Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО коло

Год. VIII

Позив на претплату. Моје прво и друго издање „Сељанчица" које сам у размаку од 1901—1904. године штампуо, разграбљено је, и књига песама „Сељанчице" не може се нигде више добити. Да одговорим жељи својих многобројних пријатеља, приредио сам и III. издање песама „Сељанчице" Ово треће издање биће двоструко веће него II. издање и имаће 10 штампаних табака. Како ће овом издању бити обраћена нарочита пажња на спољашњу израду то ће и цена овој књизи бити два динара у претплати. Ван претплате одредиће се посебна цена. Рок пријаве за претплату 1. децембар, како би о Божићу претплатници добили књигу. Списак претплатника и претплату ваља слати господину Душану Мил. Шијачком, новинару — Београд. Скупљачима 10% награде. Молим све српске и хрватске листове, да овај оглас прештампају. Београд, 1. октобра 1910. г. Милорад М. Петровић учитељ на Чукарвци, Београд.

^ СРПСКА ШТЕДИОНИЦА КА0 ЗАДРУГА У ДВ0РУ.

позив

на

IV. ВАНРЕДНУ

к.

ГЛАВНУ СКУПШТИНУ која ће се одржати 8. новембра по н кал. 1910. у 2 сата по подне у заводским просторијама. Дневни ред: 1. Отварање скупштине и овјеровљење при сутних скупштинара. 2. Избор двојице честичара за овјеровљење скупштинског записника. 3. Предлог управног одбора, да се досадања Српска Штедионица као задруга у Двору претвори у Српску Штедионицу дионичарско друштво у Двору. 4. Евентуални предлози. У Двору, 5. октобра 1910. Равнатељство.

~Ј ј

Свака птица своме јату , Сва^и братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од Н 2.000 (велико коло), од К 1.000 (средње коло) или од К 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало ]е из свог чистог добитка и прилога изванредних чланова „Фонд за сирочад Српскога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјећом и путним трошком, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу као редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу.1 Да задруга узмогне ш то више српске сирочади спремити за живот, моли она св е имуЋније Србе и Српкиње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (]ер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године на]мање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2а&гећ, Шса ћг. 7), па и повјереници, гд]е их има. 15

п

МУШКАРЦН! лијечи сигурно ГОНОТОЛ, како то јц^ оверовљене признанице доказују. Гонотол се једе, дакле нема шприцања. ^ Само 3 лончића без даљњег трошка за 12 круна шаље дневно јџј^ Љекарна САЛВАТОР, Рума бр. 157. $ 8 §

(Славонија).

1198

- - ПРВП БЈЕЛОВАРСКО ТРГО8АЧК0 ДИОНИНАРСКО ДРУШГВО - У ВЈЕЛОВАРУ првпоручуЈв своЈе богато творничко складиште свих врсти 1534 господарскнх и шиваћих стројева. Наши господарски стројеви су из прве обљубљене и најгласовитијв творнице Ф. и И. Коваржик из Простејова у Моравској, и шиваћи стројеви су из иајгласовитијег фабриката, „Пфаф" и систем .Сингер". За доброту и каквоћу јамчимо. Горње стројеве продајемо за готов новац, као и на оброчно отплаћивање уз творничке цијене и обављамо све поправке засјецајуће у ову струку брзо и јефтино у властитој радисници Управа.

Штанпа: Српст ШтаашрнЈа у Загребу.

Одговорни уредник: Будв Будисављвви1|.