Нијесу дакле новом наредбом, коју је јуче растелалила босанска влада, уклоњене тегобе, које су изазвале тужбе против босанске управе, па и годину 1882., него су њоме утврђене за даље недогледно вријеме. Ми ћемо о овој ствари још говорити. У Угарској још нема новог министарства. Краљ ће из Беча опет доћи у Пешту или. 6. маја, дакле по нашем Ускрсу. Да ли ће се тада решити и криза, не може се рећи унапред. Мађарске новине пуне су ових догађаја, што се данас одигравају у Угарској. Занимљиво је да се претреса у њима и то питање, да ли Хрватска и Славонија морају добити право у војсци која се налази у Хрватској иСлавонији службени језиксрпски (хрватски), ако Маџари добију маџарску команду у Угарској. Једни, и то најодлучнији њихови политичари, доказују да Хрватска и Славошпа нема на то права, јер је она саставни дио Угарске, док неколицина маџарских посланика признају Хрватској то право. Нема сумње да по нагодби од г. 1868. Хрватској и Славонији припада то право, па макар Маџари говорили што хоће. Али друго је питање, хоћемо ли ми то постићи. Хрватскославонски заступници у Пешти не раде ништа, јер је њима главно посланичка плата, а док будемо имали таке синове, тешко ћемо долазити до својих права. Аустро-Угарска и Италија не живе у најбољој слози и споразуму, и ако њих двије с Њемачком скупа сачињавају тако звани тројни савез, докле Русија и Француска чине за се двојни савез. АустроУгарска и Италија не живе најбоље због тога, што Аустро-Угарска гледа да добије Албанију у своју власт и отме је Турској, а Италија опет хоће Албанију за се. Кад би Италија добила Албанију, онда би она постала господар на Јадранском Мору, а Аустрија би била у тешком положају. Ето, за то се те двије државе, и ако су тобоже у савезу, попријеко гледе. На граници према Италији оружа се Аустрија све у шеснаест, а то богме р'ади и Италија. Талијански шпијуни прелазе у Аустрију и праве карте и слике крајева и земљишта, па је и недавно близу Трста ухваћен један талијански официр шпијун. Има људи који веле да, прије а касније мора доћи до рата између Аустро-Угарске и Италије, и ако то не би желели ни државници аустријски ни талијански, јер је рат опасна ствар, али су прилике јаче од њих, а противности велике. Да би се те противности малко изгладиле, долази аустро-угарски министар спољашњих послова из Беча, гроф Голуховски у Млетке, где ће се састати и разговарати с талијанскии министром спољашњих послова Титонијем. Голуховски долази да изглади ствар, 1ер се недавно Вилхелм цар њемачки састао с краљем талијанским Виктором Емануилом, и док је Вилхелм споменуо у свом говору тројни савез и Аустрију, краљ талијански прошао у говору мимо Аустрију као мимо турско гробље. Сад треба то исправити и Голуховски путује зато у Млетке.

Грчка и острво Крит. Ви ћете се сећати да је прије седам година баш у ово доба (1898.) повела Грчка рат с Турском. Турци су победоносно терали Грке, који су пред њима бежали и нису се упуштали ни у једну битку. Управо Грци су се лудо упустили у рат, јер нису имали ни добре војске ни оружја. Турска ју је лаке руке победила. Ну ипак су европске велике државе отеле Турској острво Крит, признале да Грчка има право на њега и за намесника на Криту постављен је грчки наследник престола Ђорђе, али је Крит остао ипак под врховном влашћу Турском. Пре неколико дана прогласила је народна скупштина критска, да се острво Крит спаја с Грчком па да престаје свака власт и право Турске над њим. Ово су требале да признаду сада и велике државе у Европи, па би ствар била готова и Крит сједињен. Али су велике државе рекле, да за то спајање није згодно време, па оне не пристају. И тако је ова ствар одгођена до даљих времена, али нема сумње, да ће Грчка коначно добити острво Крит. Прилине у МаЋедонији и Старој Србији не мењају се ни за длаку на боље. Реформе (преинаке) у управи Турској, што су преузеле Аустро-Угарска и Русија с другим државама да уведу, не иду напред. Један је државник рекао, да реформирати Турску значн исто што и уништити је, па зато је Турска и противна реформама и не да да се уведу. А осим тога и уговор између Аустро-Угарске и Русије о заједничком раду у Маћедонији ступа ван снаге средином ове године, па се не зна шта ће данас бити. Поред осталих невоља сад се у Маћедонији јављају и грчке чете, које помажу и некако мило гледе турске власти, јер Грци убијају и пљачкају Србе и Бугаре у тамошњим крајевима. Како пате Срби у Старој Србији од Арнаута, зна се врло добро, а како османлијски војници поступају с рајом у Маћедонији и Старој Србији, показује и слика, коју у данашњем броју доносимо.

Разлинне вијести. Удбинска Штедионица за „Српско Коло". Српска Штедионица на Удбини у Лици послала је управи „Српскога Кола" К 50, као потпору народном листу „Српском Колу", па пише на купону: Изволите примити ово као потпору нашег завода на темељу одлуке наше управе. Удбинска Штедионица прва је ево почела редовито да помаже „Српско Коло", а ми се надамо, да ће и остали наши новчани заводи, којих има већ преко 100, тако исто учинити и сваке године сјетити се прилогом народног листа „Српскога Кола". Грачачка Штедионица за „Српско Коло". За Српском Штедионицом на Удбини повела се и Српска Штедионица у Грачацу у Лици, те је као прилог „Српском Колу" дала К 20. „Српско Коло" је најјефтинији српски народни лист, а има великих издатака, па баш због тога је за похвалу овака добра воља српских новчаних завода, да га помогну и олакшају му излажење.