Srpsko kolo

Стр 6.

СРПСКО

К0ЛО

Год. VIII.

пред собом с десне стране пред кућом сједи ратар С. Сајчић, задубио се и чита. Још издалека познао сам по средњем формату да чита наше предраго „Српско Коло". Назовем му по српски добар дан. Он прихвати са: Бог дај брате. Упитам га: Што читаш? Он ми одврати: Читам „Коло Српско". Упитам каково је то „Српско Коло", да видим шта ће рећи. Он одврати: Богме брате добро, у њему се можеш свега научити. Ја сам му онда казао: Тако и ваља да читаш оно што користи, и што те на боље учи, читај и даље и савјетуј и своје рођаке, нека и они претплате тај дпчни народни лист, који нам је у данашње вријеме од велике користи. Немој брате бити као некоји, кад га савјетујем да претплати тај исти лист, а он каже: Немам, брате, кад читааи; није ми брате ни оне три круне и дваест филира жао али немам времена да читам. Јер за добро мора бити и има времена, то је само празан изговор. Кад сам дошао к светој матери цркви опет сам опазио да вас има доста свјесних. Вато вас Богом братим: Не слушајте савјете „Репсе ^е^апса", него свога пречасног попа оца Гаје и других народних пријатеља, па ћете се мало по мало извући из оштрих панџи Штефанчевих. Јер просвијећена ратара нико не може измузати ни крв му пити. Михајло Покрајац ратар.

Навире ноћ. Мирише скоро разорана груда, Месец над селом високо се светли, Певају први предвечерњи петли, Плаветно небо звездама се кити, Изнад планина вече тихо мили, Двојница мека у потесу цвили, Навире ноћ !. .. Друмом што води с ливада и њива, Чује се песма и кикот и врева, Весела младост жагори и пева, Колечке лаке заморено шкрипе, Под ћерћелинком млада снага бреца, На раскршћима чаврљају деца, Навире ноћ!... Чују се звонца уморених стада, Говеда сита из даљине ричу, За њом чобанчад безбрижно ћурличу, Хитају дома. И тамо ће то исто. Чује се лупа бакрача и кова, Редуше хитре журе са ђермова, Навире ноћ!.. . Милорад М. Петровић.

Шта се збива у нас и у свијету, Преписе изборних листина шаљу нам пријатељи доста вредно. Морамо споменути да су нам овај пут послали преписе листина за своје опћине и неки ратари, што до сад није бивало. Ми се врло радујемо овом занимању ратара за народне послове и истичемо то. Странка ће бити истом онда право јака, кад се ратари буду за све занимали и кад буду они могли вршити оно што сад врше господа. Јер господе је велика већина чиновника, које влада може преместити и другачије казнити. Па кад се они уплаше и престану странку помагати, а ратари не умеју, шта онда можемо да урадимо? Поузданички састанак српске сам. странке. У котару Вргинмост одржани су поузданички састанци у Вргинмосту, Бовићу и Чемерници. На вргомоском састанку био је и заступник Буде Будисављевић. Занимљиво је то, да је у Бовићу председао састанку ратар Петар Мраовић Скула, а перовођа био опет ратар Ђуро Јовановић. Исто тако у Чемерници председао је ратар Васо Дражић, а водио перо ратар Станко Тркуља. Мађари рачунају да ће купити наше ратаре, а они ево воде главну реч на састанцима опозиције, која се бори против Мађара. Сабор је распуштен у саборској седници, која је одржана 22. о. м. у 10 сати пре подне. Седница је трајала врло кратко време. У решењу, којим је сабор распуштен, вели се, да сабор није тако састављен, да може успешно саборисати. Дабогме, кад би у њему седело 50 мађарона на место коалираца, онда би сабор ваљао. И распуштају га, не би ли увукли у њ тих 50 мађарона. Али угришће се за језик. И слепац зна, да је сабор распуштен што је хтео радити успешно за народну корист, а не за корист Мађара и владе. Јер не би велика господа разгонила сабор, који клима главом на све, као онај некадањи мађаронски, који никад није пре времена био распуштен. Паприкаш, шпирит и новац као да неће помоћи влади и Мађарима, ма да се предстојници котарски на све стране хвалишу, како ће купити народ. Тако на пр. предстојник Хинтерхобер у Војнићу хвали се да ће он лакше купити „марву сељачку " на изборима, него праву марву на сајму (вашару) марвеном. Но сви ће се преварити. Ратари ће им показати једном за увек да нису марва. Јављају нам из Баније, да се тамошња народна господа и свећеници неки спремају, да на изборе пођу заједно са сељацима изборницима пешице, као права народна војска. Хоће тиме да покажу, како им није тешко отпешачити на избор, ма да имају кола, па да неће новцима данима тобоже