Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО КОЛО

Год. III.

бији, које зове браћом, другосуму Срби у Срему, који су прави Срби, јер су, каже доселили из Србије, а трећи су му Срби у Горњој Крајини, који су само по вјери Срби. Сад су почели он и његови. да називају Србе „православни дио нашег народа", ни не спомињући им имена. Жалосна ли знаоца и јунака, кад овако хоће да цијепа Србе. Он, јадан, не зна, да су врло велик дио Сријема настанили Срби из Горње Крајине, што се може тачно доказати. Он не зна жалостан, да је Србин из Србије исто што и Србин из Босне и Херцеговине, из Хрватске и Славоније, из Црне Горе и Старе Србије. Тако, ето, тај господин, који се гради тобож пријатељ сељаку Србину. И још има неких људи, који му насиједају и дају се варати од г. Стипе Радића, и његова брата Антуна и њихових људи. Срби будите на опрезу и отпратите те лажне пророке између себе, како заслужују.

Наши одговори.

Одговор на питање због календара. Неколнко поштованих наших претплатника запитало нас је писмено, зашго употребљавамо у листу често нови календар мјесто старога, јер држе да је стари календар наш православни а нови да је римски. Ми међу различним вијестима доносимо о томе, како се у Русији озбиљно спремају да узму нови календар, а ако је ико православни то је заиста Русија. АЛи напредак не позна застоја, и оно што је боље мора побиједити. И један је и други календар међутијем римски, јер је стари календар јулијански од Римљанина Јулија Цезара, а други је млађи грегоријански од папе Гргура VII. Нови је календар тачнији и бољи, јер смо ми заостали већ данас за пунијех 13 дана натраг у старом календару. Не треба се ничега бојати, ако би ми званично прихватили нови календар, који и онако неупотребљавамо у животу. Не смије човјек бити натражњак, па одбијати оно, што је боље и напредније. Гвоздени плуг потискује стари, машина осваја свијет, па је тако и с новим календаром. Прије славног Вука Караџића ми нијесмо српски право писали, него црквенословенски, који је много тежи, а нема свију слова, која требају језику српском, а има нека која нама не требају, па тако су и Вуку говорили, кад је узео слово ј (јоту) да ће нас Вук пошокЧити! Данас се свијет смије тој лудорији, у коју суонда многи и многи вјеровали. То је наш одговор у питању календара старог и новог.

Дужницима „Српског Кола". Као што смо већ јавили у првом броју, сваки онај, који није платио претплате до 1. јула ове године или до краја године добио је засебно писмо, у ком му је назначено, колико дугује претплате до 1. јула ове године. Молимо стога све своје дужнике, да нам одмах пошљу дужну претплату, јер не можемо давати лист на вересију и уваљивати се због тога у дуг. Свак тражи своје, па и ми морамо своје, ту малу претплату, за коју није вриједно толико опомена и шиљања писама и плаћања поштарине. Само мало више обазривости према „Српском Колу" од стране наших дужника, па тога свега не би требало. Не ради се ту о великом новцу, него о цигле К 240 на годину. Та човјек би их испросио преко године! Н^дамо се дакле, да ће ово бити пошљедња опомена за наше дужнике. Повјереницниа „Српског Кола". Молимо своје повјеренике, који добивају по више примјерака „Српског Кола", а нпјесу досад претплате покупили од претплатника и нама је послали, да то што прије учине. Имамо доста претплате на дугу, а лист има великпх издатака, па смо у неприлипи. Увјерени смо, да ће наши пријатељи схватити наш положај, па ће то радо учинити у интересу „Српског Кола" и наше опће народне ствари.

џ

Фабрика жалузија ролета, дрвених ф и жел^езних завојних капака

Р. СКРБИЋ Илица 40. — ЗАГРЕБ — Илица 48. гфепоручује своје призна^о солидне, тачне и јеФТине Фабрикате

Цјеновници бадава а Франко.

604. 4 —2

•^7 *Х7 -<^7 '^7 -^7 -^7 -^7 .^7 .^7 -^7 -^7 -^7 -^7 -^7 -^7 -^7 •/?

Штампа : Српске Штампарије у Загребу.

Одговорни уредник : Буде БудисављевиЋ.