Srpsko kolo

СРПСЖО

К0Ј1О

Год, VIII.

тивзаконитост, кад је затварао људе зато, што су радили на католичке благдане. Треба га у сличном случају пријавити котарској области, или и даље. Пишите нам одмах, јесте ли ви добили писмено ријешење од своје земљишне заједнице, да вам не да вршити овлаштеничког права, док не платите приступнину од 1000 К. Ако јесте, пошаљите нам препис тога ријешења за сваког од вас, који сте га добили. Ратару у И. Б. Женска глава, кад се није родила у задрузи од преставника обитељи, него је дошла у Њ У удајом, није представник, па ако изумру сви представници, задружни иметак по §-у 5. закона од 30. априла 1902. не припада њој, да она може њиме располагати: продати га, поклонити, оставити коме у тестаменту. Њој припада само до смрти право уживања. Чим умре, област котарска мора без ичије молбе, чим дозна за то, расписати задругу, уписати иметак као самовласништво на име задњег покојног представника и пријавити надлежној оставинској области, да одреди оставинску расправу и раздијели иметак међу рођаке прве по грађанском закону. Светозару. Нема једне књиге у којој би били сви закони. Сваки закон издан је обично посепце у засебној књизи, н. пр. шумски закон за се, задружни за се, закон о процесу пред судом за се, и т. д. Има таких књига близу 40. Пишите ви нами, који би закон највећма жељели, па ће мо вас упутити. Пријатељу Ђоки. То се може метнути у правилник. § 40. закона о земљишним заједницама гласи: „Земљишне заједнице власне су у свом правилнику изрећи, да њихова непокретна имовина није дјелива на становито вријеме." Сазовите главну скупштину и закључите, нека се метне то у правилник, да се земљиште за неко дуже вријеме не може дијелити и пошаљите рлади на потврду, како одређује § 43. А. Р. То ми не можемо знати. Пропјењује се земља према приликама у мјесту. А то је у сваком селу другачије. Гледајте, те се погодите у миру, да добијете колико је могуће више. За оних 500 хвати земље боље је да се погодите сами, него да је држава експроприра (извлашћује, одузима из вашег власниШтва) по што одреди повјеренство по мишљењу стручњака људи. Ако вам жељезница сијече велики комад земље, те тиме губи цијену земљиште; ако вам сијече земљу ближу кући, или око саме куће, поткућницу и т. д., онда можете тражити више. И. П. За вас вриједи исто што смо навели горе: Ратару у И. Б. Док је жива, припада јој уживање само, ако је брат ваш живио на задружном земљишту, ако га није пренио на се као на самовласника. Али непокретног иметка она не може продати ни поклонити ником, јер јој по закону то право не припада. Медарцим. Не можемо ником одговорити, док нам своје име не каже, да видимо је ли наш претплатник. Ратарима у Бега св. Ђурђу. Прилог за браћу у Србији пошаљите на наш лист. Ми ће мо то објавити у „Срп. Колу", а новац послати у Србију. Хвала вам на вашој братској љубави за пострадалу браћу, на вашем топлом осјећању за њих.

Свака птица своме јату, Сваки братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од К 2.000 (велико коло), од к 1.000 (средње коло) или од К 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало је из свог чистог добитка и прилога изванредних чланова „Фонд за сирочад Срп снога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјеЋом и путним трошном, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу нао редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу. Да задруга узмогне што више српсне сирочади спремити за живот, моли она св е имућније Србе и Српниње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (Јер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротворн (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). —| Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2адгећ, Шса ћг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15

позив. Српска Штедионица као задруга у Слуњу обдржаваће дне 17. маја* о. г. по нов. своју I, РЕДОВНУ ГЛАВНУ СКУПШТИНУ у задружним просторијама са слиједећим дневним редом: 1. Избор двојице чланова за овјеровљење скупштинског записника. 2. Извјештај управног и надзорног одбора. 3. Попуњење управнсг и избор надзорног одбора. 4. Евентуалија — којој се г. г. задругари уљудно позивљу. Предсједник управног одбора: 1280 Ј, ВукелиН. * Не одржи ли се тога дача, одржаће се неопозввно на 26. млја 1910.

СРПСКО коло прима огласе по најумјеренијој цијени