Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. 7.

Ради се још о тестаменту ЈованКе Поповић. Узмичу српски непријатељи помало, но не да им се уједаред, да се тако јако не опази њихова срамота и поквареност. Препоручују се Мађарима. Радикали опет починише једну срамотну ствар. У мађарском листу „Мађарорсаг" неки радикал пребацује Куену, што је склопио споразум са коалицијом, јер је у њој велеиздајничка српска самостална странка. Па још кажу, да неки чланови те коалиције (то су браћа Прибићевићи) још и сад седе у тамници због велеиздаје, а они, радикали да никад нису имали никаква посла са Србијом. Дакле, као Акурти и Раух, облагујући самосталце због велеиздаје, хоће да се додворе и улажу Мађарима. Али тешко оном ко брата пред туђином тужи, да стекне његову милост. Презреће га сав поштени свет и неће му бити места међу људима. Одговори уредништва, Ратарима у Дероњама. Колико смо ми упућени преговара са управом спахилука ради закупа земље. Но до сад још није свршена ствар. Јавићемо вам што сазнамо. Будите стрпљиви. БогиЋевчанима. Ако сте имали служност пута, ви можете подигнути тужбу пред судом ради сметања служности. Но ви можете по закону од 6. априла'^1906. год. „0 нужним пролазима" тражити да вам противници отворе нужни пролаз или пут. То право припада вам, ако су ваши посједи тако одвојени од пута, *да не можете до њега, него преко противничке земље и ако је корист од пута за вашу земљу већа него штета од тога пута за земљу противника. Неможете једино добити нужног пута по том закону кроз куће^и дворишта њихова. Молбу предајете код опћине готову или у записник. 0 том расправља опћински одбор за уређење нужних пролаза, а против његове рјешидбе иде уток на котарску област. Пут који овако добијете сигуран вам је, он се уноси и у грунтовницу. Пријатељу у Бешекову. Уврстићемо скраћено, али се морате стрпити јер у први број не може ући. М. С. С. К. У Крајини се не дијели по лозама, по браћи, него по душама. Осим ако се сви сложе од добре воље, да дијеле по браћи. Али законом не можете брата на то притјерати. Само властиту земљу очеву дијелићете подједнако с братом, јер за њу вриједи други, грађански закон. Провинцијал је сва земља, која није била Крајина. Дописе не можемо штампати. В. у^С. Ако је отац кућегосподар, онда ви не можете бити бирани, јер по §-у 29. закона право гласа

у име задруге има кућегосподар. А ко нема права гласа, не може бити ни изабран. По §-у 28. закона сва села морају бити заступана размјерно у одбору опћинском. Колико на које село отпада одборника, то је одредила жупанија код настанка опћине. Не могу дакле сви одборници бити из једног или два села.

Новоотворена опаннарска радња Пане Рудић у Летрињи препоручује се пошт. опћинству за израдбу сваковрсних опанака. Лековито варошко АРТЕСК.0 КУПЛТИДО Фрање Ракоцаја пут. - У НОВОМ САДУ. - Телефон бр. 264. Отворено преко целе године. Надалеко припознато, те хиљадама похваљено као лековито купатило, с најјачом садржином јодне дековите воде, која је по исказу првака хемичара, потпунија него садржина јода у купатилу Липику. Најлековитија сумпорна вода за лечење Ишиаса, хроничне реуме, костобоље и севотине, женске болести и т. д.

Сваковрсна лечеља хадног купања. Угљене киселине, фанго, блатне и сумпоровите купке. Електрична купаља. Сваковрсне лековцте и вибрадионе масаже. Радиогенова лечеља са пићем и купааем. Сунчана, ваздушна и у песку купаља. Раскошно парно купатило. Дивна дворана за читање, за одмарање, одлично уређена гостиона са елегантним гостинским собама и добром кујном . Вожња аутомобилом до купатила и натраг у варош. Сталан купалишни лекар. Комбиниране јефтине цене за купке. Диван ценовник се на захтев шаље бесплатно и Франко. УПРАВА КУПАТИЛА.

МОКРЕЊЕ

у кревету приписује се често несташности, док је ова мана заправо посљедица ослабљене затворне мишице мјехура. Препоручује се потражити од !п8*1ћ1* ЗапИаз, УеЉиг^ Р 319. Вауегп бесплатну упуту о лијечењу. Добу и спол особе, која од тога трпи мора се назначити. 680