Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

7 -

Дакле у протестантским државама стансвништво се удвостручило, а у католичким нарасло је само за 68 процената. Трговина католичких држава износила је 1899.године 11 хиљада милијона круна, а протестантских 39 хиљада милијона круна. Вриједност покретних ствари процијењена је пред 10 година у протестантским државама на 191 хиљаду милиона франака, а у католичким само 132 хиљаде милиона. У католичкој скоро Шпањолској долази годишње на милион становника 45 уморства, а у протестантској Енглеској само 4. Белгија католичка и протестантска Холандија међе једна уз другу. У католичкој Белгији на милион душа дође 20 уморства, а у протестантској Холандији нити 10. У католичкој Италији на милион душа дођеуморства 33, а у протестантској Њемачкој 8. И тако то иде и са другим у злочинствима, крађама и осталим: у протестантским земљама је мање злочинаца него у католичким. Што се тиче писмености, то су протестантски народи далеко утекли пред католицима. Код неких протестантских народа само 2 од хиљаде не знаду читати и писати, а највише 20 до 30. А у католичким земљама обично не знаду читати и писати по 3 до 4 стотине од хиљаде, а у неким и 7 до 8 стотина. Католичке земље у свему Добром заостају иза протестантских, а у рђавом их претичу. Не смије се упоређивати католичке земље с православнима, јер православни су заостали зато, што су робовали стотине године Турцима на Балкану, а Татарима у Русији. Кривица је заосталости католичких народа то, што је католичка црква велики противник ширења знања, умјења, просвјете у народу.

М'

КУПУЈТЕ само

!! ( СРПСКЕ ШКОЛСКЕ ЖИГМЦЕ

ТРАЖИТЕ ОД ТРГОВАЦА ДА ИХ ПРОДАЈУ

л

СРПСКО КОЛО д. д. у Загребу ПРОДАЈВ ОВЕ КЊИГВ: Пајо Обрадовић: „Резервирани котар" цијена Круна 1.Коста Мајкић: „Борба чешког народа" „ „ 0 - 80 Сремски самосталци „ „ 0.20 = Све три књиге К. 1.60 «*>ранно = Наручују се уг .утницом

0%.

Новоотворена опанчарска радња Пане Рудић у Петрињи препоручује се пошт. опћинству за израдбу сваковрсних опанака. Лековито варошко ДРТЕСК.0 КУДДТИДО Фрање Ракоцаја пут. - У КОВОМ САДУ. - Телефон бр. 264. Отворено п, еко целе године. Надалеко припознато, те хиљадама похваљено као лековито купатило, с најјачом садржином јодне лековите воде, која је по исказу првака хемичара, потпунија него садржина јода у купатилу Липику. Најлековитија сумпорна вода за лечење Ишиаса, хроничне реуме, костобоље и севотине, женске болести и т. д.

Сваковрсна лечеаа ладног купања. Угљене киселине, фанго, блатне и сумпоровите купке. Електрична купања. Сваковрсне лековите и вибрационе масаже. Радиогенова лечења са пиКем и купањем. Сунчана, ваздушна и у песку вупања. Раскошно парно купатило. Дивна дворана за читање, за одмарање, одлично уре-ђена гостиона са елегантним гостинским собама и добром кујном. Вожња аутомобилом до купатила и натраг у варош. Сталан купалишни лекар. Комбиниране јефтине цене за купке. Диван ценовник се на захтев шаље бесплатно и франко. УПРАВА КУПАТИЛА.

МОКРЕЊЕ

у кревету приписује се често несташности, док је ова мана заправо посљедица ослабљене затворне мишице мјехура. Препоручује се потражити од [пзШи! Запказ, Уе1ђиг§ Р 319. Вауегп бесплатну упуту о 1 ли**| јечењу. Добу и спол особе, од тога трпи мора се назначит^рСГ

—:1 Ј Ш&ше