Srpsko kolo

Стр. 8

СРПСКО коло

Год. VIII

1083 у Норвешкој; 1035 у Аустрији; 1009 у Угарској; 1090 у Португалској; 1002 у Русији; 1015 у Финској; 1045 у Шведској; 1035 у Швајцарској и 1049Шпањолској. Мушкараца има више само у неколико држава. Тако на 1000 мушкараца дође 921 жена у Грчкој; 894 у Босни; 968 у Румуњској; 941 у Србији.

Одговори уредништва.

Ј. Ш. у К. Шаљемо „Коло" у Сухомлаку. Хвала Вам. Приступнину можете одредити према вриједности пашњака, рецимо: 2000 К или више за цијело овлаштеништво. С повјереником ви све лијепо удешавајте, немојте ружним, виком и псовком и свађањем. Писали смо вам већ да сваки који продаје своје овлаштеничко право мора најприје понудити заједницу, па онда сваког овлаштеника. И те< ако нико од ових неће да купи, може га продати туђинцу, неовлаштенику Тривуну РатиЋу. Пошаљите лист. Ми „Коло" шаљемо оној двојици, само они нека пошаљу претплату. 0. Љ. у. В. Д. Ваш пријатељ може такозваном ,,мјенбеном завратном тужбом" присилити другог жиранта да плати половицу дуга. То је сигурно, само ако тај жирант има откуд платити. М. М. у Б. О узурпацијама земљишта земљ заједница изаћи ће у „Колу" чланак, па ћете у њему наћи све што треба да знате. Ст. К. у М. Ми вам не можемо одговорити, док не знамо је ли о прављењу тога пута изашла каква одлука ма какве области. Јесте ли ви добили какво ријешење, да морате пустити начинити нови пут преко своје земље? Јавите. Прво писмо нисмо добили.

- - ПРВО БЈЕЛОВАРОКП ТРГОВАНКО ДИОНИЧАРСКО ДРУШТВО - У БЈЕЛОВАРУ препоручује своје богато творничко складиште свих врсти 1534 господарсних и шиваЋих стројева. Наши господарски стројеви су из прве обљубљене и најгласовитије творнице Ф. и И. Коваржик из Простејова у Моравској, и шиваћи стројеви су из најгласовитијег фабриката, „Пфаф" и систем „Сингер". За доброту и каквоћу јамчимо. Горње стројеве продајемо за готов новац, као и на оброчно отплаћивање уз творничке цијене и обављамо све поправк'.? засјецајуће у ову струку брзо и јефтино у властитој радионици. Управа.

Свака птица своме јату, Сваки братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од Н 2.000 (велико коло), од к 1 .000 (средње коло) или од К 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало је из свог чјјстог добитка и прилога изванредних чланова „Фонд за сирочад Српскога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјеЋом и путним трошком, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу као редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу. Да задруга узмогне ш то више српсне сирочади спремити за живот, моли она св е имуЋније Србе и Српкиње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (јер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажукадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2а^геђ, Шса ћг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15

г

г«. МУНШАРПИТ ц УР ен>е » печ ење и ^ тЈШПпГцП • све болести мехура лијечи сигурно ГОНОТОЈ1, како то ^ оверовљене признанице доказуЈу. Гоно- ^ јдј^ тол се једе, дакле нема шприцања. ^ ^ Само 3 лончића без даљњег трошка за ^ јц^ 12 круна шаље дневно ^ ДОк Љекарна САЈЗВАТОР, Рума бр. 157. % $ (Славонија). П98 ^ ј&Г« .<0?» Ј&Р* 4^*

М'

СРПСКО КОЛО д. д. у Загребу ПРОДАЈВ ОВВ КВБИГЕ; Пајо Обрадовић: „Резервирани котар" цијена Кр>на 1.Коста Мајкић: „Борба чешког народа" „ „ 0'80 Сремски самосталци „ „ 0.20 , Све три књиге К. 1.60 «*>ранко. = Наручују се упутницом.

9 .90

Штампа: Српсм Штмпжрнја у Загребу.

Одговорни уредник: Буде Будиса8д>еви1|.