Starmladi

Стр. 16.

— СТАРМЛАДИ. —

Бр. 2.

Уолед тога што ми је ООн на Бдаговеети сасекао крила. преетајем бити чланом. овдашњег Српеког Сокола — а уједно јављам, да сам се уписаО у српско _ јег»ре;ско ишнастичко друштво „Пузавац/ Један проФесор српске гимназије Јкоји за сада неће своје име да каже) бивши »Соко« а сада »Пузавац«. Афоризми. — Тамо њему — и њима у успомену. бележи: Забиберови-ћ.. Лажљивац мора бити памтило. (Сомић) * Злурад увек свој отров гута. („Стрина"). * Слободан треба да се сматра онај, који никаквој срамоши не робује. СЈсегоп (ј ООп). * Несретна љубав се обично браком свршава. Љубопитни смо, чиме ћс се свршити радикал ско-кошутовачка љубав. Српски народ. Крадикали веле: Своја права, туђ новац, и „владину благонаклоност" врло добро познајемо. (Наставиће се, ако Бог да!). Код њих ипак више ила. Мали Јоца забавља госте, док мати не уђе. — Јели и ви имате, тато, лепе ствали тао ми "? — Имамо богме! Још и лепше! — Хм, али ви немате толито стеница тао ми!

Позив на претплату. Молимо све оне који не мисле наш лист држати да нам исти врате —| а они који мисле држати опет да нам плате. И овај други број стаје изузетно 20 потура. Доцније ћемо одазвати се жељи претплатника те и три пут месечно излазити. Наше пријатеље молимо да се заузму за наш лист — јер само тако ће лист моћи постојати. Цена је листу на годину 8 круна, на Уз године 4 круне, а на г ц год. 2 круне.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА. 77. 77". у Т. Жалите се, како се светском политиком не бавимо. Извините, ми за сада морамо са нашом „светском и да пречистимо рачуне — а за Јапан и Тунгузију имамо врел:ена и доцније. Прво наши Тунгузи долазе . .. ЗабиберовиКу. На жалост слика управо СНсће закаснио за овај број.

Л. С. у К. Ако се тако настави, онда идућим бројем зацело. К. Р. у С. Једино Кикинда и Сомбор, што су ме поплавили претплатом. За Нови Сад и не питајте. Наравно да се једино и из-рично новосадска иншелигенција одазвала. Тек ваљда не мислите, да ће се радикали претплатити. Они за сад раде на парче. М. С. у В. Е гле јако. а што да не читају. Као од пекара из Фуруне Фришке киФле још га врућег носе. И прву претплату је радикал послао. Још је одсекао од петковаче штампану адресу— и послао. То је од прилике оно, као трговцу, кад бахне прва у зору она муштерија коју је баш најмање очекивао — и прави сеФте. В. 77. — Земун — Будимиешта. Шта ко има то и даје. Кад је ООн-у намењено — пошљите му или донесите лично, ма у шакама или зубима. ООн друго сад и не једе. То је његов „либлинг" шпајз. Ето на банкету о„Благовештенском збору" — друго јело није ни окусио. Младом Крадикалу у Т. Ковин .. Обратите се ради ваше жеље на вашег шеФа. ООн је у вези са Чивутима, па ако као њиховом савезнику није вам досада жеља испуњена, у које дозволите да сумњамо, осетићете благодети ваше жеље. »НагаН-ћ« 82егкеаг<;б5е§, Уегзесг. Као што видите удовољили смо вашојж ељи донели смо оригиналну слику. А удовољићемо и другој жељи, да лист обуставимо за љубав „Врача" чим „Врач" за љубав Српства жигоше срамне потркуше и пезе кошутовачке — и донесе течину слику, да му Српство види сурлу. — Поздрав Јожики и „стрини". Ј. М. у Т. Знаће га његов ђаво, да ли га ООн чита. Обично му је немогуће доставити јер маказар све прво прегледи — и што би га могло довести у возбужденкје — не даје му. Каже није дошло — нема ништа — у њему (т. ј. у том листу, где га обично поливају.) Л. М. у К. —. Па наравна ствар, тек ваљда нисте очекивали — и од тих пузаваца моргењачиног прирепка, да наш лист препоручују. А што та Јашина упирача и мађарски „ХазаФић'", који се српски ваби: »Продољуб« вели за илустрације, ми се радујемо, што признају — да тако о њима и Мађари мисле, да су животиње и достигли до „рајског дрвета". Крађа је на пр. то, кад славна „Крекетуша" редовно преводи политичке догађаје из »Мађарорсага« а по некад и уводне чланке — а нигде не спо миње да је превод. Мило нам је, што признају, да је у „Стармладом" његова песма „Пилатов леген« гњаважа, Змајев „Издајица" све то не може годити њима. Власник и издавалац: М. Крстоношић. Одговорни уредник.- Петар Крстоношић. Уредништво се налази у Хаџић-Светићевој улици 8.

Штампарија д. д. Браника, Н. Сад.