Starmladi

Стр. 68.

— СТ АРМЛАДИ.

Бр. 9

мало. Не бој се. Моја душа не треба никоме. . . . .теби.. .теби.... — Чико, умирите се. . — Ко је ту ? Кога има код мене > ' — Ја сам чико, радикалско мезимче. — Ко је назимче? Зар ја још К снинче, што вас без боја, без капи крви предадох? — Чико, ви не чујете добро. — Шта је обр'о? Кукуруз? Гавро.... шипак. Не сме он без мене. Не сме! — Не бојте се и неће док Вас не пита. — Шта? (сад страшно зашкрипи зубима) Полита? Ух... да ми је њему пустити крв и послати га Миши пред собом. Сатано. . . . снаге.. . душу моју... и Славкову узми. .. и тако је осрамотио свог оца.. . узми и Божину... и Мишину. . . само мени још мало здравља. . .. ■— Еј, јадниче, жалосна ти мајка Грекох тихо.) — Не бојим се ја Јаака. Ја ћу иза бусије.. онога, што пише и руски и Француски и енглески... онога, што је смео бранити српску школу... онога, што је смео говорити за материнску реч. .. ух, ух.... а јао... . Помозите ми ви луде,.... ви попови, што сте оставили цркву ...и ви учитељи, што не марите за школу... сви... ја сам заслужио.... лаг'о сам вам, вар'о вас... обећаво... ха, ха и оговар'о.. . сви сте ме слепо слушали... . хвала.. издајице другога Косова сарадници.. . још сад помозите он не сме остати иза мене.... Умирите се, биће вам лакше чика Јашо. Ко је наш'о.. Мој план неко наш'о? Мој план. ... мој издајнички план да неко нађе.., Мађар сме... а други нико.. ниједан Србин... зар он наш'о?. . и јавља мом народу ... истину. ... њему, кога сам лажама и клеветема ранио.... њему открива мој план. Он, други Мишо ... ух, ух та где ми је — нож?. . Чим то рече, а ја беж из собе. Лекару ре кох: не иди унутра, болест је на врхунцу и побегосмо обадва. — Још и сад дрхћем од страха. Јадник! на умору је!.. Одапеће.. . само да пре тога не осакати кога брицом ...

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА. Једнол радикељцу. Нападате нас што конкуришемо »сиротој« удовици, која гладује и вели деци »нема рано«. Није ваше писмо од радикељаца прво, које сажаљева удовицу која муку мучи. Мн смо ћутали — јер смо знали какву она муку мучи. Али ево казаћемо и вами утехе ваше ради. Знано нам је од пре, »немам свећу да куиим о свечарнма«, да се то понављало н у Н. Саду, а пстог дана се терале теревенке и пуцао шампањац по четир дана. Хартија не Ке ником разбитм главу ако се на њој и лаж напшпе, што рекао Живко циганпн, а да ви умете читати друкчије бн вн читали. Еле знајте: та сирота удовица плаћа за стан годишње 1000 круна, плаћа уредипка годишње К 2800. Она својој децп, којима вели »нема рано«, али само у њеном »Врачу« — купује о Божићу за 50 круна само играчке, а о врбицц 4 до 5 звонцади по 5 круна комад. Нпсу одрпана, но у сомотском оделу ходе. А у стању је да може 10.000 круна кредитиратп, као што сама прнзнаје, иначе у кући »нема рапо« живи се боље, него у пкојој богаташкој кући. А држе се п по две слушкнње. Лане је на своју наслеђену кукњаву сирота удовпца зарадила само на календарима »Врачевим« чистих 1200 круна — тако ми је бар сама признала, а то је приход од 100 круна месечно. Еле утешите се што се гога тиче . . . пер фпјакер се иде у шетњу и не гладујесе... док је њојзи Босне поносите, иротпву које »Врач« не сме беле прословитп. Пптајте г. Владпмира Навловнћа из Кусића и он ће вам саопштити писмо које је добио од »Врача«, кад га оно »обедише « за босанске јасле , где између осгалога признаје, да су му угта везана противу Восне. Иначе за онога што га је напао пише другом »хуља једна зна он да су мп уста везана, за то ме и напада« — а нападачу пише »знам ја да сте Ви поштен човек«. У осталом имаћете у скорим прилике, да што више нз тих зашшљпвих писама читате. Да, да, треба вас јаслашке радикељце добро познавати. А ко вам јеједном у душу завирио п похватао трагове тај за сада само може да се згади и пљуне. Еле до ви^ења са »занимљпвом преппском« о Босни и — отресању јасала — па нека она говорп, Само с стрпите мало п ви и оне издајице, које лажу онај кукаван српски народ у Босни, преко једног дописника Хермановог, босапског »патника« — иначе песника »Надиног«.

Цена је листу: на годину К 8, на V 2 године>Н 4, на ! Д године К 2. „Стармлади" излази 1. и 16 ог сваког месеца. Рукописи сеЈшал>у на уредништво. Претплата се шаље на адмннистрацију „Стармладог" у Нови Сад (1Јју1Д4м), Хаџић-Светићева улпца број. 6. УРЕЂУЈЕ : СТАРМЈ1АДИ. (Поједини број 30 пот.) ^Одговорни уредник: Петар Крстоношић.

Власник и издавалац: М. Крстоношић.

Штампарија д. д. Браника, Н. Сад.