Starmladi

Стр. 54.

СТАРМЛАДИ. —

Бр. 6.

Позив на — одзив. Не знам, да ли има што досадније за читаоце него позив. Сто пута сте читали позив на село, на пр. новосадске читаонице, па нити вас позив нити село занима, за то је ваљда и било последњи пут на читаоничином селу свега 3, словом три иородице. Тако исто су досадни и позиви на радикалска села. Позиви на матичину скупштину. Још једичо ваљда што позиви за плаћање порције и позиви на лепој плавичастој хартији (у суд) што могу мало јаче човека да загреју. А ваљда нема на свету досаднијег позива и за новинаре и читаоце од позива на претплату, која обично овако почне: у Овим бројем навршава се I. четврт нашем листу те отварамо иретплату на П. четврт, усљед чега уједно молимо кад ми отварамо претплату да ви опет не затварате вашу кесу, него да нам иретилату заједно са дугом , чија Вам је свота назначена на црвеној цедуљи (знате црвено то значи радост, бар за администрацију листа) коју овде прикључујемо, а верујте да нам нећете на жао учинити, ако нам осим дуга, одмах као прави иреТилатник пошаљете и за II. четврт 2 круне — и опет на прикљученој и већ на нас упућеној новчаној упутници. Па поред свег тог што су новчане упутнице већ упућене, оне врло тешко стижу до нас. Да су сада какви сметови снега или страјкови, па да жељезница не ради ми, би то још појмили и могли разумети ситуацију ал' овако нам не иде из главе, а по неки чак и из стомака и све се крстимо, шта је то да нема претплате. Мисле ли ти људи, да ћемо ми овако још дуго моћи? Нека буде магарац ко хоће, и коме се мили бити магарцем, (на пр. Јаши) па нека се шали на вересију и на креду, наше су и креде и кредити исцрпљени, па сад или — или.

А завршује се по кад кад и овако на пр.: „Овако се даље не може. Ако г. г. претплатници желе да наш лист и даље излази а они нека пожуре са претплатом, а уз то их још молимо нека нам сваки по једног новог претплатника набави, па би ми лист онда издавали у дуплом формату т. ј. на 16. страна као што је данашњи број! Ко је пријатељ нашем листу нека се заузме и не дозволи да једини независан срп. сатиричан лист мора престати. Идемо да видимо." С поштов. Администрација и Уредништво „С т а р м л а д ог«.

Лолитички афоризми. — И по неком тишлеру Фали даска у глави. — - И ако је у лажи плитко дно радикали се ипак дубоко заглибили. — Да је Христос своје васкресење објавио преко „Заставе 1 * — данас нико не би веровао у његово васкресење. — Неко окупио једног самосталца па све пита, а докле ће трајати још тај »Народни Гнусник«. — А шта се нас тиче. Знате како се оно каже: „Док траје — нек' лаје!" — Ђ 3астава " вели, да се они не боре за новац, но само за част. Верујемо. Сваки се бори за оно што нема. — Поговара се да ће »наше дете" Ивић испасти из радикалске странке. Тако би и требало да буде. Неки треба да испадну, неке треба да избаце—а ресто треба разјурити па мирна Бачка. — Понос , та реч кад се разчлени значи да је по носу добио Др. Сос. — Што се тиче „Народних новина« оне у седам дана само један пут слажу, а осталих 6 да не говоре истину. Брка.