Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО коло

Год. IV.

Ово је веома добро за Србију, јер Енглеска има јак утецај на Балкану, па кад дође, што није можда далеко, до решавања балканског питања, Србија неће имати тако силне државе, као што је Енглеска против себе.

Различне вијести.

Да се благо не надме од дјетелине. Познато је, да се благо врло лако надме, ако се преједе младом дјетелином, особито још ако је ова мокра. Да се томе злу стане на пут, пронашао је један њемачки тежак да је добро, да се сјемену дјетелине примијеша приликом сјетве по јутру још по 1 до 1 х / 2 килограма сјемена кима (кимљена). Ким успијева на свакој земљи и матва га радо једе, а овај тежак тврди да му се од тога доба, од када је почео овако радити, није ни један комад стоке надуо, а да је прије тога сваке године од надима велике штете имао. Није згорега дакле ово опробати. XI. Конгрес Српских Земљорадничиих Задруга у Србији. Наша браћа у Србији одржаће XI. конгрес својих земљорадничких задруга у мјесецу Августу ове године у граду Пироту. Сваки Србин који жели доћи на Конгрес нека се пријави најдаље до 15. Августа г. Николи М. Ракићу, директору пиротске гимназије у Пироту, како би се начинио за времена распоред станова. Извадак из господ. расправе. Да, да, та врућина! Ако ме је ко у прошлом врућем лету запитао, што да уради, особито за време рада на пољу, против жеђи, што га мори, тад сам му препоручио, што ћу овим и својим читаоцима препоручити. Они то опробаше, па ми бише особито захвални за тај добар савет и држим, да ће то исто и многи други читалац ових редака, па било и у духу само, урадити, ако се буде сам уверио о томе. Узми, рекох му, 1 литру воде, придодај јој пуну кашику „Франковог" придодатка за каву, којег и онако има твоја жена у кухињи, кухај то добрих 5 часова, а по том стави уварак на страну, да се охлади (по вољи може се придодати и мало шећера) и понеси га тад у једној боци са собом на поље. Најбоље је, ако боцу закопаш на хладовиту месту у земљу, јер ће тако текућина остати дуго хладна. Кад си жедан, а ти гутни једном добрано овог „Франковог" уварка, па ћеш се зачудити, како ти се опет дуго не ће повратити жеђа. „Франк" није само због тога најбољи придодатак за каву, та он је као такав већ опћенито познат, него је он и најбоље средство против жеђи. 2069 3—3

„СРПСКО КОЈ10"

НАРОДНИ ЛИСТ ПРИМА ОГЛАСЕ УЗ УМЈЕРЕНЕ ЦИЈЕНЕ

СВАКА СРПСКА КУЋА ТРЕБА ДА ИМА КАРТУ = ПРАВОСЛАВНИ СРБИ = У ХРВАТСКОЈИ СЛАВОНИЈИ

м

Ч

по политичким опЋИНАМА И ИЗБОРНИМ СРЕЗОВИМАЗА ЗЕМАЉСКИ САБОР. КАРТУ ЈЕ САСТАВИО Г. ДР. ВАСА РУВАРАЦ, А ИЗДАЛО „СРПСКО КОЛО" У ЗАГРЕБУ. ИМА ДВИЈЕ ВРСТЕ КАРАТА: НА ДЕБЉЕМ ПАПИРУ К 2, А НА ТАЊЕМ ПО К 1. РАТАРИ ДОБИВАЈУ У ПОЛА ЦИ- ЈЕНЕ. - КО ХОЋЕ ДА ИМА ОВУ КАРТУ НЕКА ПОШЉЕ УПРАВИ „СРП. КОЈТА" ЗА ПРВУ К 1 И 10 ПОТ. ЗА ПОШТАРИНУ ИЛИ ЗА ДРУГУ 50 ПОТ. И 10 ПОТ. ПОШТАРИНЕ.

м

Р. СКРБИЋ

Илида 40. — ЗАГРЕБ — Илица 40. препоручује своје признато солидне, тачне и јеФТин Фабрицате ============

љ

[Ценовници бадава и Франно.

604. 5—

Штампа Српске Штампарије у Загребу.

Одговорни уредник : Буде БудисављевиЋ.